Георги Марков: Не се целим във второто място

16:14
Георги Марков: Не се целим във второто място

"След лятната подготовка ще направим така, че Локо Сф отново да се представи успешно в евротурнирите", твърди бранителят на Локо Сф

Локо Сф победи Левски с 1:0 на ст. "Георги Аспарухов" и на теория има възможност да щурмува сребърните медали. Програмата на Левски до края на първенството не е лесна - гостуване на ЦСКА и домакинство на Славия. Преднината на "сините" е 5 точки, ако Локо спечели срещу Славия и Берое, може да се закичи със сребърните медали. Независимо, че дойде с малко късмет, успехът на Локо над Левски е исторически. Последната победа е от април 1996 г., когато "железничарите" надиграха "сините” на стадион "Славия”. Ето какво каза пред Winner.Bg бранителят на "червено-черните” Георги Марков.

- Георги, честита победа! Защитата на Локо Сф не пусна гол на ст. "Георги Аспарухов”, така "сините" все още нямат реализирано попадение в столичните дербита през този сезон. Няма начин да не си доволен?

- Естествено е да се радвам на успеха и да съм щастлив от факта, че не позволихме на Левски да отбележи гол.

- Поглеждате ли към второто място?

- Нашите реални възможности са третото място и към него се стремим. Не бива да се самозалъгваме, реалните ни възможности са максимум за трето място. Да, сега победихме много силен отбор, какъвто е Левски, но това го има във футбола, а ние не бива да се вземаме за Реал Мадрид.

- Добре, да приемем, че ще направите реми срещу Славия, че ще победите Берое и ще се класирате за евротурнирите. Дори да не успеете да сторите това, ще се окажете на четвърто място - ако Литекс завоюва бронзовите медали и спечели купата на България, пак ще имате възможност за битки във футболна Европа. С тази игра обаче как ще защитите добрите си изяви в евродвубоите от преди около година време?

- Ние не се залъгваме, че в момента практикуваме суперфутбол. С лятната подготовка ще направим така, че отново да представим на ниво българския футбол. Вярвам, че Локомотив ще тръгне нагоре, ние сме настроени оптимистично.

- Треньорът на Литекс Йешич твърди, че Левски ви е полегнал?

- Защо Левски да ни полягва. Вие видяхте ли колко положения имаха, как голът в нашата врата висеше на косъм, как понякога късметът ни помагаше топката да не влезе във вратата ни.

- Май бяхте дошли на "Герена" за равен, а дори вие се изненадахте, че победихте Левски?

- Основната ни цел бе да не загубим точка, наистина се стремяхме към ремито. То не може винаги късмета да ни обръща гръб. Ето в този двубой съдбата бе на наша страна и спечелихме трите точки с малко шанс.

- Предстои ви гостуване на Славия и домакинство на Берое. В тях трябва да спечелите победа и равен, за да сте сигурни, че ще се класирате за турнира за купата на УЕФА?

- Още в следващия кръг всички въпросителни ще отпаднат. Надявам се да е така. Срещу Славия трябва да им върнем за загубата на "Надежда”, а срещу Берое може хич да не ни е лесно, защото може да се окаже, че старозагорци ще трябва да се борят със зъби и нокти в София, за да се спасят от изпадане.

- Как така, само за няколко дни се преобразихте и то за мача срещу "сините”?

- Поговорихме си доста, имахме нужното спокойствие, а на терена показахме характер.

- Наистина демонстрирахте футболна воля, но Левски ви превъзхождаше в голяма част от мача?

- Да, но и ние имахме своите положение. Ние също можеше да открием резултата още през първото полувреме - Димо Атанасов, Марчо Дафчев...

- Защо действахте толкова дефанзивно на "Герена”?

- Отборът ни не е в най-доброто си състояние, нямаше нужда от излишни рискове. Вижда се, че когато много атакуваме, лесно ни наказват. С откритата си игра загубихме доста точки, със затворената се налага да ги компенсираме.

- Тактиката ви бе променена и се свързваше не с надиграване със съперника, а с евентуални бързи контри, след грешки на противника?

- Има такова нещо. Левски е силен отбор, затова се наложи да се приберем в нашата половина.

- Защо обаче не правехте тактически нарушения в центъра на терена, така, както постъпваше Левски. Вярно е, че този прийом убива футбола и гони публиката, но ви създава удобство за лесно прегрупиране...

- Който следи мачовете на Локомотив Сф знае, че ние се стремим да играем футбол, често и продължително да боравим с топката, не обичаме да правим тактически нарушения.

- Какво толкова ви каза Димитър Васев, че успя да ви пренастрои след 0:3 от Пирин?

- Идеята на треньора ни бе да има индивидуални промени във всеки като мислене, игрово поведение и себераздаване, а не като тактически схеми и промени.

- Ако бяхте по-напористи и по-скоростни в атака, можеше и още ситуации да се доразвият, за да се получат още чисти положения за гол?

- Така е.

- За разлика от вас, футболистите на Левски прилагаха преса, бореха се за всяка първа топка, като чели бяха по-инициативните. Защо така лесно отстъпвахте инициативата?

- Да Левски бе по-агресивният състав, но и ние не стояхме зле. Бяхме спокойни и това доста ни помогна.

- Не беше ли по-логично Левски да победи минимално или двубоят да завърши наравно?

- Във футбола няма логика.

- Димитър Васев направи точни и своевременни замени, във важни моменти на срещата?

- Златински замени Пасков и вкара важния гол, Списич зае мястото на Митев и подаде извеждащото голово подаване. Джилас пък смени Балдовалиев и свали топката с глава към Списич, от където започна головата атака...

- Защо Локо Сф спори толкова със съдиите и така лесно си проси жълти картони?

- Това е наша стара слабост. Ние получаваме картони повече за приказки с реферите, отколкото за нарушения.

- Твърди се, че ще получите по 5000 лева преми за успеха над Левски - по 2000 лв от Гигов, по 1500 лв. от спонсорите от "Син Сити" и по 1500 лв. от представителя на "Малиция” за България Иван Василев-Бозата. Освен това май отървахте глобите за 0:3 от Пирин в предишния кръг? На всичкото отгоре получихте разрешение за среднощно празненство в "Син Сити” и поради тази причина бе отменена една тренировка?

- Когато бием, получаваме пари. Колко точно ще вземем не е най-важното, същественото е, че записахме сериозен и престижен успех. Иначе ръководството на Локомотив винаги е показвало, че умее да цени футболистите си.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация