Дражев предложи радикални промени в Устава на БФС

19:30
Дражев предложи радикални промени в Устава на БФС
Кандидатът за президент на Българския Футболен Съюз Ивайло Дражев представи на днешната си пресконференция промените в Устава, които има намерение да предложи на утрешния Конгрес на БФС. В тях влизат най-основните точки и спорове, които се пораждат в българския футбол.

Част от промените ще бъдат при осъществяване на дейността на БФС, органите и длъжностните лица в системите на съюза да спазват неутралитет към политически партии и религиозни общности и в това число да не участват в управителни органи и парламентарни групи на политически партии и коалиции.

Друго, което е основно за подпомагането развитието на детско - юношеския футбол е всички съдийски и делегатски такси и такси картотекиране да са за сметка на БФС - за футболните клубове с изградени ДЮШ.

Дражев е предложил и Закон за имената на клубовете. ФК се приемат за членове въз основа на решение на Конгрес на БФС. За членове не могат да бъдат приети футболни клубове, които са приели по-късно наименование, съвпадащо в думи, срички или цифри с наименованието на ФК, които е редовен член на БФС в същата община, освен със съгласието на заинтересования клуб.

Лидерът на опозицията предложи и Закон за Конгреса на БФС. Конгресът допуска свободен достъп и отразяване от страна на всички акредитирани медии с цел прозрачност и популяризиране на играта футбол. Според Дражев, изпълнителният комитет трябва да се състои от 15 души - президент и 14 членове по квоти, а именно: две квоти за представители на "А" футболна група, две квоти за представителите на двете "Б" футболни групи, десет квоти за представители на аматьорските "В" и окръжните групи. Членове на Изпълкома не могат да бъдат собственици на ФК, мажоритарни акционери или изпълнителни директори на футболни клубове. Кандидатът за президент на БФС иска промени и в комисиите на футболната ни централа- да се съкратят от 18 на 12. Членове на дисциплинарната, арбитражната и апелативната комисия могат да бъдат само юристи, като за председателите и заместниците им има допълнително изискване от минимум 3 години стаж

Проектът на Дражев предвижда създаването на комисия за инвестициите и друга за трансферни спорове и статут на играчите. Въвежда се процентно разпределение по 4 направления на приходите от телевизионни права: 60 на сто от парите да отиват за професионалния и детско-юношеския футбол по равно, останалата част да се влага също по равно за аматьорския футбол /20 на сто/ и за материалната база /20 на сто/.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация