Осъдиха Томов на девет години затвор за източването на ЦСКА и \"Кремиковци\"

11:39
Осъдиха Томов на девет години затвор за източването на ЦСКА и \"Кремиковци\"
Софийски градски съд (СГС) осъди Александър Томов на 9 г. затвор.

Припомняме ви, че вчера прокуратурата поиска наказание от над 15 години затвор за бившия президент на ЦСКА Александър Томов.

Държавното обвинение поиска за Александър Томов наказание над средния размер, предвиден в закона по обвинението срещу него за длъжностно присвояване в особено големи размери, където законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Според прокуратурата, длъжностното присвояване представлява особено тежък случай. Обвинението поиска и конфискация на имуществото му в максимален размер.

Софийска градска прокуратура поиска от съда да му бъде наложена забрана да заема длъжности в държавни и общински фирми и предприятия. Срещу Александър Томов има повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на над 36 млн. евро от ЦСКА и комбината "Кремиковци". Заедно с него подсъдими са бившият изпълнителен директор на "армейците" Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

Прокурорите Роман Василев и Божидар Джамбазов изтъкнаха, че напълно поддържат обвинителната теза и че всички доказателства, събрани по делото, са в подкрепа на обвинителния акт. За Александър Гарибов прокурорите поискаха наказание от над 10 години затвор и конфискация на имуществото му в максимален размер. За Божко Бонев прокурорите поискаха минимално наказание в размер на минималното предвидено в закона, което е 10 години затвор, тъй като той е действал като помагач. Според прокурор Джамбазов при двете сделки, при които тримата са се разпоредили с имущество на "Кремиковци", към момента, реално няма възстановяване на собственост, нито на парите на "Кремиковци".

Томов бе осъден само по едно от трите, повдигнати срещу него обвинения. 9 години затвор Александър Томов чу от съда само по едно от трите повдигнати му обвинения. Това за сделките с комбината "Кремиковци". Според магистратите има достатъчно доказателства за това, че той и членът на УС на "Кремиковци" Иван Иванов са присвоили недвижими имоти за 7 050 000 евро. По това обвинение СГС присъди 9 години затвор и на Иван Иванов. Другият подсъдим по това обвинение - Божко Бонев бе признат за невинен. Съдът оправда и Александър Гарибов. На него му бе повдигнато обвинение за това, че заедно с Томов са присвоили 3 490 000 евро от касата на футболния клуб ЦСКА.

Според прокуратурата размерът на присвоеното от комбината е около 30 млн. лв, но според съда, нанесените вреди са за близо половината от това. Магистратите прецениха, че обвинението не е доказано за горницата над левовата равностойност над 7 050 000 евро. Томов не е длъжен да плати тази сума, но прокуратурата е сезирала комисията "Кушлев". Държавното обвинение ще прецени дали да протестира присъдата, след като чуе мотивите на съда. "Естествено ние сме удовлетворени от осъдителната част на присъдата", каза единият от наблюдаващите прокурори по делото Божидар Джамбазов. Според него съдът е приел стойността на сделките, която е по балансовите отчети, а не стойността, която е на базата на експертизата и предполага, че по тази причина се е стигнало до преквалифициране по по-лекия текст от Наказателния кодекс и съответно наложи и по-леко наказание. Божидар Джамбазов сподели, че е изненадан от оправдателната присъда за сделките с ЦСКА. Той лично е убеден, че и при тях има престъпление, тъй като се отнася за една и съща схема. Александър Томов и Иван Иванов бяха оправдани и по обвиненията за съставяне на документ с невярно съдържание.

Самият Александър Томов определи присъдата си като нечестна от гледна точка на морала. Тя според него е и юридически неправилна. "Първо, защото няма нищо присвоено и второ, защото е върнато", категоричен е той. Томов заяви, че битката продължава по различен начин на втора инстанция и ще направи подробно изявление в близките дни. "Този път няма да бъда толкова тих и изчаквателен", заяви той и допълни, че нещата очевидно са по-дълбоки. "Ще трябва да търсим международна правна помощ. Правото е общо и тук, и в Европа", категоричен е той. Според Томов, моралът е нарушен цялостно, защото цялото обвинение е "формирано от работна група начело с Алексей Петров". Той допълни, че в случая му има политически и икономически интереси. Томов видя и политически мотиви в присъдата си, защото цели да му попречи да участва в предстоящите избори. Томов не уточни дали има намерение да участва в местния вот или в този за президент. Бившият президент на ЦСКА трябва да плати и разноските по делото в размер на 4129, 34 лева.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

nihasa
26.01.2011 15:41

Наистина се учудвам колко нагъл може да е тоя човек. Те го съдят и осъждат той пък твърди ,че било за да не се кандидатира.Нищо ще го направим ръководител на профсъюза на затворниците,че да миряса накрая.

KiKO_feNa
26.01.2011 14:59

И трето: второто обезсмисля първото *lol*

martonik
26.01.2011 14:51

"нечестна от гледна точка на морала"!!!!!
Това да го разправя на надървените мангали в затвора!!! *lol*

nihasa
26.01.2011 13:46

"Първо, защото няма нищо присвоено и второ, защото е върнато".Тоз нормален ли е,първо нищо не взел,а после въпреки,че нищо не е взел та решил и да го върне.........

siboko
26.01.2011 12:45

Дай боже да влезе във затвора това изчадие.