ФК Уест Хям Юнайтед - провален сезон или шампион?

13:43
ФК Уест Хям Юнайтед - провален сезон или шампион?

Посредственият сезон, който изигра съставът от Лондон все пак може да остане в историята на тима, ако "чуковете" успеят да спечелят нещо от визитата си на "Олд Трафорд".

Уест Хям Юнайтед (на английски West Ham United Football Club) е английски професионален футболен клуб. В историята си, отборът не е слизал по-долу от втората по престижност дивизия в Анлия, печелил e купата на Англия три пъти - през 1964, 1975, 1980, както и вече несъществуващата Купа на носителите на купи през 1965 и Купата Интертото през 1999. Също така печелят и първата Военна купа на Английската Футболна Лига през 1940. Най-доброто им класиране е от 1986, когато отборът завършва на трето място в Футболната Лига, която по-късно през 1992 бива заменена от Висшата Лига. Уест Хям също държи отличието, че е единственият тим в историята на Висшата Лига, който отпада, въпреки че преминава чертата от 40 точки (сезон 2003).

В момента отборът играе във Висшата Лига, след като завърши сезон 2006-07 на 15-то място. Сегашният треньор на тима е Алън Кърбишли, който бива назначен на 13 Декември 2006. Сегашният капитан на клуба е австралиеца Лукас Нийл.

История

Създаване на клуба

Уест Хям (или Уест Хем) е основан през 1895 година, като в началото носи името "Футболен клуб на железарите и корабостроителите от река Темза", от където произлиза и прозвището на отбора - "чуковете", или още "железните". Тимът играе изцяло аматьорски футбол през 1895, с тим включващ множество работници като Томас Фриймън (пожарникар), Уолтър Паркс (чиновник), Джони Стюърт, Уолтър Трантър и Джеймс Линдзи (които са казанджии), Уилиям Чапмън, Джордж Сейдж, Уилиъм Чимбърлейн и чиракът Чарли Доув. През 1985 клубът е първият победител в "Благотворителната Купа на Уест Хям", който се провежда между клубове в местността Есекс. Отборът участва в Лондонската лига през 1896 година, като през сезон 1897/1898 печелят купата на Лондон. Уест Хям влизат в професионалния футбол през 1898, след като намират място във Втората Дивизия на Южната Лига, в която завършват на първо място и биват повишени във Първа Дивизия само след един сезон. Въпреки че завършват предпоследни следващата година, Уест Хям се установява като един квалифициран и боеспособен отбор. През Април на 1900, те предотвратяват категорично съпротивата на местния враг Фулъм в мач за оставане в Първа Дивизия с 5:1 и така запазват мястото си там. Клубът първоначално играе със изцяло тъмно-сини екипи, вдъхновени от г-н Хил, който е "син" възпитаник (награда, която се дава само на най-спортно изявените студенти в Университета в Оксфорд) на Оксфордският университет, но следващия сезон, клубът приема комбинацията от небесно-сини тениски и бели шорти, която носи от 1897 до 1899. През 1899, Уест Хям одобряват сегашната комбинация от винено-червени тениски с небесно-сини ръкави след бас с играчи на Астън Вила.

"Футболен клуб на железарите и корабостроителите от река Темза" бива поставен под голямо напрежение след продължителни разногласия касаещи управлението и финансирането на клуба през Юни 1900 и спира съществуването си за няколко дена. Почти веднага (на 5 Юни, 1900), клубът бива повторно пуснат в ход, но този път под друго име - "Уест Хям Юнайтед" със Сид Кинг като старши-треньор и Чарли Пейнтър като негов помощник. Тъй като корените на клуба се крият в работната класа, и до ден днешен феновете на футбола и медиите се обръщат към Уест Хям с прозвището "чуковете" и по-рядко "железничарите". Прероденият клуб продължава да играе своите домакински мачове на "Мемориал Граунд", намиращ се в източния квартал на Лондон - "Плейстоу", благодарение спонсорирането на Арнолд Хилс, но не след дълго се мести на игрище в областта "Ъптън Парк", когато тимът официално прекъсва отношенията си с компанията. След като остава без официално игрище на което да играе през 1901, тимът се превръща в неустойчив като играе домакинските си срещи на множество терени на други местни отбори. Въпреки това, през 1904, клубът се мести на сегашния си дом - "Ъптън Парк", познат още като "Болейн Граунд". Първата си среща на новия стадион, Уест Хям играе срещу местните съперници от Милоул, като мачът привлича повече от 10,000 зрители като "чуковете" излизат победители с 3:0.

Години от първата половина на XX век

В годините до Втората световна война "чуковете" постигат следните успехи: През 1917 те печелят купата на Лондон. През сезон 1922/1923 завършват на второ място във Втора Дивизия. През 1923 губят финал за ФА Къп, а през 1940 печелят Военния шампионат на Английската Лига.

Най-успешните години (1961-1989)

Най-запомнящите се години за "чуковете" са тези, когато начело на отбора е Рон Гриинууд, треньор от 1961 до 1974. Под негово ръководство, Уест Хем постига най-големият успех в своята история, печелейки КНК за сезон 1964/1965. През годините, в които Гриинууд е треньор, "чуковете" стават носител на ФА Къп за 1964 и губят финала за Купата на лигата през 1966.

През 1974 година Джон Лиал сменя Гриинууд като старши-треньор. Лиал ръководи тима до 1989. За 25 години, като мениджър на Уест Хем, той продължава да полага усилия за издигането на отбора до един от най-големите в Европа. Под негово ръководство "чуковете" стават вице шампиони на елитния двустранен турнир за англо-италианската купа от 1975, вице шампион на КНК и за сезон 1975/1976, както и носител на ФА Къп за 1975 и 1980.

Близки години

През 90-те години на XX век Уест Хем има както запомнящи се, така и не толкова добри класирания. Отборът изпада в лека криза и това се отразява върху играта на футболистите. Все пак "чуковете" се съвземат и отборът започва отново да върви напред. В последния сезон на Висшата лига на Англия, Уест Хем завършва на 9-то място. Големият успех на тима през сезона 2005/2006 обаче е финалът за ФА Къп, загубен драматично от Ливърпул след изпълнение на дузпи.

Постижения
Европейски първенства
• КНК :
o Шампион: 1964 - 1965
o Вицешампион: 1975 - 1976
• УЕФА Интертото :
o Шампион: 1999 - 2000

Вътрешни първенства
• ФА Къп :
o Шампион: 1964 - 1965, 1974 - 1975, 1979 - 1980
o Вицешампион: 1922 - 1923, 2005 - 2006
• Дивизия две :
o Шампион: 1957 - 1958, 1980 - 1981;

Очакванията към отбора през този сезон бяха високи с оглед евентуалното участие в евро турнирите, но с напредването на сезона и множеството контузии, които следваха отбора, постепенно тези цели останаха на заден план. Отпаданията от купите на Англия също бяха приети с доста критика и макар че доста критици говорят, че сезона е провал за отбора на Уест Хям, това далеч не е така защото отбора се гради от млади момчета от юношеската школа на тима, които за в бъдеще ще бъдат гръбнака на един добре оформен и изграден отбор, който може да се бори за евро турнирите, а може би и за купа или титла на Англия. И макар че отбора беше напуснат от множество звезди (Марлон Херууд, Найджъл Рио Кокър, Карлос Тевес, Хавиер Масчерано), на тяхно място пристигнаха нови играчи (Фреди Люнберг, Нолберто Солано, Скот Паркър). Старите лидери и любимци на феновете напуснаха отбора, но на тяхно място дойдоха нови утвърдени играчи: нападателя Крейг Белами, който не е в най-добрата си форма, но със сигурност ще радва феновете за в бъдеше, Скот Паркър и Луиш Боа Морте допълват и заздравяват средната линия на отбора, което е едно от най-силните оръжия на "чуковете". След контузията на Боби Замора и честите контузии на другата звезда Дийн Аштън, в отбора пристигнаха Карлтън Коул и Анри Камара (под наем), които подсилиха нападението на тима. Защитната линия остана почти не променена, като там новият капитан Лукас Нийл се справя доста добре и контролира нещата в защитен план.

Като цяло преставянето на отбора не е постоянно, затова говори и статистиката за изиграните мачове до тук. От 36 изиграни мача, Уест Хям имат 13 победи, 9 равни, и 14 загубени срещи с голова разлика 39:44, което само по себе си говори за несигурността в отбора, което се дължи на множеството контузии и налагането на млади играчи.

И макар че инкасира 3 доста срамни загуби с по 0:4 (срещу Ливърпул, Тотнъм и Челси), отборът обърка сметките на Манчестър Юнайтед, побеждавайки ги с 3:2 (интересен факт е, че Уест Хям побеждава отбора на Манчестър в последните им 5 срещи) и обърква сметките на отборите, борещи се за евро турнирите. Като цяло Уест Хям Юнайтед тепърва ще се развива и ще се утвърждава в Английския футболен елит, но все пак е готов да обърка сметките на големите отбори. Такава възможност се открива днес пред тима, но дали ще бъде използвана....?

Прозвище - "Чуковете"
Основан - 1895
Стадион - Ъптън Парк, Лондон капацитет - 35 647
Президент - Егерт Магнусон
Старши треньор - Алън Кърбишли
Първенство - Висша Лига

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Ryan91
03.05.2008 21:23

Това със "Шампион 1999-2000" не го разбрах...

fidel_castro
03.05.2008 18:27

По коментара ти се досещам ,че си фен на Челси и много те е яд,че няма да сте шампиони, но не разбирам защо трябва да използваш толкова груби изрази спрямо тези два отбора и Кр. Роналдо?
A и едва ли в Англия може да стане нещото за което намекваш ,а именно Юнайтед и Уест Хям да си уговарят мачове. Едва ли в края на миналия сезон те са знаели .че сега пак ще играят в заключителните кръгове и то в решителен за титлата мач...

GLORY GLORY MAN UNITED

razorblade
03.05.2008 15:08

WH в момента се проявяват точно така , както и очаквах ....като " любовница" на Ман. юнайтед, в една ПЕДАЛСКА връзка ..тоест - единия "*бе" другия, когато има нужда от това .....
Още в 3-та минута оставиха нелицеприятния циганин Кристиано Мангалдо да се разходи в наказателното им и да стреля необезпокояван за 1:0 !
Който не гледа мача , нека знае ,че Мангалдо буквално се разходи от тъча някъде до около точката на дузпата и стреля почти без съпротива почти фронтално срещу вратарчето на мюсюлманския отбор - WH , които трябваше да изпаднат още миналото п-во ....

ебахти пародийния мач !!

а защо WH не играха така в последния кръг на миналия шампионат ?!
защото тогава ролите бяха разменени- "Мъжът" педал играеше WH , а "жената" педал играеше MU ,за да се спаси WH от изпадане , много ясно
мдаааааа

супер наредена история
също като онова 0:1 в последния кръг миналия сезон ....
да не забравяме и трансфера на Тевез , откъде дойде в Манафчестър...

тук победата им е сигурна , едва ли някой би допуснал ,че WH ще се напрегне много много




BECKHAM22
03.05.2008 14:29

Това е лубимият ми отбор и аз се надявах че ще се класират за европейските турнири няма да могат този сезон , но като цяло представянето им ще е много добро ако днес бият ''червените дяволи''