Кои бяха героите на Копа Америка 2011?

14:34
Кои бяха героите на Копа Америка 2011?
С приключването на най-очаквания за годината турнир поне за феновете на футбола в Южна Америка дойде и времето за равносметките и отговора на въпроси като: Кои наистина бяха героите на Копа Америка 2011 в Аржентина и може ли да се посочи нова звезда на футболния небосклон след този турнир?

В обявения идеален отбор на надпреварата логично присъстват играчи от отборите, заели първите четири места в крайното класиране и едно изключение в лицето на десния бек на Колумбия Хуан Гуардадо. Логично шампионът Уругвай е с най-много представители – цели 5 футболисти. Точно толкова са и истинските герои на турнира, като името на само един от тях не бе чак толкова известно за феновете на футбола в Европа преди изявите му на Копа Америка. Няма нужда от подреждането на петте героя в класация за най-добрия от тях, тъй като всеки един регистрира свое лично постижение и допринесе достатъчно за доброто класиране и успех на националния тим, за който играе.

Петте героя на Копа Америка 2011 в Аржентина:

Луис Суарес (Уругвай) – бившият нападател на Аякс и настояща звезда на английския гранд Ливърпул вкара 4 гола на турнира и бе с основен принос за рекордната 15-а титла на "урусите". На полуфиналите 24-годишният голаджия почти сам елиминира Перу (2:0), след като реализира и двата гола във вратата на "инките". С неповторимия си хъс пък на финала нападателят даде тон на съотборниците си да тръгнат смело в атака още след първия съдийски сигнал. Самият той вкара още в 12-ата минута първия гол във вратата на Парагвай, чиито играчи просто гледаха мача отблизо. Показаното от Суарес само потвърждава добрите впечатления, които той оставя в последните няколко години. Луис Суерес бе с основен принос и за четвъртото място на Уругвай на Световното първенство в ЮАР миналото лято.

Диего Форлан (Уругвай) – една от звездите на Атлетико (Мадрид) също имаше принос за трофея на "урусите" с оглед на двата гола във финала срещу Парагвай (3:0). По този начин и самият той записа страхотен личен рекорд, след като стана третият представител на семейството Форлан, който печели Копа Америка. Преди него трофея са вдигали баща му Пабло (1967) и дядо му Хуан Карлос Курасо (1959). Рекордът е уникален, тъй като досега дядо, баща и син никога не са печелили последователно турнир под егидата на ФИФА.

Фернандо Муслера (Уругвай) – бившият вратар на Лацио и ново попълнение на турския гранд Галатасарай нямаше много работа в полуфиналите и финала, тъй като нападателите на Перу и Парагвай рядко го застрашаваха. Попадането на Муслера сред петте героя на турнира е най-вече заради спасената му дузпа срещу Карлос Тевес на четвъртфиналите и изхвърлянето на домакина Аржентина, считан за един от големите фаворити за трофея. Именно срещу "гаучосите" бе върховият момент за Муслера в тази надпревара.

Хусто Виляр (Парагвай) – това е единственият играч от поместените тук пет героя, който преди този турнир не бе много известен на футболните запалянковци. Хусто Виляр е човекът, който на практика класира за финала на Копа Америка "гуараните", които не записаха нито една победа на турнира. Изявите на вратарят им на четвъртфиналите срещу Бразилия и на полуфиналите срещу Венецуела бяха просто феноменални и няма начин той да не попадне сред героите на Копа Америка 2011. Виляр тотално отчая "кариоките", които на четвъртфинала не можаха да го преодолеят нито в редовното време и продълженията, нито при изпълнението на дузпите след това. На полуфинала срещу Венецуела пък отново Вияр бе над всички и спаси решителната дузпа на Франклин Лусена, за да прати тима си на финала. Там обаче той и съотборниците му просто бяха безсилни срещу мощните уругвайци. До миналия сезон Хусто Виляр играеше в испанската Сегунда дивисион за Валядолид, но вече подписа договор с Естудиантес и следващия сезон ще се изявява в Аржентина, което означава, че отново ще стане незабележим за феновете на футбола в Европа.

Хосе Паоло Гереро (Перу) – нападателят на Хамбургер попада сред героите най-вече заради факта, че със своите 5 попадения стана голмайстор на турнира. Някои ще кажат, че 3 от головете му са били в един напълно безсмислен двубой срещу Венецуела (4:1). Но ако един мач за третото място на даден турнир е безсмислен, то защо въобще все още се провеждат такива. Факт е обаче, че именно този сблъсък донесе на Гереро голмайсторския приз, а не на Луис Суарес, който завърши надпреварата с 4 попадения. Тези 5 гола на Гереро определено вдигнаха самочувствието му и той самият обяви, че вече мисли за трансфер в някои от европейските грандове. Отговор на този въпрос обаче ще даде само бъдещето.

Като цяло Копа Америка 2011 не предизвика кои знае какви емоции или поне такива не се усетиха сред привържениците на най-популярната игра у нас. Това донякъде е и напълно логично с оглед на ранното отпадане на големите фаворити Аржентина и Бразилия, които по традиция събуждат големия интерес на европейците към южноамериканския футбол и съвсем естествено имат и своите привърженици в България. Прехвалени звезди като Лионел Меси, Серхио Агуеро, Неймар и Робиньо разочароваха тотално и логично не заслужиха място сред героите на турнира.

А може би пък елиминирането на "гаучосите" и "кариоките" е било напълно преднамерено и целенасочено към популяризирането на футболисти и от останалите страни от Южна Америка. Това обаче е друга тема, засягаща различни теории за конспирации и букмейкърски залози. В нея няма смисъл да се задълбава, защото всичко е в сферата на предположенията, които е почти невъзможно да бъдат подкрепени с конкретни факти и доказателства.

Турнирът ще бъде запомнен най-вече с множеството ремита, които бяха налице още в груповата фаза, а след това се прехвърлиха и в елиминациите, където вратарите бяха герои на своите отбори.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

forlanch0o
27.07.2011 20:54

Браво на "геройте" супер играха и съвсем заслужено станаха герой.