Мъри Стоилов: Уволнението?! Пълна изненада за мен!

17:31
Мъри Стоилов: Уволнението?! Пълна изненада за мен!
Както престоя на Мъри Стоилов на "Герена", така и най-красивите приказки все някога имат край. След 4 години в Левски дойде време в модерната история и най-успешния треньор на "сините" да бъде натирен.

В българската футболна джунгла място за сантименти няма, дори и най-заслужилите си тръгват без нужното уважение към техните успехи. Минути след неочакваното си уволнение, Станимир Стоилов разговаря с представител на Winner.Bg :

- Господин Стоилов, неочаквано ли бе за вас това решение на собственика?

- За мен то е пълна изненада. На фона на отношенията, които бяхме установили през последните години, и уверенията, които не eднoкратно получавах, това решение на собственика за мен е тотален сюрприз.

- Как се разви разговора?

- Батков ни уведоми мен и Сираков, че ни уволнява. Искаше това да прозвучи като оттегляне по наша воля... Аз специално държах в общественото пространство да се чуе истината - уволнен съм от собственика. Не съм подавал оставка, не съм абдикирал преди мача с ЦСКА. Бях уволнен от собственика.

- Някакви причини за това решение?

- Последните две загуби и напрежението около клуба.

- Какво става при това положение с план 2009 година?

- Трябва да питате господин Батков. На мен ми е странно как преди четири месеца си стиснахме ръцете и той ми каза, че имам картбланш до края на следващия сезон, а сега изведнъж се оказа, че думите му са били лъжа.

- Може би у собственика е надделяло разочарованието от представянето на тима през тази пролет?

- При положение, че ни бяха отписали и от второто място, и от евротурнирите, мисля че основната цел бе изпълнена. Втори сме, няма никакви въпросителни около участието ни в Европа. Не, че това е кой знай какво за клуб като Левски, но ние не еднoкратно констатирахме, че годината е нулева. Работата ни беше да създадем отбор, който може да върне старите позиции.

- Видно, е че вашите представи се различават от тези на собственика, къде е разминаването?

- Да погледнем фактите, до миналото лято Левски имаше най-силния отбор в България, съставен от половината национален отбор на България. Тези играчи по една или друга причина ги няма. Най-вече заради желанието на собственика на клуба. Сега ние на практика сме най-младия отбор в “А” група. За да наложиш младите и да работиш в перспектива се иска технологично време.

- Защо поехте този огромен риск?

- Ами когато са ти казали, че имаш картбланш до средата на 2009 година можеш да поемеш и рискове. Не съм от страхливите, нито от предпазливите. След като сме се разбрали да работим за един Левски, с далечна перспектива. Кой друг треньор би се заел с налагането на толкова много млади състезатели в първия отбор.

- Къде откриваш собствените си грешки?

- Най-голямата е, че направих компромиси. И че прикривах някои неща, които после доведоха до огромни проблеми.

- Сърдиш ли се на футболистите, не те ли подведоха?

- Те са млади момчета, някои от тях идват от други страни, нужно им е време за адаптация. По-важното е, че имаха желание да се развиват, общо взето се справяха и с моите идеи.

- Ако бяха по-концентрирани в някои моменти, нямаше да се стигне дотук. Ако беше вкарал дузпата Жеан Карлуш, една купа на България. Нямаше ли да е по-друго?

- Това го има във футбола. Как мога да се сърдя или да обвинявам някого, че е пропуснал. Да не го е направил нарочно. Така е станало и толкова. Още през декември го казах, не искам да съм треньор, който зависи от един или два резултата. Мисля, че съм доказал какво мога и дори не е необходимо да говоря за това.

- Грешките при трансферната политика, реалност или фикция?

- По този въпрос оставям да говорят фактите. От футболистите, които са дошли през последната година: Жеан Карлуш, Зе Суареш и Рабех са твърди титуляри, за които гарантирам, че са добри футболисти. Дарко Тасевски също се наложи в отбора. Бензукан е трайно контузен. Къде са ми провалите? За мен Левски е сред клубовете, който почти не се проваля с трансферите си.

- През декември изпаднахте в подобна ситуация, тогава се свика управителен съвет, сега има еднолично решение на собственика?

- Аз съм треньор, голямата политика не ми е много ясна. Знам само, че всички ме тупаха по рамото, когато Левски вървеше в турнира за купата на УЕФА и Шампионска лига. Има хора, които обичат да говорят и да вземат решения, има и такива които стават само за работа. Аз съм от вторите.

- Прието е треньорите да се сменят под натиска на медиите и публиката. Във вашия случай, не е налице нито първото, нито второто?

- За публиката на Левски каквото и да кажа ще е малко. Всъщност, има още нещо. Ако през последната една година нещо ме е мотивирало да стоя в Левски, то бе безрезервната подкрепа на привържениците на отбора към мен и към отбора. Човек може да изтърпи всичко, когато среща тази подкрепа всеки ден във всеки поглед. Това ме е държало във форма. Що се отнася до медиите, те си вършат работата и имат право на свое мнение. Никога не съм се конфронтирал с тях.

- Съжалявате ли, че приказката свърши?

- Тя за мен не е свършила, написахме само първата и част.

- Ще се спекулира с вашето име с всевъзможни клубове. Има ли нещо на този етап?

- За мен уволнението е пълна изненада. Не мога да кажа какво ще правя отсега нататък, не искам да влизам и в баналности от сорта "ще си почина, защото последните години много ме измориха". Аз не съм изморен. За мен работа все ще се намери, ако трябва мога да работя и с деца.

- Накрая съжалявате ли, че отказахте на националния отбор?

- Не, това щеше да бъде предателство спрямо Левски. Нямаше да мога да гледам хората в очите. Винаги съм знаел, че ще дойде ден да си тръгна от Левски и го направих с високо вдигната глава. За мен това е от огромно значение.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

rudim
08.05.2008 16:34

Яяяя, колко тъжни сини пръстчета пишат по клавиатурата.Браво БАТКОВ само така да се знае ,кой пие и кой плаща.С ГОТОВИ футболисти и ПЕНЕВ ни изкара до 4 тото място в света,и после к,во нищоооооо.Та и за МЪРИ се отнася същото,не "ривиетиеее ша са намери друг по добар".
А В СЪБОТА СИ СЛОЖЕТЕ ПАМПЕРСЧЕТА,АМА ЗА ВЪЗРАСНИ.
АЙДЕ НЕ ПЛАЧЕТЕ МНОГО

katrina
08.05.2008 14:56

само да няма драма в червения отбор в събота.САМО ЛЕВСКИ. ЧЕРВЕНИ Б......

boykov
08.05.2008 10:08

Manower:Трябва ни опитен трениор, но като Мъри втори няма...!!!

Той пък Мъри нали беше с много опит, когато дойде в Левски

boykov
08.05.2008 09:56

Аз пък мисля, че Вили щом съумява да направи отбор от дадените му 'играчи' досега във всеки един клуб- ще съумее да изгради чудесен отбор с тези млади и перспективни играчи. Аз лично не харесвах Мъри въпреки, че през тези години доста често бяхме на 1 стадион

Boban_
08.05.2008 02:29

Левски си остава ЛЕВСКИ - Мъри направи доста добра селекция през този сезон , но го нямаше хъса който доведе Левски през изминалите години до върха в шампионата и представянето му в евротурнирите , затова трябва да дойде нов наставник - Вели който повярвайте ми го пзнавам много добре (израснали сме заедно), като треньор ще пасне много добре на отбора защото "кипи " в играта , и поражението за него не съществува като понятие.Скандали сигурно ще има но те ще са единственно в полза на отбора защото той е левскар и в мозъка на костите си.
Пожелавам му успех!!!

izrod4e_91
08.05.2008 00:24

Пфффф тва не трябваше да става, тва е Левски вече нищо няма да направят, особенно щом Вили Вуцов ще е треньор. Видяхме го к'во направи с Марек, видяхме к'во направи с Калиакра и в 2-та случая се осра.. дано не се провали с Левски

bat_boiko21
08.05.2008 00:05

е това беше левски!!! сега да се надяваме, че няма да дойдат някои дупедавци

No_ConnectioN
07.05.2008 23:50

Истината е 1на само само ЦСКА без значение дали ще го гонат тоя мъри по твърда 1ница от тази в събота не сам виждал!!!

Redbula
07.05.2008 23:02

Най-ГОЛЕМИЯ ,е ако ГранТ не е ГранД ,то Мъри е наистина НАЙ-ГОЛЕМИЯ! Евала! Чест и Почитание към най-добрия български трениор! Аз сам фен на Левски от мн време(всъщност от как се помна) и мога да кажа защо не харесвам ЦСКА.Не защото е най-големия враг на Левски,а защото купува прекалено мн. чуждестранни футболисти и мн барзо сменя трениорите си.Иначе Чест и почитание и кам Вилизар и Сакалиев и Илиев.Сега в Левски май май ще става кат в ЦСКА защото собственика ни е Лай..р! Сори ама си е така Вече е време да доиде някой руснак или богаташ от европа и да ни купи да налее малко пари за 3-4 Чуждестаранни футболисти,но качествени като Том от Литекс и нещата ще трагнат.Дано да стане!

omaenwin
07.05.2008 22:49

Мъри е най-добрия селекционер в България, Батков няма право да го изгони този лъжец. Той е единствения треньор извел БГ отбор в шампионска лига, кога ли някой си отбор като цска или който и да е друг ще го направи без помощта на Ст. Стоилов

siziliz
07.05.2008 22:04

Мъри ела в БОТЕВ, тук ще си винаги добре дошъл, и винаги ще си носен на ръце от феновете.

Morris
07.05.2008 20:38

Мъри не заслужаваше да си тръгне, дано някой ден отново се върне в Левски. Не може с втория състав през втория полусезон да очакваме чудеса, не забравяйте, че тези момчета допреди 1-2 години бяха трвърди резерви в състава, някои даже и в групата не попадаха Мъри не е виновен!

rosen_bs
07.05.2008 20:17

Аз сам левскар и си мился лично за мача в събота с ЦСКА,и си мисля че чорбарите могат да наппавят нов рекорден резултат от порядака на 8:0 или нешто такова

Manower
07.05.2008 19:43

Напълно съм съгласен, че Батков нищичко не разбира от футбол! Ако си спомняте беше обещал на Мъри и Стоилов, че има дава картбланш в Левски до края на сезона, а сега изневиделица ги оволнява! Значи лъже мустака! Той трябваше да се махне, а не Мъри и Наско! Спомнете си когато Чорни беше собственик на клуба, който помпни ще разбере! Батков вън от ЛЕВСКИ!!!!!!!!!

mystic_knight
07.05.2008 19:39

Не мога да повярвам колко глупав е Батков. Не може без аргументация да се уволнява човекът, който направи най-много за това, милиони сини сърца да забият едновременно. Всички фенове трябва да са единни в защита на Станимир Стоилов. Той е единственият българин, който може да изгради отново силен отбор на Левски.
Колкото до Вуцов, ако това е истина, значи остава само да вярваме, че левскарският дух ще крепи отбора да не се срине съвсем, защото този човек изобщо не става за теньор...

di_ani
07.05.2008 19:35

Мъри ела си в Хасково и върни отбора в "А" група

Manower
07.05.2008 19:35

тцтцтцтц Батков ама верно не е добре с главата. Продава ми целия отбор и искам с младежи за 1 сезона да стане нещо! Левски НЕ Е ПАНСИОН!!! Зимайте младежи и ги давайте поднаем, както правят големите грандове! Някои неща са прости ама ние все искаме да минеме по трудния път!! Трябваше в Левски да има промени, но трябваше да се след първенството, а не сега точно пък преди мача с ЦСКА! А за Вили кво да говоря като е селско момче и просто работа в Левски няма! Трябва ни опитен трениор, но като Мъри втори няма...!!!! САМО ЛЕВСКИ!

YoDenYo
07.05.2008 19:27

ИЗВЪНРЕДНО » Вили Вуцов е новият треньор на Левски
ЕВАЛА,В СЪБОТА ЗАЛАГАЙТЕ ЗА ЛЕВСКИ,ТОЯ ИЗРОД ЩЕ ГИ НАДЪХА!!

siboko
07.05.2008 19:21

Във момента гледам батков по канал 3 абе тоя май изобщо не е наред със главата.

Tonche
07.05.2008 19:10

Този Батков да си ходи, след като смени целия отбор едва ли може да стане шампион, а Мъри беше най-подходящ за изграждането на нов отбор-един път го направи но............

siboko
07.05.2008 18:44

Аз съм фен на ЦСКА но си признавам че Стойлов е един от най добрите треньори във България просто ония педал сираков не го остави да работи на спокойствие. Колкото до батков по голям идиот;алкохолик и престъпник не съм виждал. Сега навсичкото отгоре ще ви назначи и най големия палячо за треньор ще ви се смее цяла България

barakyda
07.05.2008 18:30

Няма незаменими треньори, Батков много се забави с тези свои решения. В левски и както в други отбори се вземат играчи, които не биха играли в други отбори. Парите правят футбола, доказано е.

pafata
07.05.2008 18:20

Мъри беше най-добрият ни треньор откакто съм фен на Левски. А Батков е един голям глупак. Сигурен съм, че още на следващия мач всички фенове ще са в защита на Мъри. По-добре Батков да си тръгне, отколкото треньрът.

vlado333
07.05.2008 18:06

Мъри постигна доста и това е факт. Обаче според мен ще е твърде късно ако го върне след 1 или пък 2 години. Сега четох че Батков щял да назначава Вуцов за треньор. Ако стане Вили Вуцов треньор тва ще е огромна простотия.
АЗ ЛИЧНО СЪМ СИУГРЕН И НЕ САМО АЗ ИСКАМ МЪРИ ОБРАТНО В ЛЕВСКИ. ТОЙ Е НАЙ ПОДХОДЯЩИЯТ ЗА ЛЕВСКИ И ГО Е ДОКАЗАЛ

amauri
07.05.2008 18:05

До днес бях голям фен на Леавски, но вече несъм. За какво да бъда фен на този отбор като треньора не е същия, футболистите не са същите (от миналия шампионат). Не мога да бъда фен на един отбор само заради името и емблемата. А колкото до Стоилов той си остава можеби най- добрия треньор в Б-Я и няма да остане без работа. Мисля, че съвсем скоро ще му предложат да стане треньор на Локомотив СФ. а и от БФС ще чакат някоя грешка на Пламен Марков за да го заменят със Стоилов. Ще бъда много доволен, ако Мъри изведе локо или друг отбор до 1 място тогава ще го видим мустакатия Батков какво ще прави. Отбора на Левски не го очаква нищо добро особено с треньор, като Вили Вуцов. Лицемерието е страшно нещо след постиженията в ШЛ и Уефа мустакатия (Батков) прибра мильоните а сега се прави на велик.

petit17
07.05.2008 17:58

Теэи уволнения са грешка.Батков сгреши эа играчите,който продаде,сега отново е в грешка.

buffon_92
07.05.2008 17:45

След най-много година,две Батков ще осъзнае грешката и ще пойска Мъри обратно, но дали той ще пожелае да се върне е друг въпрос. Жалко за всичко, което този отличен треньор се опита да изгради в Левски.