Стойчо Младенов: Никога не съм предавал ЦСКА

11:13
Стойчо Младенов: Никога не съм предавал ЦСКА
Българският старши треньор на Ал Ахли Джеда Стойчо Младенов даде обширно интервю за "Меридиан Мач". Бившият наставник на ЦСКА говори за работата в настоящия си клуб, както и за раздялата си с "червените" през лятото.






- Г-н Младенов, как се представя отборът ви Ал Ахли Дж. в първенството на Саудитска Арабия?


- Представяме се повече от добре. Миналия сезон бяхме на 9-о място, а сега сме 5-и с три мача по-малко от отборите, които са пред нас. Имаме реални шансове да се придвижим и по-напред в класирането. Поне такова е моето желание. Определено има интерес към нашия отбор. Съставът ни израства от мач на мач и медиите в страната ни обръщат голямо внимание.

- Как комуникирате с футболистите, след като не знаете езика?

- Имам си преводач. Арабският език е доста труден, знам по някоя друга дума, но трудно ще го науча.

- Разкажете за това как сте устроен в Джеда?

- Първо искам да подчертая, че съм много щастлив да работя в екип с моите колеги - Анатоли Нанков, Стоян Йорданов и Иво Котев. Това са хора, на които мога да разчитам във всеки един момент. Иначе живеем в една зона с 1000 къщи, която е строго охранявана. Допускат се само живущите. Проверява се детайлно всеки един, който влиза в зоната. Абсолютно всичко е на европейско ниво. Самият комплекс разполага с доста екстри. Има фитнес, ресторанти, кафета, зали, супермаркети, клиника, изобщо всичко което е необходимо. Всеки от нас си има служебен автомобил "Шевролет" или "Тойота". Съпругата ми е при мен и двамата постоянно сме заедно, когато не съм на тренировки. Искаше ми се синовете да дойдат при нас за Коледа или за Нова година, но нямаха тази възможност. От друга страна условията за работа са перфектни - като терени, база, екипировка. Хората, които дават пари и управляват играта в Саудитска Арабия, са си поставили за цел през следващите 5 години футболът тук да влезне в Топ-10 на най-развитите държави.

- Има ли известни имена в местния шампионат?


- През Саудитска Арабия са минали големи имена като Лиуш Фелипе Сколари и Теле Сантана. Тук няма случайни треньори. Има и други балканци освен мен. Треньорът на Ал Хилал е румънец, който сега привлече Радой от Стяуа. Вземат се предимно аржентинци и бразилци, които по-бързо се адаптират към местните условия.

- Свикнахте ли вече с високите температури?

- Да, тук жегите са непоносими, 45-50 градуса. В момента в Джеда температурата е малко над 30 градуса. Тя никога не е падала под 25 градуса.

- С какво ви изненада футболът в Саудитска Арабия?

- Навсякъде работата е една и съща. Сега играя със схема 4-4-2, а в България с 4-3-3. Съобразявам се с това, с което разполагам. Навсякъде, където съм работил, съм постигал целите си. Имаме трима чужденци, нямаме право на повече – алжирец, бразилец и нигериец. Нигериецът и алжирецът вече ги освободихме, а в същото време привлякохме Ибрахима Гай. Той вече два дни тренира при нас. Направихме му изследвания, здрав е и подписа за година и половина с Ал Ахли Джеда.

- Каква е сумата, която платихте за него?

- Не знам с точност. Първоначално се говореше за 50 000 евро, но мисля, че Цървена звезда са свалили от първоначалните си претенции. Сега търсим централен нападател на мястото на нигериеца, който освободихме. До ден-два ще вземем играч и на този пост. Вероятно ще е азиатец.

- Имате ли интерес към български играчи?


- Имам интерес и много ми се иска да привлека Тошко Янчев, но на неговия пост имаме доста футболисти и няма как да стане. Европеец трудно би се адаптирал, въпреки че за Тошко съм сигурен, че щеше да се справи. А и аз знам как да извлека максимума от него.

- Сравнете нивото на Ал Ахли Джеда с ЦСКА.

- Трудно е да се правят подобни сравнения. Знаете, че миналата година отборът на ЦСКА бе разпродаден набързо, защото бе много качествен. Видяхте, че ЦСКА продаде дори и резервите си, което показва какви футболисти сме привлекли.

- Какви са средствата за селекция, които може да отдели клубът ви?

- Бюджетът е по-висок от този на българските грандове. Това е сигурно.

- Докога е договорът ви с Ал Ахли и имате ли предложения от други отбори?

- Договорът ми изтича в края на шампионата, който завършва на 12 април. Имам предложения, но не желая да ги коментирам. Възможно е да продължа контракта си, но още е рано.

- Поддържате ли връзка с някой от ЦСКА?

- От известно време се опитвам да се свържа и с Томов, и със Сашо Тодоров, но неуспешно. Звъня им, но те ни ми вдигат, незнайно поради каква причина. Имах нужда да се чуя с тях. Има и други хора, с които ще се радвам да се чуя, но предпочитам да не контактувам, защото ще се появят интриги на мой гръб.

-Изчисти ли клубът всичките си задължения към вас?

- Това са лични неща, които не желая да коментирам.

- Бихте ли работил отново заедно с Емил Костадинов и каква оценка бихте дали на сътрудничеството ви в ЦСКА?

- Отношението ми към всички, с които работих в ЦСКА, не се е променило. След като сме успели, значи всичко е било успешно. Не искам да се ровя в дреболии, които са незначителни.

- С кого бяха по-острите ви противоречия - с Томов или с Костадинов?

- Пак казвам, всеки е дал най-доброто от себе си. Като тръгнем от Бай Добри - домакина и стигнем до шефовете.

- Осем месеца по-късно как ще коментирате отнемането на лиценза на ЦСКА?


- Ударът с лиценза бе много голям. Бе ни отнет шансът да играем в Шампионската лига. Ако бяхме запазили този отбор и с идеята ми да привлечем три нови попълнения, не само щяхме да влезем в групите, но и да постигнем това, което постигна БАТЕ Борисов. В България в следващите 3-4 години щяхме да сме непобедими. Уплашихме много хора - и свои, и чужди с успеха, който постигнахме.

- Защо предадохте ЦСКА, като напуснахте клуба в кризисен период?

- Не, никога не съм предавал ЦСКА. Бях категоричен, че ще водя ЦСКА, ако пратят отбора във "В" група. След като клубът бе оставен в елита и като видях какво се случва с отбора ми, нямах друг избор, освен да си тръгна. Няма място за такива разсъждения, че съм предал ЦСКА. Това е абсурдно. Следя всичко, което се случва на "Армията". ЦСКА е най-голямата футболна марка в България, отборът с най-много фенове и най-много успехи и аз съм сигурен, че и тази година ще стане шампион.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

debelarica1234
06.02.2009 22:22

За мен Стойчо като треньор е много страхлив,с неговата окопна тактика.Пролича си в евротурнирите.Първия път с Блекбърн и вторият път с Тулуза.В българското първенство половината мачове му бяха уредени,а и на голям клуб като ЦСКА и магаре да сложиш за треньор ще стане шампион особено с тези футболисти които имаше тогава.Така че,ще го разкрият и арабите.ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА........

oshane
06.02.2009 09:42

Успех Стойчо! *evil* Бъди ми жив и здрав!

fawlty_towers
04.02.2009 13:55

Ей това е най-добрият треньор за ЦСКА...Когато той беше начело на армейците винаги се раздаваше до последно, бленуваше за отбора си.