Томов: ЦСКА е голям провал през този сезон

12:11
Томов: ЦСКА е голям провал през този сезон
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов даде интервю за „Тема Спорт".

Г-н Томов, като преподавател в Софийския университет, каква оценка бихте писали на ЦСКА за първия семестър?

- Първо трябва да уточним, че студентът не е стандартен (смее се). ТоВа не е обикновен студент, това е ЦСКА. Говорим за цяла институция. За мен всяко място извън първото е провал и това е оценка на историята. Да, шампионатът не е завършил и се надявам много през пролетта тимът да дръпне. За съжаление обаче не виждам нищо обнадеждаващо, мощно и ново в ЦСКА. Въпреки всичко дано духът на клуба, амбицията на Радуканов и момчетата дадат някакъв ефект и ЦСКА да отиде там, където му е мястото.

Откъде трябва да се започне с промените?

- Силно адмирирам решението ЦСКА да се раздели с тези футболисти, които бяха вкарани 6 отбора, без да имат нужния ценз и качества, които се оказаха безполезни. Безобразие е това, че през лятото се правеше селекция от играчи, които сега трябва да напуснат и на които се плащаха толкова много пари за заплати.

Къде се обърка схемата, за да се стигне дотук?

- За мен големият отбор винаги се гради с последователност. Разбутването на състава, който ние оставихме с Димитър Пенев през 2009 година, бе грубата грешка. Да, имаше някои много добри попадения в селекцията, като Спас Делев, но цялостно в момента най-силните играчи са отпреди - Маркиньос, Тошко Янчев и още един-двама. Сега
трябва да се вземат поне 4-5 класни попълнения които да вдигнат нивото

Ако вие трябваше да одобрявате футболисти за селекцията, на кои бихте се спрели, кои бихте взели в ЦСКА?

- Първо искам да изразя своето голямо съжаление, че ЦСКА е изпуснал да вземе Гара Дембеле. Истината е, че ако той бе дошъл при нас, ние щяхме да имаме съвършено друго качество. Що се отнася до новите имена, аз имам пристрастия към някои млади играчи в А група, но не бих ги казал, за да ставам пророк. Още повече аз знам, че някои от тях са в списъка и на Радуканов и няма да е коректно обществеността да ги разбира от мен. Няма да е етично и към треньора. Трябват играчи във всички линии. Защитата е много оголена, налага се да слагаме там халфове. Не е сериозно. Унизително е ЦСКА да стига до това играчи се стараят много, но други просто нямат възможност и потенциал за шк ЦСКА. След 70-ата Щ минута рязко пада нивото, което показва, че слабите дърпат назад и силните, фут-болът е такава игра, че ако имаш три пробити позиции, няма кой да те спаси, а в ЦСКА често ставахме свидетели на такова нещо през есента. Съставът се гради постепенно и най-яркият пример е сър Алекс Фьрюсън, кой то прави отбора си по 3-4 години.

Можеше ли ЦСКА да се представи по-добре в Европа?


- Не. Това, което се постигна, е пределът на възможностите на отбора. Момчетата се стараеха да се покажат пред Европа. Много добър ход бе включ ването на Райс М\'Боли в състава за мачовете от груповата фаза. Това стабилизира тима и даде надежда. Но за мен е голяма грешка, че ЦСКА не го задържа. Той е наистина класен вратар. Ако ЦСКА имаше още поне 3-4 играчи като него,
можеше и да излезе от групата

Защо обаче Славия трябва да го има, защо Левски да има Дембеле, а ЦСКА да се задоволява с второстепенни играчи, след като е витрината на българския футбол пред света?

- Не мога да го разбера.

Боби Михайлов заплаши ЦСКА, че БфС може отново да остави клуба без лиценз, какво бихте посъветвали наследниците си в клуба?

- Призовавам Борисов и Иванов да преценят силите си. Ако имат 2-3 милиона евро да се разплатят - да казват. Ако ги нямат, да събират елита на ЦСКА и да кажат истината - можем, не можем. Защото опасността да се случи това е много голяма. Мисля, че БфС разбра как бившето правителство го хлъзна да отнеме лиценза на ЦСКА. На Борислав Михайлов цял живот ще му тегне на шията това, че през лятото на 2008 г. лицензът на ЦСКА бе отнет незаконно и неправомерно, бе отнет за нищо. Не ми се мисли, че това може се случи отново. Просто двамата собственици на ЦСКА и БфС трябва да си опичат акъла. Да седнат и да кажат истината. Аз никога нямаше да допусна продажбата на клуба, ако имах зад гърба си инвеститор и имахме достатъчно пари.

Има ли хора, които са готови да поемат издръжката на клуба към днешна дата?

- Има, разбира се. Но преди всичко трябва да се избегне тежката участ да се прати ЦСКА във В група. Това не само ще удари клуба за 4-5 години, но и ще доведе до срив на вътрешния шампионат поне с 50%, защото ще падне конкуренцията, ще падне интригата. Без ЦСКА българският футбол ще се срине.

Ако можете да намерите този стабилен инвеститор, бихте ли се върнали в ЦСКА?


- Аз имах две писма от хора, които се бяха ангажирали с конкретни суми за издръжката на ЦСКА - единият бе Константин Жеваго, а другият Лакшми Митал. Тройната коалиция обаче ги изгони от България, а те можеха да превърнат ЦСКА в един голям европейски отбор. Техните планове за инвестиции и за годишна издръжка надхвърляха два-три пъти това, което се влага в ЦСКА в момента. Затова пак ще призова, ако сегашните собственици могат, нека да плащат, ако не - да си кажат. Защото виждате какво е положението. Блокирани акции, блокирани играчи и предстоят още блокажи.

Каква стратегия за измъкване от положението бихте им предложили?

- Или трябва да станат и да кажат - ние можем да платим необходимите суми, които според мои информации са минимум 3 млн. евро, или да мине Нова година, да се сяда на масата и да кажат какво искат за клуба. Очевидно е, че те решение не могат да предложат. Не искам обаче по никакъв начин да хвърлям камъни в тяхната градина. Мен ме интересува само клубът да продължи да съществува и така българският футбол да просперира, а не да бъдем на това жалко ниво, на което се намираме в момента. Очаквам от тях да кажат могат ли да поемат тази тежест, да покрият задълженията. Ако обаче не отговорят на стандарта за клуб като ЦСКА, да кажат. Благодарим, отказваме се, търсим вариант, търсим алтернативни хора, елате, помогнете. Просто и ясно е - ангажират се или не. Иначе нещата са много печални. Досадно е на всеки три дни някой да казва дължите ни пари, дайте си ни ги. Никому не е приятно и това не може да продължава повече.

Ако обаче не могат да намерят тези средства, те може да продадат звездите си и пак да вържат бюджета...

- Това е като да имаш сложена бесилка на врата. Както и да мръднеш, все повече натяга. Те именно това нещо трябва да избегнат, а не да се клатят с бесилката на врата. Трябва да я махнат.

Може ли да назовете имената на хората или структурите, които са готови още сега да издържат клуба?

- В страната има една група лица, които са готови да се ангажират с издръжката на клуба, ако се смени собствеността. И зад граница има такива хора и след Нова година бих могъл да внеса повече яснота по този Въпрос. Това обаче не може да се направи въпреки собствениците. Те трябва да кажат могат ли да се справят или не.

Защо според вас се оттегли Вальо Михов, който е навътре в нещата в българския футбол?


- Просто той не виждаше сериозно финансово бъдеще за клуба. Но ЦСКА не е лишен от хора, които разбират. ЦСКА не е един обикновен студент, както се изразих в началото. ЦСКА е елитна структура с елитна истории.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

donatelo
26.01.2011 15:02

Томов: ЦСКА е голям провал през този сезон
То да беше само този сезон! *lol*