Кой е най-заслуженият шампион в Топ 4 на Европа?

15:46
Кой е най-заслуженият шампион в Топ 4 на Европа?
След края на поредния интригуващ сезон в четирите най-силни първенства на Европа дойде време за равносметки, анализи и коментари за всички отбори и играчи, които обраха отличията в най-реномираните шампионати на Стария континент. Няма никакво съмнение, че Манчестър Юнайтед, Борусия Дортмунд, Барселона и Милан напълно заслужено прибавиха поредни трофеи в клубните си витрини, но въпреки това един от тези отбори може да бъде посочен като най-заслужилият шампионската си титла през този сезон. За целта трябва да се върне лентата назад и да се проследи по какъв начин всеки един от шампионите на Англия, Германия, Испания и Италия се представи по време на сезона и как успя да стигне до така желания трофей в края му. Нека като основни критерий за определянето на най-заслужилият шампионската си титла тим се изтъкнат постоянството, доминацията през сезона и феърплеят или по-точно колко честно игра всеки един от шампионите, след като вече си бе осигурил титлата няколко кръга преди края.

За начало ще бъде направен преглед на всеки един от шампионатите поотделно и по точно на това кой какво спечели и загуби през сезон 2010/11.

АНГЛИЯ – Висша лига

Шампион и квоти за евротурнирите
Английската Висша лига предложи един наистина много вълнуващ, резултатен и драматичен сезон, в който три кръга преди края не се знаеше на 100% кой ще стане шампион и кои отбори ще изпаднат в по-долната Чемпиъншип. В 38 изиграни кръга отборите вкараха общо 1063 попадения, което е рекорд за Висшата лига. Предишното най-добро постижение бе от сезон 1999/2000, когато бяха реализирани 1060 гола и шампион пак бе Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" не започнаха никак добре кампанията, като в първите си 4 гостувания регистрираха само ремита. Възпитаниците на Алекс Фъргюсън обаче държаха инициативата и записаха серия от 24 кръга без загуба – 13/9/0, като първото им поражение дойде на 5 февруари с 1:2 при гостуването на Уулвърхептън. В началото на март Юнайтед записа две поредни загуби при гостуванията на Ливърпул (1:3) и Челси (1:2), които дадоха уникален шанс на Арсенал да се включи в борбата за титлата предвид по-леката си програма до края на сезона. От своя страна "артилеристите" регистрираха изключително слаби игри в последните кръгове и не оправдаха очакванията, че ще бъдат най-сериозния конкурент на Юнайтед за титлата. Все пак "топчиите" се реваншираха малко пред феновете си, след като надвиха "червените дяволи" с 1:0 три кръга преди края и така дадоха надежди на Челси, че може да защити титлата си от миналата година. Мечтите на "сините" от Лондон" обаче бяха разбити на пух и прах седмица по-късно, когато загубиха с 1:2 при визитата си на "Олд Трафорд" и на практика бяха детронирани. Така Манчестър Юнайтед спечели рекордната 19-а титла в историята си и задмина вечния си враг Ливърпул, който остана с 18 титли в клубната си витрина. Миналогодишният шампион Челси, чийто наставник Карло Анчелоти бе уволнен след последния кръг, остана втори с еднакъв актив, но по-добри показатели от третия Манчестър Сити, който спечели Купата на Англия този сезон и сложи край на 35-годишна суша без трофей. Отчайващите игри в края оставиха Арсенал на четвърто място, което все пак му дава право на участие в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. Единствено петото място в крайното класиране даваше право на участие в Лига Европа следващия сезон и то бе спечелено от Тотнъм, който в ключовия сблъсък за него надви в предпоследния кръг като гост с 2:0 основния си конкурент Ливърпул, който остава извън евротурнирите за догодина. Другите две квоти на Англия за Лига Европа бяха спечелени от носителя на Купата на Лигата Бирмингам, победил на финала Арсенал с 2:1, както и финалиста за Купата на Англия Сток Сити, загубил битката за трофея след 0:1 срещу Манчестър Сити. 

Изпадащи
Битката за оцеляване бе изключително оспорвана и драматична по време на целия сезон. Единствено Уест Хям знаеше съдбата си преди последния кръг. "Чуковете" регистрираха много слаб сезон, като в много от мачовете си изпускаха победата, въпреки че имаха преднина поне с два гола. Такъв пример бе и двубоят от предпоследния кръг, в който Уест Хям поведе с 2:0 при гостуването си на основния конкурент в битката за оцеляване Уигън, но в крайна сметка допусна пълен обрат и загуби с 2:3, което доведе до последно място в крайното класиране и изпадане в Чемпиъншип. Другите два изпадащи тима в лицето на Блекпул и Бирмингам станаха ясни в последния кръг и по-точно в последните му секунди. Шампионът Манчестър Юнайтед игра феърплей и за своята чест, разбивайки у дома предпоследния Блекпул с 4:2. Бирмингам пък се виждаше спасен до последно, когато в 90-ата минута при гостуването си на Тотнъм получи гол и загуби с 1:2, а това директно го изпрати на 18-ото място в крайното класиране и съответно му осигури виза за Чемпиъншип. Тази загуба на Бирмингам спаси Уулвърхемптън, който в последния кръг загуби у дома с 2:3 от друг замесен в битката за оцеляване Блекбърн. Уигън, който бе в зоната на изпадащите в последния кръг, пък се спаси със собствени сили, побеждавайки с 1:0 при гостуването си на Сток Сити.

Голмайсторски приз

Голмайсторският приз този сезон бе поделен между българина Димитър Бербатов от Манчестър Юнайтед и аржентинския национал Карлос Тевес от Манчестър Сити, реализирали по 20 попадения. Бербо записа много добър първи полусезон, но контузии и слаба форма го оставиха на резервната скамейка през пролетта, а това не му позволи на максимум да разгърне потенциала си и да увеличи головата си сметка. Българинът водеше почти до самия край, но Тевес вкара два гола в отложен мач срещу Сток Сити няколко дни преди последния кръг и изостри битката за голмайсторския приз. В крайна сметка нито един от двамата не се разписа в последния кръг и така те трябваше да поделят наградата си. Любопитен факт е, че Бербо вкара всичките си 20 гола от игра, докато Тевес има 5 попадения от дузпи. Зад двамата в подреждането останаха холандският нападател на Арсенал Робин ван Перси с 18 гола и звездата на Съндърланд Дарън Бент със 17 попадения.

ГЕРМАНИЯ - Бундеслига

Шампион и квоти за евротурнирите
Борусия Дортмунд спечели за седми път в своята история шампионската титла, за да ознаменува феноменалния си сезон в германската Бундеслига. Преди началото на кампанията никой от специалистите не слагаше "жълто-черните" в сметките си за титлата. Освен това играчите на Юрген Клоп стартираха сезона и с домакинства загуба от Байер Леверкузен с 0:2. Впоследствие обаче вестфалци регистрираха серия от 15 кръга без загуба с 14 победи и само едно реми, с които тотално затвърдиха доминацията си в Бундеслигата още през есенния полусезон. След зимната пауза "жълто-черните" записаха по-колебливи игри, но въпреки това си гарантираха и на теория титлата три кръга преди края. В последния кръг пък Борусия Дортмунд игра феърплей и победи с 3:1 у дома Айнтрахт Франкфурт, който с тази загуба изпадна във Втора Бундеслига. Като основен конкурент на вестфалците в битката за трофея се открои Байер Леверкузен, но той не можа смъкне в нито един момент разликата на по-малко от 5 точки. В крайна сметка "аспирините" завършиха на 7 точки зад Борусия Дортмунд и така си осигуриха директно участие в групите на Шампионската лига. По-драматична бе битката за третото място, към което сериозни апетити дълго време проявяваше Хановер 96, но накрая възпитаниците на Мирко Сломка трябваше да отстъпят пред класата на Байерн Мюнхен и останаха четвърти. Баварците записаха един от най-кошмарните си сезони без нито един спечелен трофей, като няколко кръга преди края освободиха окончателно наставника си Луис ван Гаал и неговият асистент Андрис Йонкер трябваше да изведе тима до третото място след финален спринт от 4 последователни победи. Така Байерн ще играе в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига, а от следващия сезон тимът ще бъде воден от Юп Хайнкес, който този сезон бе начело на Байер Леверкузен. Андрис Йонкер пък ще води догодина вторият тим на баварците. Квотите за участие в турнира Лига Европа останаха за Хановер 96, заелия пето място Майнц 05 и носителя на Купата на Германия Шалке 04, разбил на финала в Берлин с 5:0 втородивизионния Дуисбург.

Изпадащи

Интрига в борбата за оцеляване имаше до последния кръг, като решителни фактори за изпадането на Санкт Паули и Айнтрахт Франкфурт бяха слабите им изяви през пролетния дял от шампионата. И двата тима се представяха на ниво преди зимната пауза, като Айнтрахт Франкфурт нанесе една от малкото загуби на шампиона Борусия Дортмунд, побеждавайки го у дома с 1:0 малко преди Коледа. През пролетта обаче те тотално се провалиха и напълно заслужено ще играят във Втора Бундеслига от следващия сезон. В същото време Борусия Мьонхенгладбах дълго време бе смятан за сигурен изпадащ, но след като спечели 4 от последните си 5 мача (4/1/0), успя да стигне до 16-ото място в крайното класиране и така да играе плейоф с третия от Втора Бундеслига Бохум. "Жребците" дори взеха аванс след първата среща, побеждавайки Бохум на свой терен с 1:0 и имат всички шансове да запазят мястото си в елита. Буквално в последния кръг се спаси отборът на Волфсбург, който победи Хофенхайм с 3:1 и се възползва от загубата на Айнтрахт Франкфурт с 1:3 при гостуването на Борусия Дортмунд.

Голмайсторски приз

Нападателят Марио Гомес успя да се наложи като титулярен централен нападател на Байерн Мюнхен, пращайки на резервната скамейка ветерана Мирослав Клозе, който е голмайстор на германския национален отбор. Гомес записа страхотен сезон и спечели голмайсторския приз след отбелязани 28 попадения, като от тях само едно бе от дузпа. След него с 22 гола остана звездата на Фрайбург Папис Демба Сисе, вкарал 4 от попаденията си от дузпи. Бившият нападател на българския Литекс и настоящ на Кьолн Миливое Новакович пък завърши на трето място в класацията със 17 попадения, всичките от игра.

ИСПАНИЯ – Примера дивисион

Шампион и квоти за евротурнирите

За 21-и път в историята Барселона триумфира с титлата на Испания, след като за трета поредна година доминираше напълно в Примера дивисион. Каталунците отново имаха за конкурент единствено вечния си враг Реал Мадрид, когото обаче разбиха с 5:0 на своя "Камп Ноу" през ноември и на практика го отказаха от шампионските му амбиции. "Белият балет" пък взе малък реванш със спечелването на Купата на Краля след успех във финала именно срещу Барселона с 1:0 след продължения. В Шампионската лига пътищата на двата гранда отново се кръстосаха, като каталунците имаха повече късмет и бяха привилегировани от някои съдийски отсъждания, за да стигнат финала на "Уембли" срещу Манчестър Юнайтед, който ще бъде в събота. Каквото и да се изпише и изговори обаче, повече от очевадно е, че Барселона и Реал Мадрид няма да имат никаква конкуренция в Испания за години напред и отново ще бъдат основните претенденти за титлата в Примера дивисион и през следващия сезон. Относно останалите две места, даващи право на участие в Шампионската лига, също нямаше сериозна интрига, след като Валенсия и Виляреал се бяха откъснали пред останалите отбори далеч преди края на сезона. Квотите за Лига Европа пък бяха разпределени между Севиля, Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид, който остана седми в крайното класиране, но се възползва от факта, че на финала за Купата на краля играха Барселона и Реал Мадрид. Дълго време петото място бе държано от Еспаньол, който обаче записа слаби игри през пролетта и остана осми, а това не му дава право на участие в евротурнирите.

Изпадащи
Една от най-драматичните битки за оцеляване бе тази в испанската Примера дивисион. Преди последния 38-и кръг в нея бяха замесени цели 6 тима, но от тях късата клечка изтегли Депортиво Ла Коруня, който след домакинската загуба от Валенсия с 0:2 изпадна в Сегунда дивисион, за където преди това визи си бяха спечелили завършилият на 19-о място Еркулес и последния Алмерия. Намиращият се в опасната зона преди последния кръг Сарагоса спечели гостуването си на Леванте с 2:1 и се спаси, а същото стори и друг застрашен Осасуна след домакински успех с 1:0 над Виляреал. Реал Сосиедад и Хетафе пък взаимно се спасиха след раявенство 1:1 помежду им. Най-щастливи пък би трябвало да са играчите на Майорка, които въпреки загубата в последния кръг от Атлетико Мадрид с 3:4 се спасиха заради поражението на Депортиво ла Коруня.

Голмайсторски приз

По време на целия сезон борбата за голмайсторския приз "Пичичи" се водеше между звездата на Барселона Лионел Меси и тази на Реал Мадрид Кристиано Роналдо. В крайна сметка Роналдо бе по-настойчив в заключителните кръгове и приключи с 40 попадения (8 от дузпи), с които подобри рекорда за най-много голове в един сезон. Досега той се държеше от легендата на Реал Мадрид Уго Санчес и тази на Атлетик Билбао Телмо сара, реализирали по 38 гола всеки в различни сезони. Меси остана втори с 31 попадения (4 от дузпи), а на третата позиция се наредиха Алваро Негредо от Севиля и Серхио Агуеро от Атлетико Мадрид с по 20 гола.

ИТАЛИЯ – Серия "А"

Шампион и квоти за евротурнирите
След няколкогодишна доминация на Интер този сезон титлата бе спечелена от градския му съперник Милан. "Росонерите" не бяха печелили шампионската титла в продължение на 7 години, но този сезон прибавиха 18-а такава във витрината си и така изравниха по титли вечния си враг Интер. Милан показа изключително постоянство, като почти през целия сезон не отстъпи от лидерската си позиция. В различни периоди конкуренти на "росонерите" бяха Лацио, Наполи и Интер, който в крайна сметка спечели второто място. Наполи остана трети и също се класира за Шампионската лига, докато Лацио записа слаби игри в последните 10 кръга и отстъпи дори от четвъртата позоция, която бе спечелена от Удинезе, който ще играе в плейофите за влизане в групите на най-престижния европейски клубен турнир. Лацио завърши с еднакъв актив с Удинезе и дори имаше по-добри показатели в директните сблъсъци, но заради по-лошата си голова разлика остана на пета позиция и ще се задоволи с участие в турнира Лига Европа. Освен "римските орли" за Лига Европа квоти спечелиха още градският им съперник Рома, завършил шести, както и Палермо като финалист в Купата на Италия срещу Интер. Мачът за трофея между сицилианският тим и "нерадзурите" е идната неделя. Като тотален провал може да се отчете сезона за рекордьора по спечелени шампионски титли на Италия Ювентус, който завърши седми и догодина няма да участва в евротурнирите.

Изпадащи
Борбата за оцеляване в Серия "А" бе актуална до предпоследния кръг, в който стана ясни и трите изпадащи отбора в по-долната Серия "Б". Бари се бе бетонирал на последното място далеч преди края на сезона и бе първият сигурен изпадащ, а няколко кръга преди финала на кампанията към него се присъедини и Бреша, завършил на предпоследното място. Последният изпадащ стана ясен в предпоследния кръг, когато Сампдория загуби у дома от Палермо с 1:2 и също си подсигури виза з Серия "Б". Останалите замесени в битката за оцеляване – Парма, Катаня, Чезена, Болоня и Лече в крайна сметка си осигуриха елитния статут и за следващия сезон.

Голмайсторския приз
Борба за голмайсторския приз в Серия "А" водеха до последно италианският национал на Удинезе Антонио Ди Натале и уругвайският стрелец на Наполи Единсон Кавани. В крайна сметка отличието отиде при Ди Натале, вкарал 28 гола, като 5 от тях бяха от дузпи. Кавани пък завърши с 26 попадения и 5 от тях също бяха от дузпи. Трети се нареди Самуел Ето’о от Интер с 21 гола, а от тях камерунецът вкара 5 от дузпи.

Накрая кой всъщност е най-заслужилият шампион от Топ 4 на Европа?

Ако след досегашния кратък преглед на победителите и загубилите в четирите най-силни първенства на Стария континент не сте избрали за себе най-заслужилият шампион, то по вече гореспоменатите критерии постоянство, доминация през сезона и феърплей аз ще посоча като такъв името на Борусия Дортмунд. Всеки един от шампионите е напълно заслужен такъв в първенството на своята страна, но вестфалците печелят спрямо останалите по абсолютно всички критерии. Тимът на Юрген Клоп демонстрира изключително постоянство през есенния дял от Бундеслигата и запази доминацията си през пролетта, като в нито един момент не допусна разликата между него и втория в подреждането отбор да бъде по-малко от 5 точки. "Жълтото-черните" демонстрираха и феърплей в последния кръг, като победиха у дома Айнтрахт Франкфурт с 3:1 и го запратиха във Втора Бундеслига. От своя страна Манчестър Юнайтед също показа феърплей, побеждавайки в последния кръг Блекпул с 4:2 и пращайки го по този начин в Чемпиъншип. "Червените" показаха и страхотно постоянство с онези първи 24 кръга, в които не загубиха нито веднъж. Играчите на Алекс Фъргюсън обаче така и не убедиха в пълната си доминация, като печелеха доста от срещите си с уникални обрати и голове в последните минути. Юнайтед загуби гостуванията си на Арсенал, Челси и Ливърпул през сезона и трябва да е много благодарен на ужасната серия в края на "артилеристите", които ако бяха спечелили срещите си от наглед лесната програма, щяха да предизвикат истинска драма в битката за титлата до последния момент. Барселона и Милан пък отстъпват на Борусия Дортмунд единствено по показателя феърплей. Каталунците подариха точки на Реал Сосиедад (1:2) и Депортиво Ла Коруня (0:0) в края на шампионата в Примера, като демонстрираха очевадно нежелание да спечелят тези мачове. "Росонерите" пък завършиха 0:0 с Удинезе в последния кръг и поставиха под сериозни съмнения резултата от този сблъсък, след като всички букмейкъри бяха свалили коефициетите за равенство до 1,50. А всички знаят, че именно това реми осигури на Удинезе четвъртото място в крайното класиране и участие в Шампионската лига за сметка на Лацио. Така според мен най-заслужилият титлата си от четирите големи първенство на Европа e шампионът на Германия. На всичкото отгоре Борусия Дортмунд не разполага в състава си с нито една от звездите на световния футбол и въпреки това успя да триумфира с титлата, изпреварвайки Байер Леверкузен и колоса на Германия Байерн Мюнхен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tazcho
24.05.2011 11:45

Много убедителна статия, ама аз си даржа на Манчестър Юнайтед *smile* Защото когато повече от половината отбор беше контузен, те правеха Х и П, а когато съм гледал Барса без Шави/Иниеста/Меси даже са падали. За Дортмунт и Милан нямам какво да кажа, защото не съм ги следял, но от темата си добих някаква представа *smile*

justbork0
24.05.2011 00:10

Всички са заслужени, но най-заслуженият според мен е Борусия Дортмунд от Германия (казва го фен на Манчестър Юнайтед)

beto
23.05.2011 23:38

Няма незаслужен шампион, и особено в шампионати на такова равнище, където всяка точка се постига с много тичане и пот.За да останеш на върха след края на такова първенство се изискват много качества , като постоянство , силен дух, психика, дисциплина и т.н. И това е процес в , който се изисква усилието не само на футболистите а и на всички служители на даденият клуб /треньори, мениджъри, лекари, масажисти, висшият мениджърски и финансов състав и собствениците разбира се./.Една брънка по веригата ако куца и не бъде поправена своевременно от останалите всичко отива по дяволите.Така, че честито на шампионите.Заслужават си титлите!!!

teenage_head
23.05.2011 23:31

Само май забравяте, че Борусия не са имали огромното напрежение, наречено Шампионска Лига!

josephbg
23.05.2011 22:28

освен юнайтед другите шампиони наистина доминираха и доказаха, че трябва да са първи. сезона в премиършип беше наистина странен като се има предвид крайното класиране. жалко за отбори като депортиво, сампдория, уест хям че няма да са в първите си дивизии догодина.. жалко е за отбори като ювентус и ливърпул единствената връзка с ШЛ и догодина да е алекси сокачев.. а и дарън бент НЕ Е "звездата на съндърланд" *wink*

LiverpoolFen20
23.05.2011 21:44

ДОРТМУНД се пише бе чукани *smile* *smile* *smile* Единия Дормтмонд , Дортмонд ,Дортмурт *lol* *lol* *lol* *lol* *lol* *lol* *lol*

totality_we
24.05.2011 10:46

Абе и ти не давай уроци, защото се пише "вЪВ форум" !!!*thumb_up*

genchooo
24.05.2011 03:08

Какво се смееш?!? Пише се "единияТ" ,ама не сме на училище ,а в форум!

Exi7
23.05.2011 22:36

тъпа работа *tongue*

botevistcho0
23.05.2011 21:20

вие дори не знаете как се пише името на този отбор бе ....

luiz_lfc
23.05.2011 20:03

аз забравих дормтмонд ;д начи дортмонд по скоро

shizofrenik
23.05.2011 19:08

Ся Дортмунд как ще ги дуят не е истина отпадат още в групите на ШЛ хаххаха ШАЛЯЛЯЛЛЯЯ

Pechenqgata
23.05.2011 18:51

Може би Дортмунд според мен са най заслужили титлата си

LiverpoolFen20
23.05.2011 18:07

Гледах около 30-на мача на Борусия през този сезон и съм напълно съгласен с автора на тази статия ,че те най-заслужено са шампиони. Ако гледате мачовете Борусия -Байерн ;Байерн-Борусия ; Байер Леверкузен - Борусия ще видите ,че изобщо не греша. На всичко отгоре Борусия не разполага с финансите на Барса, МЮ и Милан. Борусия до преди 2 години се бореха да не изпаднат ,но с воля и дух всичко се постига. Аз лично много се радвам за тях ,защото са ми симпатичен отбор и ми бе мъчно да ги гледам как се въртят около 13-14 място в Бундеслигата. Радвам се ,че това време отмина и отборът спечели Бундеслигата.

Разбира се ,че и другите напълно заслужиха титлите си ,но и за мен фаворитът е Борусия Дортмунд

shizofrenik
23.05.2011 17:57

Борусия как да не спечелят то и Левски ако играят в Германия ще станат шампиони.Милан и Барса са най-заслужилите

LiverpoolFen20
23.05.2011 18:11

Хипотетично ,ако Левски играеше в Бундеслигата щеше да отнесе поне 5-чка от Байерн , Борусия ,Байер Леверкузен ... Особено от първите 2 отбора ... *smile* НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ неподготвен момче ,че ставаш смешен. Бундеслигата е първенството ,в което има най-голяма конкуренция . Не виждам в Англия каква чак пък толкова е конкуренцията ,но това си е ваше мнение. А за Милан .... Симпатичен отбор са ми и много се радвам ,че след дългото чакане ,те пак са шампиони .....

Fabregas_boy
23.05.2011 17:55

Ами Дормунд си бяха горе-долу постоянни,Милан бяха непоколебими,Барселона просто трябваше да спазва такта си,а Манчестър се възползваше от грешките на опонентите си,затова всички са заслужили титлите си.*wink*

James6
23.05.2011 17:21

За мен всички си заслужиха титлите.Дортмунд показаха най голямо постоянство от всички в Германия и си взеха тяхното.Милан си биха Наполи и Интер.Барса биха Реал в първия им мач взеха си точка в втория(за мое съжаление *joking* )и това им стигна то в Испания това е достатъчно.Дяволите си взеха тяхното в мача им с Челси а и в Англия повечето силни отбори не направиха добър сезон.Общо взето всички си взеха заслужено титлите.

VasilGeorgiev
23.05.2011 17:01

При тази конкуренция в Англия и като се има в предвид колко млади играчи игаят в Манчестър този сезон според мен те заслужиха повече от всички да спечелят. Дано да спечелят и ШЛ

ub7
23.05.2011 17:00

Това което пишеш за Бирмингам не е вярно - теполучиха гол зашото при 2-3 в мача на Уулвс Бирмионгам вече изшадаха и им трябваше ол - хвърлиха се в атака и така при контра Тотнъм вкараха за 2-1 в 90. И при 1-1 Бирмингам изпадаше. Спасяваха се при 1-3 в мача на Уулвс.. ама много комбинации имаше - простено е да се сбърка... Жалко за Блекпуул, радвам се за Уигън и Уулвс (донякъде)

Messifan10
23.05.2011 16:27

Барселона игра през целия сезон на доста високо ниво и затова, Барса заслужава най-много титлата си (лично мнение) не го казвам само, защото съм фен на Барселона *smile*

ChelseaBoy7_9
23.05.2011 18:04

от какъв пък зор Барселона (които играят в най-слабото първенство и има 1 конкурент на кръст)... най-заслужилият шампион е Дортмунд - най-младия отбор измежду шампионите *smile*

Kool_Keith
23.05.2011 16:26

Това си е чесане на езици *beer* Всеки може да си тълкува по различен начин нещата и за него си да бъде прав ... но, щом са станали шампиони значи са го заслужили и всяко друго твърдение е просто смешно и жалко !