Европа след кръга

12:03
Европа след кръга

Изминалият кръг от първенствата на стария континент отговори на още няколко въпроса.

В Испания Реал Мадрид вече и на теория е шампион, след като измъкна инфарктна победа над отбора на Осасуна с 2:1. Цяло второ полувреме "белият балет" игра с десет души след изгонването на Канаваро за втори жълт картон. Ситуацията се влоши допълнително в 82-та минута, когато домакините поведоха чрез Пунял след изпълнение на 11 метров наказателен удар за игра с ръка на Габриел Хайнце. Радостта на домакините обаче не трая дълго при двата бързи гола на Робен и Игуаин в 86-та и 88-та минута, донесли втора поредна титла за Шустер и компания.

В друг интересен сблъсък от неделната програма на Премиера се срещнаха отборите на Барселона и Валенсия. Възпитаниците на Рийкард, демонстрираха макар и късно огромния си потенциал и дадоха сигнал, че са се отърсили бързо от своето отпадане в Шампионската Лига. Шест безответни гола и много красиви комбинации белязаха вечерта на "Камп Ноу". И в двете полувремена паднаха по три гола, което би трябвало да е донесло поне от части емоции на феновете по трибуните.

"Жълтата подводница" не допусна колебания пред собствена публика и след две попадения на Нихат в края на първото полувреме прибави нови три точки към актива си, задържайки разликата от третия Барселона на 4 точки.

Останалите резултати: Сарагоса - Ла Коруня 1:0, Атлетико М. - Рекреативо 3:0, Севиля - Валядолид 2:0, Алмерия - Бетис 1:1, Атлетик Б. - Майорка 1:2, Леванте - Еспаньол 1:1, Сантандер - Мурсия 3:2.

В Германия подобно на Реал и Байерн е официално шампион
, въпреки че достигна до нулево равенство при гостуването си на Волфсбург. Този резултат и спечелената една точка разбира се, се оказаха достатъчни за така жадуваната титла във витрината на немския колос.

Шампионът на Германия за изминалия сезон Щутгарт победи с 4:1 противника си от Айнтрахт и се настани на 5-та позиция, която дава право на участие в Купата на УЕФА, Домакините вкараха 3 гола още до 17-та минута, след което доиграха срещата в спокойно темпо.

Леверкузен продължава своето разочароващо представяне след като допусна поражение с 3:2 при визитата си на последния Дуйсбург.  Домакините повеждаха на два пъти, след което "аспирините" изравняваха, за да се стигне до 90-та минута, когато нашият Благо Георгиев отбеляза победния гол, с което съхрани надеждите за спасениe от страна на "зебрите".

Останалите резултати: Шалке - Хановер 1:1, Борусия Д. - Нюрнберг 0:0, Билефелд - Бохум 2:0, Херта - Карлсруе 3:1, Ханза - Хамбургер 1:3, Вердер - Котбус 2:0.

В Италия отборът на Милан зае стратегическата 4-та позиция
, след като успя да победи съгражданите си от Интер с 2:1. "Росонерите" контролираха играта през повечето време от двубоя, като в началото на второто полувреме успяха да поведат с два гола на Индзаги и Кака, но след 70-тата минута допуснаха отпускане, което можеше да им изиграе лоша шега. Въпреки това голът на Круз се оказа единствен за настоящия шампион и лидер и победата остана за символичния домакин.

Рома разпиля домакините от Сампдория с 3:0, но победата не отразява напълно реално събитията на терена, след като цялото първо полувреме именно тимът от Генуа бе пълен господар. Едва в заключителните 15 минути "вълците" достигнаха до така нужните им 3 точки.

Фиорентина също допусна поражение, което може да им коства участие в Шампионската Лига през следващия сезон. Играчите на Чезаре Прандели явно не бяха излезли от шока, в който се намираха след отпадането от Рейнджърс в европейските турнири и позволиха на пределно концентрираните домакини от Каляри да ги надвият с 2:1. 

В останалите срещи: Аталанта - Ливорно 3:2, Катания - Реджина 1:2, Емполи - Удинезе 0:1, Лацио - Палермо 1:2, Парма - Дженоа 1:0, Сиена - Ювентус 1:0 и Торино - Наполи 2:1.

На Албиона отборът на Манчестър направи важна крачка към защита на титлата си,
след убедителна победа с 4:1 над Уест Хям. Така "червените дяволи" взеха преднина от 3 точки, пред състава на Челси, който ще изиграе своя мач с Нюкасъл по-късно вечерта.

Отборите на Арсенал и Ливърпул записаха минимални победи с 1:0 в последните си домакинства съответно над  Евертън и Манчестър Сити. В голмайстори за своите отбори се превърнаха  Бентнер (Арсенал) и Фернандо Торес (Ливъпрул).

В останалите срещи: Астън Вила - Уигън 0:2, Блякбърн - Дарби К. 3:1, Мидълзбро - Портсмут 2:0, Рединг - Тотнъм 0:1, Фулъм - Бирмингам 2:0 и Болтън - Съндърланд 2:0.


Във Франция шампионът Лион не успя да победи домакините от Ница като двете нули на светлинното табло се запазиха до самия край на мача. През първото полувреме, Лион имаха няколко положения за гол, най-сериозното от които в 37-та минута, когато Калстрьом бе изведен сам срещу вратаря на Ница, но не успя да го преодолее. На два пъти и гредите помогнаха на Лорис след удари на Пернамбукано и Тулалан.

Отборът на Бордо гостуваше в късната неделна вечер на третия в класирането състав на Олимпик Марсилия. Бившият европейски шампион се оттегли на почивката с гол аванс след като Мамаду Нианг реализира поредното си попадение за своя отбор, но през втората част "жирондинците" успяха да обърнат развоя в своя полза след попадения на Вендел в 80-та и на Дукас в заключителните секунди. Така два кръга преди края преднината на Лион е само две точки.

Загубата на Олимпик и победата на Нанси с 3:0 над почти сигурния изпадащ Страсбург доведе до ротация в класирането, като марсилци вече са извън местата даващи право на участие в най-комерсиалния европейски турнир.

В останалите срещи: Тулуза - ПСЖ 1:1, Оксер - Валансиен 2:0, Каен - Рен 2:2, Ланс - Монако 0:0, Лориен - Льо Ман 0:0, Сошо - Метц 0:0 и Сент Етиен - Лил 0:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация