Борисов инспектира бъдещата спортна зала в Русе

17:18
Борисов инспектира бъдещата спортна зала в Русе
Премиерът Бойко Борисов посети новостроящата се спортна зала в Русе, която обещава да бъде втората най-модерна спортна зала в България след тази в София.

Конструкцията е с разгъната застроена площ от 26 000 кв. м и ще има шест надземни и два подземни етажа. Залите са съобразени със специфичните изисквания на международните федерации, което ще позволи в тях да се провеждат големи състезания. Капацитетът на спортната зала ще бъде около 5400 души, което е два пъти повече от залата във Варна, а при необходимост местата могат да стигнат 8500. Тя ще бъде използвана за кандидатстване на световни и европейски първенства по спортове като хандбал, борба, вдигане на тежести, фехтовка, спортна гимнастика, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика.

Същевременно е предвидено пространството да се използва не само за спорт, но и за изложби, конференции, театрални постановки, телевизионни предавания и други културни събития. Залата се гордее и със своята уникална стоманена покривна конструкция. Тя представлява купол с диаметър от 72 метра, който се вписва по елегантен начин в цялостния архитектурно-функционален облик на спортното съоръжение.

По договор 49% от спортната зала ще бъдат собственост на Общината, като тази договорка не може да бъде променяна. Планираните инвестиции за целия търговско-развлекателен комплекс са в размер на 99.6 млн. лв., заради което "Проект Русе" получи през 2007 г. сертификат за инвеститор първи клас. За спортната зала са предвидени 29,6 млн. лв. Очаква се тя да бъде завършена до края на 2011 г., а ще бъде пусната в експлоатация през 2012 г.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

djantata1
09.06.2011 23:50

Няма начин залата да е готова до края на годината!