Нека почетем жертвите от "Хилзбъро"!

11:50
Нека почетем жертвите от "Хилзбъро"!
На днешния ден преди 22 години, 24 000 привърженици на Ливърпул пътуват до Шефилд, за да гледат своите любимци. 96 от тях никога не се завръщат. На 15 април 1989 година се разиграва една от най-големите трагедии, белязала спортни събития.

Полуфиналът в турнира за ФА Къп между отборите на Ливърпул и Нотингам Форест, преди две десетилетия, ще остане като най-черната дата в историята на най-титулувания английски клуб. Трагедията, което се случва на стадиона на Шефилд Уензди "Хилзбъро", е невиждана.

На "Хилзбъро" загиват 96 привърженици на Ливърпул, ранените са 766. Черна статистика, която обаче няма как да опише ужасът породен от лошата организация на полуфиналния мач.

Инцидентът става, след като феновете на "червените" са пуснати от организаторите от няколко врати, половината от които са предназначени за излизане. Публиката минава през тесен тунел и нахлува в два оградени сектора, които са препълнени. Резултатът е сблъсък на хиляди хора, при който първите са притиснати към оградата, докато други продължават да навлизат в сектора.



Следва масова паника. Мачът е прекъснат в 15:06 часа, но ужасът не спира. Милиони зрители гледат по своите телевизори разиграващата се трагедия, а гражданите на Ливърпул стават свидетели как техни приятели, роднини и близки са премазани в оградите на секторите.

В писмо до официалният сайт на Ливърпул, съпругата на един от загиналите на "Хилзбъро" пише: "За света, съпругът ми е един от 96-е загинали, но за мен и моите деца, той винаги ще бъде нашия номер 1."

Трагедията на верните фенове на Ливърпул от преди 22 години промени организацията на всички спортни събития в света. Оттогава сигурността е много по-засилена при провеждането на спортни мероприятия.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

liverpool9418
15.04.2011 21:18

Да почиват в мир ! *sad* Това е нещо страшно, голяма трагедия Р.И.П .. You'll Never Walk Alone !!! Ето точно по този случай в неделя трябва да бием Арсенал, независимо че по този начин ще направим Манчестър шампиони.

svetlio_vn
15.04.2011 14:44

chelsea28 Ливърпул - Юве е мача 1985г. на "Хейзел" в Брюксел,който е друга голяма трагедия със загинали фенове...

chelsea28
15.04.2011 14:07

Ужасно, няма нужда от коментиране, само искам да попитам вместо Нотингам Форест не бяха ли Ювентус срещу Ливърпул на финала в ШЛ?