Кокала: В Славия няма ултиматуми, искаме да играем добър футбол

08:11
Кокала: В Славия няма ултиматуми, искаме да играем добър футбол
След скандалния мач между Литекс и Левски идва нова бомба със закъснител. Славия гостува в Ловеч, като още десетина дни преди двубоя започнаха да прехвърчат искри. Двата клуба се захапаха по линия на съдийството, което заради мача се нажежи до червено. Треньорът на белите Емил Велев разказа пред "7 дни спорт" как се готви Славия за дербито.

- Г-н Велев, предстои дерби Литекс - Славия, но отново всичко около мача е свързано с неща извън терена. Психо войната започна още преди повече от седмица.

- Искам едно да стане ясно. Никога не позволявам подобни неща да стигат до съблекалнята на отбора. Гледаме единствено как да се подготвим и настроим за битка. Изобщо не се интересувам какво се говори, така че не прехвърляйте нещата в съблекалнята на Славия. Ако искате разговор в тази посока, обърнете се към президента Венци Стефанов.

- Все пак страхува ли се Славия от съдийството на Николай Йорданов?

- В този живот нищо не ме притеснява.

- Готов ли е отборът за битката в Ловеч?

- Това може на 100% да се каже, след като свърши мачът. Готвим се както за всеки един мач. Естествено, в този зарядът ще е различен. Играем срещу настоящия шампион на България. Предполагам обаче, че и ние можем да предложим нещо на футболната общественост.

- Евентуален неуспех може да отдалечи доста Славия от тройката. Задължителна ли е победата?


- По принцип няма нищо задължително. Ултиматуми в Славия не се поставят.
Единственото ми желание, както това на президента и привържениците, е отборът да показва добър футбол, с който да печели мачовете си.

- Държи ли ви още ядът от пропуснатата победа срещу Сливен?

- Каквото имах да казвам за този мач, вече съм го казал на футболистите. Основно се ядосах заради играта през първото полувреме и направените пропуски през второто. Изтървахме доста голове, като цяло този резултат не беше реален. Двубоят трябваше да завърши с победа на Славия. Както знаете, във футбола няма логика, нали?

- Отборът обаче за пореден път се засили, но пак се спъна. Защо все малките камъчета обръщат колата на Славия?


- Всичко на всичко аз съм от пет месеца в Овча купел. Клуб като Славия може да претърпи такъв период на приливи и отливи - докато се стабилизира играта и футболистите разберат какво искам от тях. Този период е по-дълъг. Аз обаче винаги съм твърдял, че настоявам за колкото се може по-бързи резултати, и то положителни. В хода на един сезон, от подготовката до края на пьрвенството, трябва непрекъснато да има прогрес.

- Трудно ли настроихте футболистите за Ловеч след разочарованието със Сливен?

- Нормално бе да са разочаровани. Те излязоха с мисълта единствено за победа.
Когато не се получава, боли. Сега вече това е зад нас и гледаме напред. За Славия всеки следващ мач е по-важен от изминалия, низависимо какво се е случило. Няма маловажни мачове, това е първенство. Дълга война, в която трябва да си готов за всяка битка, да излизаш на върха на възможностите си и да се опиташ да печелиш колкото се може повече.

- Началото за вас бе трудно, а реакцията на феновете доста остра. Искаха треньорска смяна, сега след като стабилизирахте положението, усещате ли промяна в нагласата им?


- По принцип не обичам да вземам отношение относно публиката. Феновете на един клуб са най-важното нещо. В добри и лоши моменти, винаги трябва да подкрепят своя отбор. Така че гледах да не обръщам много внимание на тези викове и крясъци, а се стремях да се концентрирам изцяло върху работата си в отбора. Върху това какво аз мога да дам на футболистите. Това е нещото, което винаги ме е водило в моята треньорска кариера. Макар тя да не е толкова голяма, съм разбрал, че винаги има какво да се научи. Е, има и какво да се сгреши. Това дори е по-важно, защото оттам идват поуки. Положителното обаче е, че когато се учи повече, се греши по-малко.

- Как искате да изглежда отборът ви в Ловеч?

- Искам да играем футбол, който да ни донесе успех. Агресивен, с повече подавания и положения пред вратата на Литекс. Ловеч има силен отбор, но аз никога не съм изпадал в глуха защита, няма и сега да го направя. Това ще са моите изисквания. Разбира се, има някои тактически елементи, без които не може. Особено когато гостуваш в Ловеч.

- Спечели ли Славия от наказанията след мача Литекс - Левски? Играете последователно и с двата отбора, а на тях ще им липсват основни футболисти.


- Това е нож с две остриета. Този отбор на Литекс го познаваме от 2-3 години. Това са едни и същи футболисти, които вече доста време играят заедно. Не знам, може да им липсват, но със сигурност техните заместници ще искат да докажат на треньора си и ръководството, че имат място в клуба. Отборът на Литекс има дълбочина притежава добри футболисти и извън обичайните титуляри. Така че трудно е да се каже доколко положителни за нас са тези наказания. Отново казвам, че по-важно е ние как ще изглеждаме на терена.

- А как ще коментирате побоищата в Ловеч?

- Струва ми се, че прекалено много се преекспонира цялата ситуация. Имаше доста бутания и дърпания, което наистина не е приятно за гледане. Видяхме, че в мач с огромен заряд като този могат да се случат подобни неща. В никакъв случай обаче не смятам, че реферьт беше виновен за тези сцени. Напротив, дори свири на едно много добро ниво. Виждал съм Станислав Тодоров в далеч по-лоши мачове. Специално това дерби го ръководи по най-добрия начин. Иначе можеше да изгони по 4-5 футболисти от двата отбора и спокойно да прекрати мача.
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация