Кръщават площад на Батето в столицата на мавруда

10:43
Кръщават площад на Батето в столицата на мавруда
"Площад "Проф. Иван Славков" отстрани с лика му, издялан от гранит, а с цветна мозайка на стената срещу кметството ще бъдат изрисувани кръговете на олимпийското движение. Казал съм и ще го направя, догодина на 3 март го откриваме", отсича Георги Козов, кмет на пловдивското село Брестник, цитиран от "24 часа".

Вече умува как да подготви предложението до съветниците в община Родопи, та да гласуват промяната на сесия. Местният едър фермер Димитър Конзуров е готов да даде първата лепта за начинанието, смятат да открият скоро и обществена дарителска сметка.

Откакто Батето си отиде, селският първенец и бизнесменът обикалят тъжни и не могат да си намерят място. Голям приятел беше Ваньо, цял Брестник скърби за него, ама като ни стане много мъчно, си спомняме весели случки, сигурен съм, че той гледа отгоре и не иска да сме мрачни, казва Козов.

С години столицата на мавруда, както е известно селото в Родопската яка край Пловдив, беше любимо място за приятелски джамборета на бившия шеф на БОК и БФС. Почти няма голям празник, на който да не е гостувал тук. Трифон Зарезан, Бабинден, 3 март, Седмицата на младото вино в началото на декември. Йордановден и Ивановден ги сливаше. Пристигаха с Иван Вуцов и отсядаха във вилата на бившия футболен съдия Йордан Сталев и два дни купонът не спираше, връща се назад кметът.

Напоследък Батето идвал и на 2 февруари. Навръх мъжкия празник брестничани колят 10-15 петела на площада, рисуват с кръвта им кръстчета на челото и играят хоро. После пеят "Шест кокошки съм заклала", а традиционната наздравица е "За мощта, която без ръце държи цилиндъра наперен нагоре".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация