Кокала: ЦСКА са добри, но ще ги бием

09:29
Кокала: ЦСКА са добри, но ще ги бием
Треньорът на Славия Емил Велев чака много специален мач тази събота. Неговият тим играе с ЦСКА. Кокала вече е побеждавал "червените" и като футболист, и като треньор. Пред "7 дни спорт" той говори за предстоящия двубой.

- Г-н Велев, задал се е мач с ЦСКА. Славия почна сезона зле, но вече изглежда като опасен съперник?

- Вярно е, че подобрихме играта си, но все още не показваме това, което можем. Надявам се в събота срещу червените най-сетне да видя Славия да играе с пълен капацитет. Излизаме за победа, друг резултат не ни устройва.

- Нападателят ви Мартин Кушев каза по-рано тази седмица, че чака мача срещу ЦСКА с голямо нетърпение, тъй като последният ви двубой с Академик бил много беден откъм футбол. Вие на същото мнение ли сте?

- Така си беше, малко футбол се игра. И това е тенденция, когато срещу нас излизат отбори от долната половина на таблицата. Затварят се, а ние точно срещу такава тактика очевидно изпитваме най-големи затруднения. И в резултат на това най-често или губим, или свършваме наравно. Срещу ЦСКА, Левски, Литекс и Локо Пловдив нещата стоят съвсем по друг начин. Това са все отбори, които играят открит футбол. Миналата седмица в мача за купата срещу Черноморец беше същото - нито те играха затворено, нито ние. Мисля, че стана интересен двубой с осем гола, доста положения, че и дузпи накрая, Според мен зрителите искат точно това да гледат. А след като е такова желанието на публиката, ние не можем да не се съобразим с нея. Колкото до Славия, при мен отборът играе нападателно. Такова ми е виждането за футбола.

- Миналата есен победихте ЦСКА с 1:0. Какво бихте желали да видите от играта на Славия и в предстоящото дерби?


- Тогава играта ни беше много стойностна като цяло и спечелихме съвсем заслужено. Но и ЦСКА вече не е същият! Видяхте, че Милен Радуканов успя да промени там доста неща в положителна посока. Стабилизира тима, подреди правилно футболистите, започна да печели. Гледах им няколко тренировки в Анталия и мога да кажа, че в ЦСКА треньорският екип знае как да работи. Отделно от това разполагат и със силни играчи, имам предвид Маркиньос, Спас Делев, Тодор Янчев...

- Споменахте Делев. Той наскоро заяви, че Радуканов му е намерил точното място в ЦСКА. Как смятате да пазите голмайстора на червените в този мач?

- Във всеки случай няма да му поставяме персонално покритие. В която зона напада, си има съответният защитник, който трябва да внимава за него. Аз поначало съм против поставянето на персонални задачи. Навремето Люпко Петрович играеше точно по този начин, имаше поне 4-5 футболисти, които трябваше да следят за конкретни състезатели на съперника. И когато твоят човек смени позицията, ти трябва да хукнеш при него. Аз това не мога да го разбера, то само обърква играта. Никой вече не играе по тази схема - "Всеки да си гледа човека", а и тя вече излезе от употреба. Зоновото покритие е далеч по-рационално. Вярно е, че Спас Делев е много добър футболист - бърз, техничен, играе добре и с двата крака, има качества да импровизира. Но съм сигурен, че нашата отбрана може да го спре.

- Събират ви се три мача за девет дни, това са общо 300 минути игра, като броим и продълженията в Бургас. След това в сряда играете с Пирин за купата, това са още 90 или 120 минути. Проблем ли е?


- Не, напротив. Аз много обичам цикъла сряда-събота, особено ако отборът ми се намира във форма. Влизаш в ритъм и играеш силно. За Пирин не искам да говоря сега, ще ги мислим от неделя нататък Нека първо мине двубоят с ЦСКА.

- Побеждавали сте червените като футболист на Левски и като треньор на Левски и Славия. За вас ЦСКА по-специален противник ли е?

- Няма начин да не е. Навремето като играч съм участвал в серията от 7 поредни победи на Левски срещу ЦСКА. Тогава излизахме с много голямо самочувствие в дербито. Надявам се сега и моите играчи от Славия да играят по този начин, с пълните си възможности. Защото ако имаш качества, но показваш само 40% от тях, значи нещо те спира.

- В Славия често казвате, че разчитате на млади футболисти. Само че в нападение имате двама, които са на общо 70 години - Николай Божов и Мартин Кушев.

- Е, разполагам и с младия Радослав Василев, който обаче е контузен. Вярно, че цифрата 70 на пръв поглед звучи малко смущаващо. Но това са играчи с много опит, които знаят кога и как да реагират. То е като при вратарите - с възрастта стават все по-добри.С един-два сезона в "А" група няма как да станеш голмайстор

- Доста играчи от състава, с който победихте ЦСКА през есента, вече не са в Славия. Ще ви липсват ли?

- Не мога да се оплача от липса на играчи.

- И все пак, ако имате възможност да върнете някой от тях в състава на Славия за събота, кого бихте предпочели?

- Специално от онзи мач, когато победихме ЦСКА, имам добри спомени от играта на Галин Иванов, Йордан Петков и Тодор Колев. Но се надявам, че тези, които ще излязат в събота, ще се представят не по-зле от тях.

- Кажете, каква ще бъде треньорската ви концепция за този мач?

- Такава, че да играем за победа. Иначе конкретната постройка зависи от съперника. Едно е да те нападат, съвсем друго е ти да атакуваш. Ако ни пуснат да играем нападателно, защо пък не? Но аз лично очаквам ЦСКА да заложи на атаката, както си играят по принцип. Някак си не мога да си представя, че ще се затворят отзад. Едно е сигурно - мачът ще бъде интересен.

- За съдия беше определен млад арбитър, това е Богомил Маринов-Мечката. Какво мислите за него?


- Веднъж ни е свирил досега, това беше през есента срещу Академик. Справи се. Млад е, има качества. На реферите от новата вълна бих препоръчал да свирят с повече самочувствие и да внимават. Ето например сега, в мача ни с Академик в понеделник, пак беше млад арбитър. Момчето подходи уплашено към няколко ситуации, където можеше да вземе съвсем други решения. Надявам се, че в мача ни с ЦСКА ще се свири това, което се случва на терена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ddc
15.04.2011 10:01

Кокал,кокала на ЦСКА не вади. :38
И сам Кокала е кокал. *lol*
Сите Кокали заедно, че се трошат ... *thumb_down*
Има нема 0:3 бе Кокалчо;;; *thumb_up*