Милан - една страхотна генерация си отива

14:10
Милан -  една страхотна генерация си отива

Годината е 2007, денят 23 май, часът някъде около 23:50. Великият Паоло Малдини вдига седмата европейска купа за Милан. Въпреки многобройните мнения на специалистите, че Милан вече е негоден за спечелването на трофея, "росонерите" триумфират побеждавайки кошмара си от 2005 година и най-титулуван английски клуб Ливърпул.

През лятото отборът не прави трансфери и отново се появяват съмненията, че Милан няма да издържи. Всички упреци спират на 31 август, когато побеждават Севиля с категоричното 3:1 за Суперкупата на Европа. Началото на първенството не е обещаващо за тима от Милано. След доста грешни стъпки, най-вече у дома, Милан стига дотам, че заема незавидното 13-то място в класирането на Сериа "А". Равенства, а дори и загуби от тимове като Емполи, Катания, Фиорентина довеждат тима до това тежко положение.

Надеждата...

Светлината в тунела идва след спечелването на световното клубно първенство в компанията на Бока, Урава (Япония), Етоал Сахел (Тунис), Сепахан (Иран), Пачука (Мексико) и Уейтейкър Юнайтед (Н. Зеландия). Отбора печели безпроблемно титлата и дава нова заявка за Шампиионската лига, но не и за Сериа "А", която вече беше загубена. След спечелването на мача от първенството срещу Наполи с 5:2, където "феномена" Роналдо се завърна с два гола, а бразилското трио допълнено от Пато и Кака определено впечатли, тимът показа че не се е предал и след поредица от успешни срещи Милан стигна дори до четвъртото място в първенството, което дава право за участие в най-комерсиалния европейски клубен турнир.

Началото на края...

След много лошия старт на домашната сцена, Милан трябваше да разчита на добро представяне в Шампионската лига. Отборът попадна в група с Бенфика, Шахтьор и Селтик. Тимът завърши първи, но не впечатли особено с играта си - загуба от Селтик, равенство и много трудна победа срещу Бенфика и две победи срещу украинците от Донецк. Тогава дойде и жребият, който отреди на Милан да се изправи срещу един от най-добре представящите се отбори не само в Европа - Арсенал. На 20 февруари Милан се добра до равенство 0:0 на “Емиратс” с много добра тактика и доста късмет, особено в края. Кака не впечатли в срещата, но Неста прави забележителен мач. Всичко остава да се реши 2 седмици по-късно. На 4-ти март Милан прави един от най-слабите си мачове и губи пред собствена публика на “Сан Сиро” с 0:2. След страхотен мач и гол на Фабрегас, последван от късно попадение на Адебайор, Арсенал слага край на европейската кариера на много от играчите на Милан.

Играчите...

Този сезон е трагичен не само за Милан, ами и за самите играчи. Най-много се дискутираше темата за Роналдо. Кампанията бе отчайваща за него. Изигра много малко минути за тима си след многото контузии, някои от които много странни, всичко за него свърши в мача срещу Ливорно. Тогава, три минути след влизането си в игра получава зверска контузия на коляното, която ще го изкарва за периода 9 - 12 месеца. Феновете го преживяват доста тежко, след като "феномена" е навлязъл в необходимата форма. Стига се дотам, че психиката му не издържа и той заявява, че ще сложи край на невероятната си кариера. Сега нищо не е ясно за бъдещето на бразилеца.

Друг бразилец в състава на Милан - Дида , също показа колебливи игри и непостоянство. Неговите грешки докараха тима до долната половина на таблицата, а върхът беше грубата грешка срещу кръвния враг Интер, като с допуснатия лек гол "росонерите" загубиха мача. В момента Дида е с контузия и не се знае след завръщането дали ще успее да навлезе в желаната форма. С тези си изяви доказва, че кариерата му на "Сан Сиро" е към своя край, а Берлускони и компания трябва да търсят нов вратар.

Един от нападателите на "росонерите" не впечатлява вече втори сезон. Непрекъснато оставян на скамейката, Джилардино все още не може да се утвърди като сериозен нападател. Миналата година вкара едва 12 попадения за сезона, а сега все още не може да се справи с конкуренцията на Пато и Индзаги. След края на кариерата на Пипо, не му остава нищо друго освен да използва шанса си, за да не се окаже в списъка за продажби.

Пато бе единствения трансфер за лятото. Роденият на 2 септември 1989 г. талант, доста време бе оставян на резервната скамейка, а и бе преследван от голям брой контузии. Все пак от ръководството го считат за новия Роналдо, а в мача срещу Наполи младокът загатна за големия си потенциал и впечатли с изявите си. Може би той е бъдещето на Милан.

За най-добър футболист на 2007 г. бе избран единодушно Кака. Миналият сезон бе впечатляващ за носителя на “Златната топка”. 20 гола във всички турнири, повечето от които решаващи, а и много красиви. Неговата игра бе феноменална. През този сезон обаче, като че ли все още не сме го видели в най-добрата му светлина. Все още има време доказаният талант да покаже качествата си в битката за евроквота, а предстоящата среща с Интер е отлична възможност.

Сезон 2007/2008 е последният за един от най-великите защитници и играчи на всички времена - Паоло Малдини. На 23 май той вдигна своята 5-та шампионска лига, седма за Милан. Това му бе и 7-ми финал в надпреварата. През този сезон той изигра своя мач № 1000 за клуба. Нещо невероятно, което заслужава поклон пред невероятния футболист. Малдини искаше да завърши кариерата си с титла и купата на лигата, но уви това няма да се случи.

Освен Малдини, друг голям защитник ще окачи обувките си. Това е Кафу. Рекордьорът по световни финали не изигра по подобаващ начин последния си сезон. Масимо Одо твърдо го измести от титулярното място. Все пак той завинаги ще остане в сърцата на феновете със впечатляващите си игри.

Филипо Индзаги стана голмайстор на европейските клубни турнири с 63 попадения, надминавайки Герд Мюлер. Дори вече на 35 години, нападателя бележи редовно като се появи на терена. Бившият нападател на Ювентус все още не е дал "заявка" за край на кариерата си, но най-вероятно това ще се случи в края на този сезон.

Единствената цел...

В момента "росонерите" заемат 5-то място в класирането на Италия с 58 точки, две по-малко от Фиорентина. Отборът има големи шансове да се класира в най-авторитетния клубен турнир, но за това ще трябва много работа до края.  Със сигурност обаче в Милан предстоят доста големи промени, ако шефовете на клуба искат да върнат славните времена на отбора. В състава вече нямат място великият Малдини, Каладзе, Дида, Калач, Индзаги, а Зеедорф, Неста и Пирло имат сили поне за още един сезон. Новият Милан трябва да се уповава на Кака, Пато, Гуркуф (който не трябва да е резерва), Масимо Одо, както и евентуалните попълнения през новият сезон. Няма да е лошо и да изкарат някой талант от школата. Със сигурност обаче ще трябва време, за да се сработи нов тим. А какво ще стане... времето ще покаже.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Maldini3
05.05.2008 11:05

Показахме,че не сме напълно ПРОАДНАЛ отбор след мача с Интер.2:1 за Милан,което им осигури 4-то място,но наистина трябва да се вземат нови млади играчи.Ето преди няколко месеца пуснаха от Школата Алберто Палоски,който 18 сек. след влизането си откри гол.Според мен няма да вземат Роналдиньо трябват ни млади играчи от школата както и Бербатов.FORZA GRANDE MILAN днес ще ни бият,но утре тъпкано ще им се върне

Shev4enko_
04.05.2008 21:20

Няма по велик отбор от Милан !! и ми е много тъжно като си помисля че след още 1-2 години почти целия състав ще бъде сменен поради факта че вече надвишават футболната възраст ... надявам се само че новото поколение Миланисти които ще гледаме след няколко години ще са толкова добри колкото сегашните ветерани.

Drakona_DMX
04.05.2008 18:29

Милан са си Милан. И с нови и със стари футболисти те са си едни. Те си остават същия непобедим отбор. Само Милан.

hooli
04.05.2008 17:15

Много касмет на милан, супер отбор е. Сега ако земат и Роналдинио ще станат силни. Нападение Кака, Пато, Роналдинио. Така никои няма да ги спре.