Кривите схеми на Милен Радуканов

10:07
Кривите схеми на Милен Радуканов
В българския футбол "тактика" е мръсна дума. Когато си излъгал някой по-силен от теб, винаги излизаш лош. Играл си антифутбол, не си заслужавал победата, счупил си ги от ритане. Само че това се налага, ако играеш за резултат. Веднъж се надиграваш, друг път лъжеш, всичко зависи от съперника. Важното са трите точки, дали биеш атрактивно, си е допълнителна екстра, пише в свой коментар "7 дни спорт".

При Милен Радуканов целта оправдава средствата и победата винаги е на първо място. За един, два или десет на нула, както и той си каза, все дават по три точки. Затова в играта на ЦСКА се вижда все по-честа смяна на тактиката с почерка на Милен Радуканов. Откакто той пое ЦСКА, "червените" обикновено имат предварителна идея как да победят.
Левски например винаги играе едно и също, по един и същ начин, с едни и същи играчи. За разлика от тях Радуканов съобразява състава си, схемата и подхода за мача спрямо силните страни на съперника. От началото на пролетта минаха пет мача. ЦСКА игра различно в поне три от тях и загуби само един - във Варна.

Разделяй и владей

ЦСКА не просто победи, а разпердушини Левски. Преди дербито всички мислеха, че "червените" ще паркират автобуса пред вратата, а напред каквото стане. Радуканов обаче излезе с двама нападатели в схема 4-4-2. Очевидно беше разузнал добре съперника. Знаеше как да неутрализира Левски, а после и как да го удари. Разкъса връзката между Тасевски и Дембеле и играта на Левски се срина. Оттам на ход бяха "червените". Овладяха средата на терена и после стана по-лесно.

Триъгълник със средни опорни

Дори и при загубата от Черно море ЦСКА изглеждаше различно. На "Тича" футбол се играе трудно - и заради съперника, и заради терена. Логично Радуканов избра тактиката със средните опорни – 4-3-2-1, която уж се чакаше за мача с Левски. Тримата в средата Янчев, Галчев и Янев си подаваха добре дори на бабунестия терен. ЦСКА държеше нещата под контрол, но не можеше да вкара гол. Eдна грешка на Коста Янев обърка плана, иначе и Черно море не се виждаше как ще вкара. Радуканов потърси единствения логичен начин да бие, но не успя. Има и такива мачове.

С петима в атака
В петък срещу Сливен Радуканов си позволи да пусне петима офанзивни играчи в схема 4-4-2. Най-силен се оказа ходът със Спас Делев, който играеше изтеглен в халфовата линия. При началото на всяка атака Делев се стрелваше напред заедно с двамата в атака Шеридън и Гъргоров. По крилата пък помагаха Нелсън и Тонев. Никой от Сливен не можа да хване спатиите на шилото от село Ключ, който в крайна сметка вкара два гола. Тодор Янчев пък бе напълно достатъчен да запълни дупката в средата, въпреки че Сливен игра с петима халфове. Когато атакуваш от първата минута, ранният гол е много важен. ЦСКА го вкара и после нямаше как да изпусне мача. Радуканов дори извади Делев и Бадема, за да ги запази за утрешния мач с Черно море. Малко са отборите в "А" група, срещу които ЦСКА може да играе така.

Без дясно крило

Радуканов има още един знаков мач, през есента срещу Локо Пловдив на "Васил Левски". Това може би беше най-силният мач на червените през миналия полусезон. ЦСКА излезе в схема 4-2-3-1, само че без типично дясно крило. На върха на атаката беше Мишел Платини. Зад него действаха Галчев и Маркиньос. Двамата често влизаха по диагонала от дясно, което доста обърка защитниците на Локото. ЦСКА игра много агресивно, създаде доста положения, но пак би само с 1:0. Този мач беше първият, който показа, че Радуканов променя ЦСКА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tenebrum
04.04.2011 17:52

В последно време искренно се забавлявам на типа изказвания на футболисти и треньори от родното първенство от сорта: "Опитахме се да играем футбол" е добре вие да не сте излезли да играете шах, или "Имахме мал шанс" то винаги така става като загуби някой все мал шанса му е виновен, а за изтърканите "съдията се подигра с труда на момчета,плачат долу в съблекалнята" вече се изтъркаха ,и тези неща ги слушам след всеки мач в измисленото ни първенство,и което е най интересното всеки президент на клуб се изказва като спец по футболните въпроси-та това го има само у нас ,навън такова нещо не може да се види

donatelo
04.04.2011 16:14

Сега като загубите още два мача и Миленчо ще го изхвърлите ,като употребена дамска превръзка.