ЦСКА притиска Фелипе да Коща, иска нов договор до утре

13:32
ЦСКА притиска Фелипе да Коща, иска нов договор до утре
По повод на прекратения от Арбитражната комисия на БФС договор на португалския футболист на ЦСКА Фелипе Да Коща, ръководството на ПФК ЦСКА ЕАД, след проведени консултации със своите юристи, заявява следното:

1.Фелипе Да Коща няма основателна причина да прекрати договора си с ЦСКА.

2.Практиката на Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА показва, че основателна причина за прекратяване на договор може да бъде неизплащането на повече от четири заплати от клуба. В случая с Да Коща ЦСКА единствено се е забавил с изплащането на заплатата му за ноември с 3 дни, тъй като тя е станала дължима на 5 декември, а футболистът си е заминал за Португалия на 8 декември. Поради отсъствието на футболиста от страната за Коледните и Новогодишни празници, същият е бил надлежно уведомен чрез адвоката си за възможността да получи дължимите си възнаграждения на касата на клуба след пристигането си в България. Отново според практиката на ФИФА, само закъснение за изплащане на заплата, което е продължило повече от месец и половина, може да се счита за неизпълнение на финансовите задължения на клуба.

3.Без да подлага по никакъв начин под съмнение обективността и независимостта на Арбитражната и Апелативната комисии на БФС по принцип, в конкретния случай с Да Коща, ПФК ЦСКА ЕАД има съмнения за оказван натиск върху техни членове и затова предпочита да потърси правата си пред Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА. Същата е компетентен орган да потвърди отсъствието на основателна причина за прекратяване на договора и да определи финансовите и спортните последици от прекратяването, поради наличието на международен елемент – футболист и клуб са от различна националност.

4. ЦСКА няма да обжалва прекратяването на договора на Да Коща пред Апелативната комисия на БФС в този конкретен случай, поради вече изложените по-горе причини и за да не компрометира или повлияе по някакъв начин на претенцията си пред Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА.

5.Ръководството на ЦСКА счита, че футболистът е бил подведен за възможността да прекрати едностранно договора си с ЦСКА без финансови и дисциплинарни последици за него самия и за клуба, с който евентуално би подписал следващия си договор. Съгласно разпоредбите и практиката на ФИФА на футболист, прекратил договора си без основателна причина, се налага забрана да участва в официални срещи за период от 4 месеца, а новият му клуб се счита за отговорен за изплащане на обезщетение наравно с футболиста, независимо от реалното му участие в предизвикването на прекратяването на договора.

В резултат на гореизложеното, ръководството на ПФК ЦСКА ЕАД заявява категоричното си намерение да защити правата и интересите на клуба по случая пред компетентните международни органи, като същевременно не се поддава на натиск и устоява европейските ценности и етика при разрешаването на възникналия спор. Въпреки създалата се неприятна ситуация, за която клубът е убеден, че няма вина, ЦСКА продължава да цени професионалните качества на Фелипе Да Коща и затова оставя в сила офертата си към него за подписване на нов договор, която той би могъл да приеме до края на работния ден във вторник 13.01.2009 г.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BuTaMuHa
12.01.2009 18:12

еее мн се упла6иха на6те да не иде в левски :Х да ходи бе ние купихме толкова мн футболисти да ходи да видим кво 6е напраят като си намерят футболист които може да уцели вратата от 2 метра