Започна решителната фаза в Ариана Аматьорска Лига

18:50
Започна решителната фаза в Ариана Аматьорска Лига
В Бургас днес започна решителната плейоф фаза в турнира Ариана Аматьорска Лига. Новият шампион на Ариана по футбол ще бъде определен тази неделя измежду 24-те отбора-участници във втория етап на надпреварата край морето.

Футболистите от Бургас стъпиха на мобилния футболен стадион "Ариана Арена" на пл. "Тройката", а зам.кметът г-н Лорис Мануелян даде начало на спортното предизвикателство, като изпълни първия удар в мача между отборите на "Марс" и "Аврора", завършил при равен резултат 1:1.

От днес до неделя любителите на футбола ще наблюдават срещите от Ариана Аматьорска Лига в Бургас. Зам.кметът Мануелян откри надпреварата и призова отборите към оспорвана, но коректна борба по пътя към финала: "Искам да благодаря на организаторите от Ариана за този чудесен футболен празник, който ще наблюдаваме в следващите три дни в Бургас. Отдавна градът ни не е бил домакин на футболни емоции с такъв голям спортен заряд за състезатели и зрители. Пожелавам на отборите игра в духа на феърплея и най-добрите тимове на Бургас да представят с успех града ни на финалите във Варна".

132 отбора с над 1300 непрофесионални футболисти стартираха надпреварата за първенец на Бургас миналата седмица. След изиграването на квалификациите, 24-те най-добри състава ще играят в решителната фаза на турнира през следващите три дни. Напред продължават съставите на "Бенмар" (миналогодишен шампион), "Партизан Каблешково", "Братя Пауър", "Равнец", "Русокастро" и др. Програмата предвижда в днешния и утрешния ден мачове по групи. В неделя предстоят четвъртфиналите, полуфиналите и финалите. Малкият финал за 3-то и 4-то място започва на 31 юли в 16.00 часа, а големият финал - в 16.40 часа. Стадионът "Ариана Арена" е без аналог досега в България. Съоръжението разполага с трибуни за 500 души в жълт цвят, подобни на тези през летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.; изкуствена тревна настилка от най-ново поколение; специално проектирано за мобилното игрище осветление за безпроблемно провеждане на двубоите в по-късен час. Организацията по провеждане на футболното мероприятие в града се осъществява с подкрепата на община "Бургас". Турнирът Ариана Аматьорска Лига се провежда за втора поредна година. Бургас е седмият град, в който се състоят срещите на непрофесионалните футболисти, след Стара Загора, Плевен, Пловдив, София, Благоевград и Русе. В миналогодишното издание в черноморския град участваха 76 аматьорски отбора, а сега техният брой е двойно по-голям. Организаторите от Ариана отчитат изключителен интерес към регионалните издания Ариана Аматьорска Лига през 2011 г., в които са се включили точно 11320 участници от 7 града до момента.

Най-продаваната бира от 2009 г. у нас отново дава уникалния шанс на един непрофесионален отбор да срещне футболния шампион на България за сезон 2010/2011 – отборът на Литекс. Достигналите до финал в Бургас два отбора ще представят града на големия заключителен турнир във Варна през септември. Победителят в него ще се изправи в приятелски мач срещу шампионите от Литекс. Успоредно с провеждането на Ариана Аматьорска Лига, през 2011 година любимата бира предоставя възможността на един аматьор сред всички отбори-победители в съответните градове да стане част от професионалистите. Талантът на турнира ще изкара няколкоседмичен пробен период в лагера на Литекс. Той ще бъде избран на базата на специфични критерии, с тристранно гласуване от представители на БФС, Ариана Аматьорска Лига и Литекс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация