Нейков: Аз съм министър и на българите в България, и на българите в чужбина

14:24

Нейков: Аз съм министър и на българите в България, и на българите в чужбина
Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри лично втората Спартакиада за български деца от чужбина, която се провежда в Банско.

Нейков изрази надежда, че мероприятието, което част от Националната кампания "Аз обичам спорта", ще се превърне в дългогодишна традиция и в бъдеще ще привлича все повече спортисти. Експертът в спортното министерство и главен организатор на Спартакиадата Цветан Георгиев разкри как се е родил проектът. "Бяхме на фолклорен фестивал с кмета на Каварна Цонко Цонев. И се зачудихме дали не можем да съберем, запознаем и обединим българчета, живеещи в чужбина. Веднага предложих на министър Нейков. А той на секундата отговори: Дерзай. Аз съм министър на всички българи – и на тези в България, и на тези в чужбина. И направихме първата Спартакиада в Каварна. Проектът се разрасна и вече сме във второто му издание в Банско", разказа Цветан Георгиев.

Всички участници бяха приветствани от кмета на Банско Александър Краваров. "Не трябва да забравяме, че Банско е зимен курорт. И ще помислим да направим зимна спартакиада тук по някой европейски проект. Може да се използва програмата "Научи се да караш ски"", обяви Краваров.

В спартакиадата участват 240 деца на възраст 14-15 години. Състезават се 12 отбора  от Сърбия, Румъния, Албания, Косово, Молдова, Украйна и Македония и България.

Спартакиадата е подкрепена от БФС и ПФЛ, а шефът на профилигата Стефан Капралов също уважи лично откриването. На церемонията присъства и депутатът от ГЕРБ Георги Икономов.

За благодарност към домакините от Банско всички 240 деца и техните ръководители в неделя ще посетят футболната среща между Пирин (Банско) и Септември (Симитли), за да подкрепят местния отбор.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация