Неи: За мача с Левски не е нужен рефер от чужбина

11:16
Неи: За мача с Левски не е нужен рефер от чужбина

Ние сме по-добри от "сините", категоричен е халфът на "червените" Маркиньос

Бразилският нападател на ЦСКА Клаудиней Александре Аларесидо - НЕИ напоследък се отпуши и все по-често вкарва за ”червените”. Роденият на 2 май 1980 г. и ритал за португалските Оварензе, Морерензе и Навал голаджия бе гост актуално студио "Дерби", заедно със съотборника си Маркес Антонио Жуниор - МАРКИНЬОС. Роденият на 20 август 1982 г. полузащитник Маркиньос пък се е състезавал за бразилските Гуасуано, Америка Минейро, както и за Беласица Пч, където изкара два сезона. Още с идването си в ЦСКА двамата ще триумфират с шампионската титла, която е 31-ва за "армейците". Двамата обаче са подали молба за българско гражданство, но май не толкова, че да станат национали, колкото да освободят бройки на други чужденци при "червените". Досега само Лусио Вагнер е единственият чернокож състезател, играл в официален мач за държавния състав. Тиаго Силва рита с националната фланелка, но в контрола срещу Турция. Ето какво казаха Неи и Маркиньос специално за Winner.Bg.

- Неи, в последно време вкарваш във всеки мач? Какво очакваш от вечното дерби с Левски?

- Неи: Ще играем на собствения си стадион. Вярвам че бием Левски. Това е дерби, не мога да пророкувам или да очаквам дали ще вкарам гол. Ще дадем най-доброто от себе си, пък каквото се получи. Искам да използвам случая и да поканя всички наши почитатели да дойдат на дербито и да ни подкрепят.

- Маркиньос, ти си играл срещу Левски, който сега не прилича на себе си - "сините" паднаха от Черноморец, от Локо Сф....

- Маркиньос: Това е дерби, очаквам труден мач и се надявам да успеем да стигнем до победата. Да, Левски падна от Черноморец, а ние бихме бургазлии с лекота. По-добри сме към този момент, защото упражняваме професията си с лекота и с настроение. Забавляваме се!

- Маркиньос, разликата между ЦСКА и Левски е 16 т.. Това ли е разликата в класите между двата гранда?

- Маркиньос: Ние сме по-добри от Левски и от другите. Въпреки огромната разлика, чака ни труден мач. Ще видим дали в този двубой разликата между нас и "сините" ще е така огромна, както е в точките.

- Ти бе на крачка от трансфер в руското първенство, но остана в ЦСКА и спечели златните медали. Заслужаваше ли си да останеш в България?

- Маркиньос: Да, разбира се. Радвам се на титлата на ЦСКА, понеже заслужено станахме първенци. Шампионатът бе много труден. За наша радост, от мач на мач играехме все по-добре.

- Вече трета година си в България. С Дубала ритахте в Беласица... Сега без теб и Дубала Бела изпада, което означава, че сте носили петричкия тим на гърба... Все пак имаш преки впечатления дали този шампионат е по-силен от миналогодишния?

- Маркиньос: Това първенство е по-добро от миналогодишното, защото в него се състезават по-добри футболисти.

- Неи, без съмнение ти си трансферния удар на ЦСКА. Всички чужди отбори, които срещнаха "червените", споменаваха с уважение твоето име. Докога ще си в ЦСКА? Ще останеш ли още една година?

- Неи: Щастлив съм в ЦСКА, искам още да играя за този клуб. За първа година съм при "червените", но ще стана шампион. Имам договор за още 2 години и смятам да го изпълня. Желая да вкарвам за "армейците" още години напред.

- Като наближава вечно дерби се говори за съдийство. Опасяваш ли се от реферите? Нужно ли е чужденец да свири дербито ЦСКА-Левски?

- Неи: Да, дерби е, но ние от ЦСКА не мислим за реферите, мислим за играта си. Ние сме най-добрите. Не мисля, че е необходим арбитър от чужбина.

- Опасявате ли се, че празничното настроение може да бъде помрачено, заради фенски изцепки на ЦСКА-Левски?

- Маркиньос: Полицаите ще вземат необходимите мерки.

- А вие ще вземете ли мерки да не се ритате като магарета по терена?

- Маркиньос: Ще направим всичко, за да се получи спектакъл.

- Велизар Димитров и Йордан Тодоров ще играят в чужбина. Без тях ЦСКА ще има ли сили да се пребори за добро представяне в Шампионската лига?

- Неи: Може би ще дойдат нови футболисти на тяхното място. Те ще ни помогнат за Шампионската лига.

- Дано новите да са по-силни от тях, за да не се стигне до издънката с Тулуза?

- Неи: Бъдете сигурни, че историята с Тулуза няма да се повтори.

- Видяхме Левски какви плачевни резултати постигна в Лигата на шампионите. ЦСКА има ли сили да влезе в групите?

- Маркиньос: ЦСКА ще успее... Ще влезем в групите на Лигата. Важното е да имаме колектив. Големите отбори като Барселона, Челси играят по 2-3 години заедно, всеки знае кой, къде, кога и какво може да направи. И въпреки това големите побеждаваха в Шампионската лига.

- Маркиньос, заради чужденците, юношите не могат да получат шанс за представителните отбори. Как е ситуацията с юношите в Бразилия, която е люпилня за европейския и световния футбол?

- Маркиньос: На 18-19 години талантливия футболист може да влезе в професионален бразилски състав. В моята родна страна се инвестират доста средства в юношите, а тук представителния състав на ЦСКА има по-лоша база, отколкото юношите на водещите клубове в Бразилия. Общо-взето условията на големите отбори в Бразилия е като на професионалните тимове в България. В някои аспекти дори е по-добра. Нужна е инвестиция за юношите в България.

- Неи, приема се, че футболът е създаден за бразилците.Там се рита топката на улицата, по плажовете, а в София футболът е в лапите на урбанизацията, която унищожава и малките възможности за кварталния спорт. В Бразилия властва естествения подбор, а в България все по-малко гонят коженото кълбо на улицата. Ти на колко години почна да играеш при юношите?

- Неи: Като професионалист започнах на 21-годишна възраст. Успях да отида в Португалия през 2001 г., където играх 7 години. Там свикнах с Европа, това ми помогна да дойда в България.

- Маркиньос, докога имаш договор с ЦСКА. Мендижърите на руския Химки те бяха харесали... Срещу каква сума може да преминеш в друг клуб?

- Маркиньос: И аз като Неи имам контракт за още две години, плюс още една . Искам да остана в ЦСКА.

- Взе ли български паспорт?

- Маркиньос: Още не. С Неи подадохме заедно документи за гражданство.

- Чакате държавния глава да разпише документите ви за гражданство. След това ще можете да играете за националния тим?

- Маркиньос: На теория е така.

- Да очакваме ли в "А"-отбора двойка нападатели: Бербатов-Неи?

- Маркиньос: Не виждам нищо лошо в това някой да очаква нещо.

- Маркиньос, имаш ли желание да играеш за държавния отбор на България?

- Маркиньос: Искам! Не съм играл в никакви национални гарнитури на Бразилия.

- А ти Неи?

- Неи: И аз. Ритал съм само в националния отбор на квартала ни.

- Тиаго Силва рита за държавния състав в контролата, при която победихме Турция с 3:1, след това обаче се оказа, че е участвал в някаква младежка формация на Бразилия?

- Неи: Футболът се глобализира.

- Какви са шансовете на Българския отбор за световните квалификации за Мундиал 2010 в ЮАР?

- Маркиньос: Няма да е лесно, зависи доста от футболистите, които повика Пламен Марков. Ако се представят добре, шанс има.

- Състезателите на ЦСКА и Левски бойкотират контролата с Иран, на 23 май. А без проверки трудно се изгражда колектив?

- Неи: Всичко ще бъде наред.

- Маркиньос, ти бе забъркан в скандал за хулиганство, а на другия ден бе осъден...

- Маркиньос: Това е минало, не ми се коментира.

- След победата на Челси над Ливърпул, английските таблоиди показаха снимки от празненствата...

- Маркиньос: След успех или при повод, празненствата са нещо нормално.

- Престъпниците в България се разхождат по улиците, а полицаите заловиха няколко футболисти, които празнуват? Има ли огорчение в душата ти?

- Маркиньос: Неприятен случай!

- Неи, след като отбора победи, или при друг хубав повод, нормално е да празнуваш?

- Неи: Мисля, че има моменти и часове в които безнаказано може да се празнува.

- В Португалия по същия начин ли празнуват футболистите, там така ли ги арестуват и съдят?

- Неи: Не. Полицаите в Бразилия и Португалия не практикуват така, както колегите си в България.

- Маркиньос, в Беласица играеше като втори нападател, зад Дубала, в ЦСКА си опорен халф. Къде желаеш да се подвизаваш?

- Маркиньос: Няма значение. Свикнах и по-назад да играя. Важното е да се представям добре, да съм на терена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация