Европа преди кръга

19:22
Европа преди кръга
След като станаха ясни финалистите в Шампионската Лига и Купата на УЕФА, вниманието ни отново е приковано към мачовете от вътрешните първенства на стария континент.

В Англия, като най-интересен и възлов се очертава двубоя между борещите се за оцеляване състави на Фулъм и Бирмингам. Гостите  пазят добри спомени от последните си две гостувания на "Крейвън Котидж", в които спечелиха четири точки. През настоящата кампания, Фулъм са най-слабият домакин след вече изпадналия състав на Дарби Каунти. Бирмингам обаче също не могат да се похвалят с особени успехи далеч от дома, което прави срещата непредвидима. Гостите ще трябва да изчакат до последно за новини относно състоянието на Мехди Нафти и Стивън Кели, до като в лагера на домакините под въпрос е Франк Куедрю. Добрата новина е свързана със завръщането на Деймиън Джонсън, който изтърпя наказание от 3 мача.

Интересно е дали тимът на Рафа Бенитес ще преодолее отпадането на 1/2-финала в Шампионската Лига от Челси и ще бъде готов да посрещне борещия се за излаз на европейска сцена състав на Манчестър Сити. "Гражданите" позволиха в последния кръг при това у дома да бъдат надиграни от Фулъм, след като имаха преднина от 2 чисти гола на полувремето. В Ливърпул Бенитес вероятно ще заложи на всички онези свои играчи, които не взеха участие в мача през седмицата, тъй като "червените" се намират твърдо на 4-та позиция без шанс да се предвижат било то напред или по-назад в класирането. В Сити се очаква завръщането на Ричард Дън, както и на нашия Валери Божинов, но до като първия е възможно да започне дори като титуляр, то българският нападател ще остане резерва, като е възможно едва през втората част да запише своите първи минути за основния състав от месец август. Майка Ричардс продължава своето възстановяване, като Ериксон заяви, че не би рискувал със здравето на своя футболист. Под въпрос остава Хави Гаридо, който тренира от скоро с останалите си съотборници.

В останалите мачове от кръга: Манчестър Юн. - Уест Хям, Астън Вила - Уигън, Блякбърн - Дарби, Мидълзбро - Портсмут, Рединг - Тотнъм, Болтън - Съндърланд, Арсенал - Евертън и Нюкясъл - Челси.

На Иберийския полуостров подреждането на първите три места като цяло е ясно, след като Реал има 10 точки преднина пред следващия го тим на Виляреал и цели 14 от третия Барселона. Именно каталунците дълго време преследваха "белия балет", но участието им и във вътрешния шампионат, и в Шампионската Лига им изигра лоша шега и те за пореден сезон остават без трофей. В 35-ия кръг Барса приема тимът на Валенсия в отчаян опит да заеме второто място в крайното класиране, но задачата няма да бъде никак лека предвид 4-те точки изоставане от "жълтата подводница", както и предстоящите две тежки срещи у дома с Валенсия и като гост на Реал Мадрид.

У дома съставът на Франк Рийкард няма победа над настоящия си опонент от далечната 2001г. Отпадането от Манчестър в 1/2-финала на Шампионската Лига също ще доведе до вътрешни сътресения и е крайно любопитно дали сочения за напускащ през лятото холандски специалист ще успее да настрои своите момчета за победа и три точки. Във Валенсия смяната на Куман със Салвадор ""Боро" Гонзалес даде нужния резултат и "прилепите" изиграха един от малкото си стойностни мачове побеждавайки на "Местая" Осасуна с класическото 3:0. Въпреки това опасността от изпадане все още съществува.

В останалите срещи от кръга: Атлетико Мадрид - Рекреативо, Сарагоса - Ла Коруня, Севиля - Валядолид, Алмерия - Бетис, Виляреал - Хетафе, Леванте - Еспаньол, Билбао - Майорка, Сантандер - Мурсия, Осасуна - Реал Мадрид.

На Апенините, а и в много страни в Европа, вниманието ще бъде фокусирано върху  дербито между Милан и Интер
. За разлика от други години, сега двубоят е много по-важен за "росонерите", които се намират на незавидната 5 позиция, а това би означавало участие в Купата на УЕФА и една година отсъствие от Шампионската Лига. Грешната стъпка на Фиорентина през изминалия уикенд срещу Сампдория, както и тяхното отпадане в четвъртък вечер от Глазгоу на 1/2-финала във втория по сила европейски турнир съживиха надеждите на Анчелоти и компания за нещо повече в самия край на първенството. Липсата на Ибраимович в състава на Роберто Манчини ще даде своето отражение, но и без него "нерадзурите" не спират да побеждават съперниците си. Последните три срещи между двата милански  гранда бяха спечелени изцяло от преследващия трета поредна титла тим на Интер, но сега нагласата за това дерби в редиците на Милан би трябвало да бъде на далеч по-високо ниво. Мотивацията и в двата лагера съвсем естествено ще бъде висока, но една евентуална загуба от страна на символичния гост в тази среща не би имала толкова тежки последствия, колкото загуба от страна на Кака и компания и една предполагаема победа на Фиорентина. В Милан продължава очакването от завръщането на Алехандре Пато, но в лицето на неостаряващия Пипо Индзаги имал имат истинска машина за голове. Това нападателят доказа при победата с 4:1 като гост над Ливорно, когато той реализира хеттрик в рамките на 36 минути.

В друг интересен двубой се срещат съставите на Сампдория и Рома. "Вълците" продължават да се надяват на чудо, за да могат да триумфират в края на един не толкова успешен за тях сезон. Отсъствието на техния капитан Франческо Тоти до края на сезона e най-сериозния проблем пред старши треньорът Спалети. Отборът от Генуа измъкна ценна точка от намиращия се две позиции по-напред състав на Фиорентина, като по този начин запази шансове дори за атакуване на 4-те позиция, но задачата не би била никак лека. Освен задължителна победа над Рома, Сампдория трябва да разчита на помощ от страна на други отбори, които срещат техните съперници в борбата за така желаното последно място даващо право на участие в Шампионската Лига. Мястото в турнира за Купата на УЕФА е подсигурено, а това би трябвало да даде спокойствие в играта на отбора, което би могло да им бъде само и единствено от полза.

В останалите срещи: Каляри - Фиорентина, Парма - Дженуа, Сиена - Ювентус, Аталанта - Ливорно, Торино - Наполи, Лацио - Палермо, Катания - Реджина и Емполи - Удинезе.

В Германия въпросителните в челото на таблицата са около разпределението на второто и третото място, както и тези, които дават право на участие в тунира на УЕФА през следващата година. В дъното четири отбора се борят за спасение, като трите точки разлика помежду им прави борбата до самия край повече от интересна.

Водещият с цели 12 точки тим на Байерн претърпя пълен крах при гостуването си в Санкт Петербург на настоящия руски шампион и след 4 безответни гола напусна европейската сцена. В предстоящото си гостуване на Волфсбург, Байерн се нуждае от една единствена точка за да бъде коронясан като шампион и на теория. Задачата пред възпитаниците на Отмар Хицвелд обаче няма да бъде никак лека, тъй като домакините не са се отказали от преследване на местата в зона УЕФА. С оглед изоставането от 4 точки, те са задължени да гонят единствено победата и трите точки.

Вердер и Шалке са домакини съответно на Енерги Котбус и Хановер и ако не се случи нещо непредвидено то те би следвало да прибавят резонни три точки. Намиращите се на четвърта, пета и шеста позиция състави на Леверкузен, Хамбургер и Щутгарт са разделени единствено по голова разлика. Първите два от тях имат гостувания на последните два тима в класирането, а това крие своите рискове. Все още водещият се за шампион на Германия състав на Щутгарт приема у дома Айнтрахт, който при една победа би скъсил дистанцията помежду им само на две точки.

Останалите срещи от кръга са: Дормунд - Нюрнберг, Арминия - Бохум, Херта - Карлсруе


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

feim_g
02.05.2008 20:12

През този уикенд ще се решат съдбите на много отбори.