Три от три за Серия А, или как италианците сами си провалиха футбола

14:24
Три от три за Серия А, или как италианците сами си провалиха футбола
След вчерашната загуба на Интер с 0:1 от Байерн Мюнхен на "Сан Сиро" статистиката показва, че отборите от Серия А в Шампионската лига записаха три поражения в домакинските си срещи от осминафиналите на най-престижния турнир на Стария континент.

Ако обърнем поглед към Лига Европа, ще видим, че във фазата на 1/16 финалите е останал само един представител на Италия - Наполи, като южняците направиха 0:0 на свой терен срещу Виляреал и е доста вероятно да отпаднат на реванша.

Сега сезон 2002-2003 година, когато три от полуфиналистите в Шампионската лига бяха отбори от Ботуша, изглежда като спомен от друга епоха.

Тук логично се появява въпросът какво се случи с Калчото, какво доведе до това разложение, до тази загуба на идентичност?


Факт е, че през миналия сезон, отбор, играещ в Серия А спечели Шампионската лига, но също така е факт, че в случая говорим за тим, в който ролята на единствения италианец се изчерпваше с това да търка пейката и да се прави на ординарец на Жозе Моуриньо.

Всъщност, последният реален успех на италианския футбол в евротурнирите е триумфът на Милан през сезон 2006-2007 година. Тъжно, но и именно от лятото на 2006 година започна падението на отборите от Серия А и на италианския футбол като цяло.

Естествено, в случая се визира скандала Калчополи. Какви "позитиви" донесе той на Калчото? Като за начало конкуренцията бе напълно унищожена, след като шампионът бе изхвърлен в по-долна дивизия, на негово място влязоха джуджета, досега живуркали в по-долния ешалони. На Милан пък бяха отнети цели 15 точки (които впоследствие бяха намалени до 8) и по този начин "росонерите" загърбиха амбициите си за Скудето през онзи сезон още преди той да е започнал.

Казано с други думи, за до може Интер да стане най-силният тим в Италия трябваше конкурентите му да бъдат сринати. И трябва да се признае, че това до голяма степен се случи. Ювентус вече се превърна в средняк, падащ от отборчета като Лече и Парма, докато Милан пък започва да губи своята евроидентичност и отстъпва като домакин на клуб без традиции като Тотнъм.

Тоест, ако през деветдесетте години и в първата петилетка на новия век Серия А можеше да разчита на три силни отбора в Шампионската лига, сега Интер е единствената надежда на италианците за достойно представяне. През миналия сезон воденият от Жозе Моуриньо отбор триумфира и сякаш всичките усилия на Масимо Морати да очерни Юве и Милан най-накрая дадоха резултат.

За жалост на петролния магнат, Моуриньо реши да мачка конкуренцията като треньор на Реал Мадрид и сега Интер отново е отборчето, което беше преди Калчополи и в първите два сезона след скандала, разтърсил италианския футбол.

Преди лятото на 2006 "нерадзурите" забавляваха с амбициите си преди началото на сезона, че този път е дошъл техния момент. Накрая оставаха доволни, ако поне са успели да завършат втори. Двете титли, спечелени под ръководството на Роберто Манчини, пък бяха извоювани благодарение на швед с босненски произход, който беше привлечен от подкрепяния от съдиите черно-бял враг.

Вчера ясно се видя, че ако Масимо Морати не успее по някакъв начин да убеди Моуриньо да се завърне, Интер пак ще забавлява в Шампионската лига както беше по времето на Роберто Манчини, например.

Настоящият мениджър на Манчестър Сити изведе Интер до цели два четвъртфинала в Шампионската лига, както и до два осминафинала, които бяха постигнати в годините след Калчополи.

Сега Леонардо умело върви по стъпките на Манчини, като вчера бразилецът бе тактически надхитрен от Луис Ван Гаал и загуби мач между два равни като спортно-технически умения отбори.

Провалът на италианските отбори в Европа през този сезон е поредното доказателство, че скандала Калчополи съсипа Серия А.

Ако се съмнявате в теза, вижте статистиката. Кои два италиански клуба стигнаха до финала в Шампионската лига през 2003? Ювентус и Милан. Кои два тима получиха най-сурови наказания от Калчополи? Тези същите, като естествено, "росонерите" поне не бяха изхвърлени в Серия Б и през този сезон дават признаци на излизане от петгодишната криза.

Нека сега да видим състава на Италия на Мондиал 2006: Буфон, Дзамброта, Канаваро, Неста, Каморанези, Пирло, Гатузо, Дел Пиеро, Индзаги. Девет души от селекцията на Марчело Липи бяха футболисти, защитаващи цветовете на Юве и Милан.

Няколко дни след финала в Берлин световните шампиони вместо благодарност, получиха звучна плесница и обвинения, че успехите им се дължат на помощ от съдиите.

Така сега доста прозаични изглеждат анализаторите, търсещи трескаво на какво се дължи упадъка на италианския футбол. Отговорът е Калчополи.

За съжаление на феновете на Серия А и бъдещето не изглежда особено розово за клубовете от Ботуша. Факт е, че от следващия сезон само три клуба от Калчото ще могат да се класират за Шампионската лига, след като Германия изпревари Италия в ранглистата на УЕФА.

Няма да е учудващо, ако в следващите години Италия не отстъпи и още от позициите си. От друга гледна точка, тези статистически данни нямат значение. Важното е, че моралните шампиони от Интер пребориха злия Моджи...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Man_Red
07.03.2011 18:19

Абсолютно съм съгласен с cesekarchetooo.Пича разбира от футбол!

cesekarchetooo
04.03.2011 23:33

Kremcho7, кво като те връща Пирло? Ще бодне тройка на Тотнъм ли, хахахахах. Евреите в момента са доста по-качествен отбор от отборчето на Берлускони... Само си представете как Замброта се надбягва по крилото с Бейл или Гатузо се опитва да вземе топката от Модрич... Като цяло английското първенство е доста по-силно от италианското и на това се дължи пълният крах на мафиотските отборчета от Ботуша в Европа до момента...

Kremcho7
03.03.2011 18:05

Вие кво си мислите , че Тотнъм ще отстрани Милан ли *lol* Връща се Пирло и мача е 0-3

malinov
25.02.2011 07:16

че калчополи срина италия да вярно е!!!ама тия па от уинер толкова пристрастни че нияма до каде!!!поне не го показвайте толкова!!!идиотштина българска

shizofrenik
25.02.2011 06:52

Колелото се върти нали знаете.Днес си най-слаб утре най-силен.Заради гейчетата принтер Серия А се срина , да не кажа след 2-3 години пак ще е на най-високо ниво.Сега 3 място след 2 години може и по-напред нищо не се знае

jahatam
24.02.2011 23:10

Не бих казъл,юе Италиянския футбол като цяло е хубав...Много бутане,много фалове,много симулации,много интриги.Да не казвам , как са спечелили пърбите си световни титли(Мусолини е бил на "среща с съдиите" преди всеки мач.Но искам да поясня,че наистина уважавам отбори като Милан...наистина бяха доста добри едно време,но не съм съгласен с коментара,юе отбори като Реал(М),Барселона,англииските отбори нямат история в ШЛ.Това че не винаги са триумфирали на финала,не значи,че не са взимали участие!Относно до тази победа на Интер,е ще ме извинят феновете,обаче това беше най-грозният футбол,който някога съм гледал!

materazzi_231
24.02.2011 22:51

Роси, Палоски, Сантон, Бонучи, Вивиано, Кришито, Ранокия да добавям ли още в Италия има много таланти, просто трябва да се налагат повече. Относно статията няма да коментирам злобните писания на някакво човече. Най-много на таланти се залага в Германия, вижте само отбора на Борусия, да нe говорим за националния . А да забравих и белгийците,помнете ми думата с това тяхно поколение, което идва начело с Хазард, Лукаку и Витсел мисля, че ще направят голям отбор. *wink*

Tzerber
24.02.2011 22:20

Преди 10 години може би беше много актуален един виц:
Фен влиза в магазина на Ювентус и казва:
-Добър ден,искам една фланелка!!!
-На съдия или на играч да бъде??

Tzerber
24.02.2011 22:17

"Всъщност, последният реален успех на италианския футбол в евротурнирите е триумфът на Милан през сезон 2006-2007 година." ??? Стойно,напиши след името си в скоби,че си фен на Милан..Наистина миналата година Шампионската лига бе нереална за Милан,да мине през отбори като Челси,Барса,Байерн..Факт е,че след Калчополи все още има съдийска подкрема за отбора на премиера,сети се мачове като Интер-Милан 2:0,съдията опита всичко по силите си да избута Милан напред..ами как се дават 3 дузпи на един отбор в един мач?А Юве като спряха да ги побутват съдийте са си запазили 8-мо място в класирането!Замисли се защо след Калчополи точно спряха да играят италианските отбори,и аз онзи световен шампион Италия,какъв мач направиха с Австралия тогава и как стигнаха и биха на финала!Виждаме,че си пристрастен,личното си мнение го изразявай у вас!

dimz
24.02.2011 22:16

Да,объркал съм се.Забравил съм да кажа и Реал.Извинявам се!

levskirealfen
24.02.2011 22:05

dimz Я се прегледай бе човек! РЕАЛ НЯМАТ ИСТОРИЯ?! ХАХА по голяма смешка не съм чувал! *lol*

dimz
24.02.2011 21:38

Браво!Много смислена статия!Неска всички фенчета на Принтер да я прочетат!Много ме е яд за Калчото,защото то преди беше доминиращо,а сега..вече е на 3то място.Жал ми е..много ми е жал.Аз от малък съм фен на Милан.Тогава Милан бяха домиринащ отбор,да не кажа най-големия (говоря за 2000-2007) Едно време всички бяхме фенове на италиански отбори,а сега всички са английски или испански.Говоря за Барселона,Реал Мадрид,Манчестър,Челси..и всякакви отбори,които нямат почти никаква история (С изключение на Манчестър) Много ме е яд за Милан,че станаха един бавен,слаб отбор.Но..както и да е.Колелото се върти,и някой ден Английско ще стане по слабо,а италинаското отново по силно *beer*

Vanchoni
24.02.2011 21:36

Извод! Кой го хванаха да купува съдии и манипулира мачове - Ювентус и Милан, като за вторите убавци тва е второ наказание след 1980г. Тия с насрания задник обвиняват другите дето се мъчат да им го бършат, ама то толкова лайна не се бършат лесно.

valio_mm
24.02.2011 19:24

Извод - кой съсиха италианският футбол - Интер *evil*

Omen
24.02.2011 18:44

Де 4елие,Росси, Д.Кеис4ито.....

LiverpoolFen20
24.02.2011 18:15

lahm_munchen доста си прав... Наистина мачовете в Бундеслигата са много интересни ,непредвидими и с пълни стадиони... Стадионите са пълни заради смешните цени на билетите. Също така немците имат доста млади изгряващи звезди ,докато отбора примерно на Интер нямаше италианец преди трансферния прозорец през Януари когато бяха привлечени Ранокиа и Пацини... Попринцип мачовете в Италия са уникално тъпи и само Рома може да се гледа всеки мач... Милан и Интер правят някои зрелищни мачове,но като цяло заспивам на техните мачове ...

LiverpoolFen20
24.02.2011 18:11

Абе редакторът се е помъчил да напише нещо, а пък глупаци такива веднага го хулите... Наистина всичко,което той казва е така .. Дали сте съгласни или не на кой му пука... Преди Калчополи Милан ДОМИНИРАШЕ в Европа... Ювентус бяха отбор ,който често минаваше 1/4 финала... Интер бяха отбор ,който правеше парад в центъра на Милано след като мине 1/4 финал... След Калчополи италианските отбори пропаднаха и Моуриньо направи истинско чудо миналата година след като изведе Интер до заслужена титла в ШЛ... Ако тъй продължава и с школите, Италия скоро ще падне по-назад... В момента няма много италиански таланти... Джовинко,Маркизио, Абате , Балотели и до тук ... Може да добавите някой друг, но аз често не се сещам..

Lahm_Munchen
24.02.2011 18:11

Жабараската серия А е с класа над немската Бундеслига по не пълни стадиони, безинтересни мачове, малко голове, груба игра, грозна, ръгби. По-друго не виждам какво може да я превъзхожда. А да, забравих. И по бразилци и аржентинци. *lol* *lol* Щом най-добрия отбор в Италия пада от третия в Германия като домакин за какво да говорим?

shizofrenik
24.02.2011 17:12

Наистина немското е много непредвидимо не се знае шампиона до последно нищо че Дотрмунд са с 30 точки пред втория .Серия А е с 100 класи над немското сега ще ми кажете ама те всички италиански отбори ще отпаднат на 1/8 финала е кво кат отпаднат ам догодина знаете ли кво ще стане или сте ясновидци и снизихте Серия А до БГ първенството

Omen
24.02.2011 16:30

genchooo тоя пак педал .....само за ШЛ ше говоря,,слу4аино 2002-03 ,2004-05 ,2006-07 ,,,за те са били преди 20 години....леле сигорно си доста ядосан на голямите отбори...комплексар4е.... Тези години са се подвизавали горе споменатите от теб отбори МИЛАН и ЮВЕНТУС........

Omen
24.02.2011 16:26

Vanchoni а замислял ли си се защо няма силни италянци по 4уждите терени,а товае политиката на отборите,с изклу4ение на Интер,то и от името им идва Интерназионале...Просто вси4ки класни игра4и игаят в Италия...По твоята логика ,предсатви си Премиерлиг да остане без 4уждестранни игра4и кво ше стане ,сигорно 8-9 парвенство в Европа по сила,кажи ми силни игра4и от англя,ако Франция ,не ги снабдява отиват на кино.........,са6ото важи и за Германия....

Pechenqgata
24.02.2011 15:54

Според мен е нормално германското първенство да изпревари италианското просто щото то се забелязва в вътрешните мачове германското става все по непредвидимо което доказва че е по силно в момента, докато в италианското 3ката се знае още в началото с изключение на тази година кадето доста от големите отбори не приличат на себе си. А за снощния мач мога да кажа че нерадзурите надиграха баварците но просто вратаря на немците имаше ден а една досадна грешка в края реши крайния резултат... и сега само чудо може да помогне на Интер да продължи към четвърт финалите. Но аз лично вярвам че интер могат да продължат Forza ИНТЕР!

Vanchoni
24.02.2011 15:14

hahahha, репортерчето да не се е засегнало или някой друг хитрец се прави на умен? И да, поправи моя правопис, явно си по начетен.

Vanchoni
24.02.2011 15:06

А дали калчополи засегна школите и юнушеските формации на отбрите в Италия, едвали. Още от преди 2006г. не идваха достатъчно добри кадри за да попълнят националния отбор, при положения, че през 2006г. почти всчики играчи бяха над 31. Сега националния отбор на италия какво представлява, след акто всчики старци от 2006г. почти ги няма. Какво идва от долу, почти нищо май. Калчополи заби пирона в ковчега, но упадъкът беше започнал доста по рано, с намаляването на класните италианци от детските отбори. Така, че не Морати е виновен, а школите. Сигурно Морати е виновен, че най добрите играчи са чужденци, а колко класни играчи италианци има в другите големи отбори, ни един. Аре репортерчето на 22г., със средно образование да пише за волейбол.

psiharizlle
24.02.2011 14:58

Може като гости да напраят 3 от 3 (малко вероятно).Очаквам победа на Милан много добра игра показаха първия мач и са големи лисици,а късмета може се обърне и от рамото на Тотнъм да скочи на тва на Милан.

ANTWERPMIRACLES
24.02.2011 14:54

Проблемът е чисто екологичен. В резултат на глобалното затопляне се развъждат все повече инсекти/насекоми/,а за тяхното изтребление се използват все повече пестициди . Тези пестициди попадат в подпочвените води и от там във водоемите . От своя страна, водоемите са естествена среда за обитаване на земноводни представители на фауната, сред които основно място заемат жабите. Жабите поглъщат заразените с пестициди насекоми и в последствие самите те попадат на хранителната трапеза на консумиращите жабешко месо индивиди. Чрез храната, тези вредни съединения попадат в човешкия организъм и се отразяват пагубно на неговото здравословно и функционално състояние. *sad*

genchooo
24.02.2011 14:46

И сега и след 2 години нищо не става от вас Интер Милан , Ювентус и всички италиянски отбори за нищо не стават!!! са ще ми кажете ,че са велики нз си колко титли имат ,които са спечелени ,когато не сте били родени!Ювентус и милан ще си останат с титлите и успехите в европа от преди 20 години , от сега на татък рекорда ще им е 1/8 финал поне 20 години дано не го минете *smile*

shizofrenik
24.02.2011 14:28

Аууу голямо нещо станало хахаха . Неможе вечно да мачкаш и да доминираш над другите.Нормално да има спад в отборите .След 2 годинки гледайте какво става *wink*