Гонзо бяга по тревата, Рендето влиза му в краката, Баничката дава му картон, Кокала го псува с гневе

17:10
Гонзо бяга по тревата, Рендето влиза му в краката, Баничката дава му картон, Кокала го псува с гневе
Гошо вратарчето пуска към Топчо, който тръгва напред, подава на Мечо, той прехвърля по крилото, където Пелето овладява, пас към Деко, той на Бабангида, центриране, Гонзо с глава и гоооооол! Досещате се може би кой е отборът и кои са играчите, нали? Е, да, някой от тях вече са в Германия, други в Израел, но с интересните си прозвища биха били мечтан трансфер за всеки клуб от "Мъпет" лигата. Тази своеобразна "тактическа схема" и "заучена комбинация" може да звучи странно и непонятно на много хора, но за истинския футболен фен подобни прякори говорят много. И ако се оплакваме, че футболът ни е грозен, скучен и безинтересен, то със сигурност това не се отнася за "нарицателните", които родните зевзеци са лепнали на ритнитопковците.

Със следващите редове ще се опитаме да направим един преглед на футболистите, треньорите и дори съдиите, които са по-известни с прозвищата си, отколкото с истинските си имена.

Контингенът от бивши и настоящи футболисти на Левски изобилства от оригинални прякори като Топчо (Топузаков), Хичо (Ники Димитров), Гошо Вратарчето, Урсула или Шадравана (Георги Петков). Не липсват и представители на анимационния свят и фауната. Това са Гонзо, кръстен на героя от "Мъпет-шоу" и Мечо – Димитър Телкийски. Илиян Стоянов е познат като Коловати. Той бе сравнен с легендарния италианец от...агитката на ЦСКА още докато бе футболист на "червените". Бебето не е бразилецът, играл на три световни първенства, а просто Асен Николов. Емил Тодоров пък е Зелето. Разбира се, трябва да си спомним за Владимир Иванов – Фугата и Николай Тодоров – Кайзера. Сърце не ни дава да пропуснем Бисер Иванов - Легендата.

Вратарят на ЦСКА Ивайло Петров е познат като Пифа (от анимационните герои Пиф и Еркюл), а преди това са му викали Дрогата заради многото кафета, които изпива.
Някои от родните футболни звезди могат да се гордеят с оригинални нови имена. Например Здравко Лазаров – Електричката, Здравко Здравков – Фози (мечока от "Мъпетите") и Александър Александров – Кривия. Двамата дребосъци Емил Гъргоров и Йордан Тодоров са просто Бадема и Дучо. Велизар Димитров бе повлечен от истерията Скакауец на "Хиподил" поради паданията си в наказателното поле и пернишкия диалект. В негова чест, част от дузпите вече се наричат "велизарки". Универсалният Георги Йорданов беше известен още като Ламята. Георги Илиев пък е Майкъла.

В Локомотив София вършее Универсалното ренде "Вьорнер" Георги Марков, наречен така заради грубите си влизания, а Иван Пасков е Прасковата.
Футболисти от славното близко минало също могат да се похвалят с интересни прякори. В сърцата на феновете Гиби си остава един – "Радостта на народа" Божидар Искренов. Христо Стоичков пък е Камата. Краси Балъков за по-кратко е Бала, Трифон Иванов – Туньо, а Зладко Янков – Фара.

Любопитно е да се надникне и сред треньорите у нас. Печелилият три титли с три различни отбора Георги Василев е просто Гочето. Стоян Коцев е Кано, Иван Маринов – Масларя, Стефан Трифонов – Санята, Емил Велев – Кокала, а Иван Цветанов е Трите Хикса. Димитър Пенев е Пената или по-величественото Стратега от Мировяне. Димитър Димитров в родния футбол е равнозначно не само на Херо, но и на футболния рефер Каубоя. Друг съдия – Цветан Георгиев пък има още по-колоритен прякор. Викат му Малката баничка. Баща му (също съдия) на времето е бил известен като Баничката. Изхвърлен е от футбола, заради отсъжданията си в един мач, след което се препитава с продаване на банички. Пловдивската легенда Христо Бонев всички познаваме като Зума. Треньорът на Несебър Николай Русев е известен като Джангъра, а синът му Иван – Малкия Джангър.
Някой от играчите и треньорите получават прякорите си от медиите. Така примерно Стойчо Младенов добива величественото "Екзекуторът на Ливърпул". Други обаче печелят популярност след издънки. По този начин Любо Пенев бе Супата, а преди това Чичовото, Христо Янев – Тюфлека, а Мартин Петров – Българина.

Разбира се, списъкът е дълъг и ако тръгнем да го запълваме с легенди като Гунди, Котето, Симолията и т.н., може би ще напишем още толкова.
Няма начин да не сме пропуснали някой цветущ екземпляр, но в общи линии това е богатата палитра от славни български футбалери, що се шири по света и у нас!
Надявам се, гореспоменатите личности да не се обидят от съдържанието на материала! Той няма тази цел!

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

IV3
01.07.2009 13:55

Левски си е Левски!!!!!!!!!!!!!!

gadnia
21.02.2009 06:40

хубава статиа браво много добре измислено *joking*

само ЛЕВСКИ *wink*

baby1914
17.01.2009 19:42

аз бих казала има голиама истина в написаното и в Българиа футбол ниама а само корупция

BuTaMuHa
12.01.2009 18:05

абе прасковата е мн по известен като игра4 на локо пд ама караи евала статииката е хубава а вие левскари не ревете толко 4е са ви казали прякорите на футболистите дето явно и вие не ги знаете...само да доп1лня не6то дето мн малко хора не го знаят младенов му викаха стои4о кукуто 6тото се напикава6е като мал1к *lol*

TOPUZAKOV
10.01.2009 10:00

статията си е мн яка пък и човека ви каза че има още много ,такаче нз за какво ревете "къде го тоя къде го оня"

LosGalacticos
10.01.2009 02:53

Амии къде е Станислав Ангелов - "Професора" или "Универсалния"
Или пък Ферарио Спасов - "Трабанцио", спомням си и за някакъф национал Киряка от преди не повече от 15 години. Амии и Иван Славков - Батето е колоритен, а Топето на Боби Михайлов е поскоро комичен За Коста Янев/капитана на Сливен/ май бях дочул нещо от рода на Сводника. Някой ако се сети нещо да пише или ако съм объркал..

rokera_henry
10.01.2009 00:21

Семо МАстиката - Пиф е най-добрия вратар след Гошо Петков пич

mario1914
09.01.2009 21:31

Готина статия-за тези,които не са разбрали човекът написал я,няма за цел да обиди никой!Просто обобщава неща,които всички ние знаем.Аз лично бих му дал идея да напише от къде идват прякорите на някои от изброените.

driver72
09.01.2009 21:25

това кой го е написал е с болен моэък

dunavec__
09.01.2009 20:04

Това недоразумение на природата стойчо младенов май беше с прякор тройчо торпедов след като отбора му падаше често с 0:3, и след като отпадна от култовия отбор Торпедо Москва /в момента намиращ се на дъното на втора руска дивизия/.
Ааааа тройчо имаше и още един прякор - "Отличникът от Прага" след като България падна с 0:6 от Чехия през 2001г., а това нищожество беше треньор на националния!

ov3r
09.01.2009 18:35

хаха, доста весело. Само не и "Мъпет" лигата....

svetlio_vn
09.01.2009 17:49

Статията е много добра и със забавна цел Наистина , човек като се замисли , българските футболисти имат много чудати прякори ...

Don_Gonzo
09.01.2009 17:46

И аз мисля, че е готина. Не е лошо по нещо свежо от време на време

new_generation
09.01.2009 17:35

По тъпа и безсмислена статия не бях чел авторчето може да се избърше с нея даже и за това не става като се замисля.....