Сър Алекс успя да направи услуга на Бербатов, докато връщаше Юнайтед на върха

14:00
Сър Алекс успя да направи услуга на Бербатов, докато връщаше Юнайтед на върха
Вчера със сигурност огромна маса от фенове на футбола са били много изненадани от решението на сър Алекс Фъргюсън да остави Димитър Бербатов на резервната скамейка за дербито с Арсенал на "Олд Трафорд". Шотландецът предпочете схема 4-5-1, в която за българина нямаше място. Учудващото в случая бе, че наскоро Берба закова пет гола във вратата на Блекбърн и най-нормалното нещо изглеждаше Фъргюсън да заложи на него с надеждата, че българинът ще продължи добрата си форма.

След като Манчестър Юнайтед спечели важните три точки срещу "топчиите" и се върна на върха във временното класиране на Висшата лига, много от специалистите отсякоха: Срещу малките отбори Фърги играе с 4-4-2, а в дербитата залага само на един нападател и наситена халфова линия.

Всъщност гореспоменатото твърдение не е съвсем вярно, тъй като в дербито с Ливърпул на "Олд Трафорд" шотландският специалист атакуваше мърсисайдци с дуото Берба - Рууни, като българинът тогава наниза хеттрик, с който повали отбора от "Анфийлд".

Като се вземе на предвид този факт, наистина изглежда трудно за разбиране защо във вчерашния мач топреализаторът на "червените дяволи" трябваше да гледа отстрани как неговите съотборници доминират над своите опоненти.

Ако ситуацията се погледне от друг ъгъл обаче, изборът на сър Алекс лесно може да бъде разбран и аплодиран. Първо и най-важно - шотландецът се нуждаеше отчаяно от трите точки, които направиха Юнайтед фаворит номер едно за титлата. В последните дербита между "червените дяволи" и Арсенал, отборът от предградието Стретфорд почти винаги играеше в схема 4-5-1 и това му носеше много успехи срещу "топчиите".

Нека само си припомним полуфинала за Шампионската лига през сезон 2008-2009, когато "червените дяволи" буквално унижиха своя съперник и в двата мача. Тоест Фъргюсън подходи прагматично, с мъдростта на човек видял и спечелил всичко във футбола. Добре подреденият, компактен и най-вече готов да се бори за всяка педя земя отбор на Юнайтед за пореден път спечели сблъсъка с юношите, водени от мечтателя Арсен Венгер, който покрай желанието си да гледа красив футбол, често пропуска около седем-осем точки на сезон, които в крайна сметка в последните шест години лишават тима му от трофей.

А сега за казуса Димитър Бербатов. В момента статистиката показва, че българинът е вкарал най-много голове за своя отбор, а на всичкото отгоре е и в борбата за топреализатор във Висшата лига. След вчерашния успех Юнайтед пък е на първо място във временното класиране.

За скептиците, които се съмняват в качествата на нападателя, мога само да кажа: Ще помни ли някой след десет години, че Берба не е играл в повечето от дербитата на Юнайтед през сезон 2010-2011? Не. Ще се помни ли, че Берба е станал шампион и е бил голмайстор на Висшата лига? (и двете са все още в процес на осъществяване) Да.

В такъв случай какво значение има, че бившият футболист на ЦСКА се саморазправя с тимове като Блекбърн, а остава резерва срещу Арсенал? Никакво, тъй като при всяка победа във Висшата лига се дават три точки.

Мисля, че почти същата логика е следвал и сър Алекс, който докато връщаше своя Юнайтед на върха на класирането във Висшата лига, направи и услуга на Димитър Бербатов, като го мотивира по най-добрия възможен начин за предстоящите мачове със Съндърланд, Сток Сити, Уест Бромич, Блекпул и така нататък.

С подобни ходове шотландецът е на път да помогне на Берба да вкара поне 20 гола във Висшата лига, което със сигурност ще е страхотно постижение за българина.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Manower
15.12.2010 00:01

от кое село пък си ти,бе? Ебати правописа *sick* *lol*

roden
14.12.2010 21:25

Стойно Стойнов, пич? Тая статия на колко следобедни бири я сътвори? *beer* Е по-голяма глупост скоро не бях чел, но благодаря-посмях се доста. *lol* Не виждам как който и да е футболист ще бъде запомнен като не играе в големи дербита? По твоята логика Пиянката Дембеле, че стане голмайстор на А група-ми да му дадат направо Златната топка ... той не играй срещу кой знай какви съперници??? Кво ще кажеш? *lol* Ужас, дано никой не е сглупил да ви плаща за подобни статии. *smile* Редакторите на Виннер? Свържете се с мен и аз мога да пиша глупости по цял ден? Например имам идея за следващата ми статия: "Травестити изнасилиха Берба в центъра на Манчестър..."

skubidu3
14.12.2010 21:19

Ще помнят ли всички че Бербатов е национален предател, отказвайки да играе за родината си. Да!!!

BornToHate
14.12.2010 21:19

bebeto според мен САФ би нарекъл вчеръшният мач с всяка друга дума,но не и късмет. Мисля,че това е резултата за който той е излезнал в този мач и това е било изискването му към неговите момчета - МИНИМУМ 1:0.

cocp
14.12.2010 20:48

teenage_head, съгласен съм с теб! Но ако този мач беше игран в схема 4-4-2 с Бербатов, резултата щеше да е поне с 2 гола отгоре този. Берба и Руни за мен са най-доброто дуо в Англия! Просто са страхотни партньори. ;]

teenage_head
14.12.2010 19:48

Преди да си дам мнението ще кажа, че не съм от феновете на Бербатов. Общо взето, който вкара от Юнайтед му се радвам, нямам различно отношение към никой. НО според мен точно Берба си личеше как липсва на отбора вчера, защото от двата отбора сигурно имаше 30-40% точни пасове. Мисля, че типът на игра на Бербатов специално във вчерашната среща щеше много да скрепи отбора и да победи с повече голове. НО от друга страна САФ е абсолютно прав да играе 4-5-1 при такава значимост на този мач, той все пак няма от къде да знае, че излиза срещу толкова бавен и тромав Арсенал, и беше длъжен да подсигури победата на своя тим като се има предвид резултатите от последните сблъсъци между двата отбора.

bobeto_
14.12.2010 19:45

най-тъпото е, че в Тотнъм беше герой, вкарваше всеки път и на Челси и на Арсенал и мачкаше наред, а сега в Ман Ю - Сър Алекс за всеки мач си има различна идея и се случват така нещата, че понякога (напоследък по-рядко, но вчера се случи), в мачовете, в които Юнайтед задължително трябва да спечели, играят с 4-5-1, но на какво основание играе вчера Рууни и с какво е заслужил през този сезон да играе той, а не Бербатов, това вече не знам, вероятно защото Рууни е неуморим, най-енергичния играч в Ман Ю и за това, но още преди мача и преди дузпата за мен и за мнгоо хора беше ясно, че това ще е поредния мач без гол на Рууни. Имаше някакви жалки опити от удари да застраши вратата, ама не става .. не е същия играч, сега Бербатов е по-ценен в голово отношение, но Рууни в 90-тата минута изглежда така, че сякаш сега започва мача .. именно за това при 4-5-1 система играе той, а едва ли в подобни мачове Сър Алекс очаква отбора му да вкара 2-3 гола, просто се застрахова и се моли за някакъв ксъмет 1-0 или просто да не загуби срещата .. Бербатов го използва, когато има нужда от атракция, от нещо футболно, нещо гениално ..

BornToHate
14.12.2010 19:33

Бъркаш. Дори и той няма да помни,че не е играл срущу Арсенал. Това което ще помни е 3-ката която наниза на Ливърпул.

ip
14.12.2010 19:09

Някой може би ще си помисли, че спамя, но нека да погледнем първо заглавието на статията и после да правим свободни съчинения - "Сър Алекс успя да направи услуга на Бербатов" .. няма да е зле да се коментира основната теза и акцента на написаното, а не да се бистрят схемите на съра. "Много точно е написана статията според моето скромно мнение"..... "Ще помни ли някой след десет години, че Берба не е играл в повечето от дербитата на Юнайтед"...... Аз знам кой ще помни - Бербатов ще помни и моля някой по-грамотен и прозорлив от мен да обясни как Бербатов ще се възползва от отсъствието си в този мач?

bobeto_
14.12.2010 18:51

това, че Бербатов не показва агресия и не се бори за всяка безнадеждна топка и в дефанзивен план не си хаби докрай силите, не значи, че не изпълнява това, което трябва. Все пак неговата работа не е да играе в защита (въпреки, че при всяко високо центриране, корнер и т.н .. се връща в наказателното и доста често именно той изчиства топката в предни позиции). Кое му е лекото подтичване, при положение, че играеш най-много с топката, организираш атаките на отбора си, връщаш се при корнери .. и т.н вземи погледай малко футбол. Ясно ми е, че всеки си има мнение, ама поне бъдете малко по-точни и ясни в оценките си, малко по-реално гледайте на нещата

bobeto_
14.12.2010 18:48

43voxy написа: определено не си прав и не разбираш от футбол (или просто си некомпетентен, защото не следиш Ман Юн). Бербатов само чакал на удобни позиции, това беше супер нелепо и смешно .. Бербатов точно е единствения футболист на Юнайтед, който постоянно търси топката, постоянно се стреми да организира атаките на отбора, да разпределя топката, да подава и почти всяка (да не кажа всяка атака тръгва от него .. колко пъти се връща от центъра и тръгва с топката и я разпределя и гради атаките на отбора си, колко пъти питам аз, явно си прекалено заблуден или просто не си гледал мачове на Юнайтед, поне аз гледам всеки мач и знам *wink*

voxy
14.12.2010 18:33

адски посредствена статия, като се започне с това безумно "Като се вземе НА предвид този факт" и изводи изкопирани от коментарното студио на Диема за схемата 4-5-1 и защо е тя, та самия Алекс също го каза.
За Бербатов ми е интересно как разбра че е във форма? 2 месеца не вкарва и не прави нищо, и от един мач срещу супер беззъб противник борещ се за оцеляване - аре вече е във форма *smile*).
Проблемът с Бербатов е че когато играе все едно мана са с 10 играча, защото единственото което прави е да чака за удобна топка подадена му наготово изобщо не се бори, цялото му тичане е едно лекичко подтичване и до там, след 70-тата минута вече и това не може да прави, супер слаба физическа подготовка

BornToHate
14.12.2010 18:32

Боже господи! Погледнете какви мнения има само. Направо може да се побърка човек. Много точно е написана статията според моето скромно мнение. Ето го и моето виждане на нещата.
Казва,че играе в схема 4-5-1 срещу големите отбори и с 4-4-2 срещу по-слабите. Видимо, разбираемо, абсолютно нормално.
4-5-1 идеята тук е да се вкара един гол( точно както стана вчера) и после да се приеме играта в собственото поле и да се разчита на светкавични контри(Юнайтед са перфектни на контра),а за целта се залага на най-бързите и изфръжливи офанзивни футболисти (Руни,Нани,Парк и Андерсон).
На 4-4-2 се залага срещу по-слабите отбори,а в тази схема Берба има място защото Юнайтед владее топката,разиграва я повече и атаката се гради с множество пасове и на много по бавни обороти. Тук Берба намира своето място защото идеята в атака тук е да се играе с повече пасове и за един не толкова зфрав и издръжлив футболист като Бербо е много по-лесно да намери своето място.
Последните няколко мача срещу Арсенал САФ винаги залага на тази тактика,а всички знаем колко е успешна тя.

lozan_kr
14.12.2010 18:14

ясно е че САФ не разчита на нашия! ами прав е - няма да го чака 7 мача да вкара хеттрик!!!
колкото до рууни- вече за нищо не става!!! *lol*

vasislav_00
14.12.2010 16:40

Сър АФ ще го яде голям заедно с Барбукоф, а този Стойно Стойнов по-голяма глупост не бях чел ебати простотията никой няма да помни, че Барби не е играл в дербитата *lol* Сами си направете сметка след като играе говедото Рууни, а нашето говно не играе колко разчита на него и какъв футболист е *lol* *thumb_up* *party*

don_a4o
14.12.2010 15:28

така е решил САФ и спечели и без Бербатов, Рууни не е във форма, как я би тази дузпа, Дрогба я би по-добре, Парк е Велик, САФ може да изкуфява от време на време, но в повечето случай действа печелвшо стратегията му и в Неделя Челси ще яде папая и матанарката

JuLiEn90
14.12.2010 15:23

Даже и Бербатов да не играе пак не спирате да пишете за него ... макар че повечето от това са пълни глупости ............. Защо не пишете за кавала Руни а ?!??! с космическата си заплата не можа да оцели вратата вчера *evil*

embata342
14.12.2010 15:09

просто не става за схемата 4-5-1,не е толкова сложно...нека да почива,следващия мач да зачатка един хеттрик *party*

ManUtd87
14.12.2010 14:52

Абсолютно не съм съгласен със статията ... Ако си голям футболист и искаш да станеш голмайстор във Висшата лига трябва да играеш колкото се може повече и да вкарваш на всеки, без значение дали е Челси или Уест Хям !

ip
14.12.2010 14:27

И с какво по-конкретно му е помогнал?? Ако Бербатов евентуално беше вкарал два гола на Арсенал, нямаше ли това да му се отрази по-добре на самочувствието и да увеличи шансовете му да стане голмайстор.. при положение, че прекалено често го изключват от важните сблъсъци, не е ли по-вероятно той да се почувства втора ръка футболист.. Това може и да не е точно така, но твърдението, че някой му помага като не го пуска в игра е пълен абсурд.