Стартът на новата Червена епоха се отлага

12:45
Стартът на новата Червена епоха се отлага
Стартът на нова Червена епоха? Колко трогателно, колко пристрастно, колко налудничево заглавие. Днес е 2011 година, българският футбол е на дъното, той потъва и продължава да сондира надолу. Как може да мечтаем? Четвъртък вечерта е, уморителната работна седмица е към своя край, денят е бил горещ, а вечерта разочароваща, към своя край отива и вярата на червените фенове. Хиляди си тръгват разочаровани от Националния стадион. Сърцето на привърженика се чувства предадено. Но фенът не е предател, той с гордост е заел своето място на трибуните и единствено може да съжалява, че артистите на терена нямат класа и още по-лошо - не са "армейци" по душа.

Само преди 24 часа написах, че "Васил Левски" е домът на великия ЦСКА. Теза, в която съм убеден и сега - да много биха ме поправили, че символ за "червените" е "Българска армия", но в миналото, съгласете, се Националният стадион - е лобното място на европейски шампиони, детронирани от "армейците".

Еуфорията преди важен мач е голяма, а при негативен резултат тя се превръща в жестоки хули или преминава в игра на криеница, предприета от засрамените ентусиасти, прогнозирали победа. Истината болезнена за едни, и не толкова за други е една - ЦСКА не показа дух и непримиримост срещу Стяуа Букурещ. Единственият можещ играч на полето, за родния тим, бе Платини, доказал и срещу Фулъм класата си, а редица момчета "отраснали с червената идея" - се показаха като бездушни и най-вече посредствени от чисто футболна гледна точка футболисти.

Навлизайки в темата за качеството на игра, признавайки собствената ми грешка преди срещата, съм длъжен да обърна внимание на схемата и игрови стил, практикуван от "червените" на Радуканов. Специалистът показа на "Георги Аспарухов", че знае как се играе атакуващ футбол, излизайки на терена с двама нападатели (Спас Делев и Мишел Платини), две крила (Александър Тонев и Грегъри Нелсън) и един разиграващ полузащитник( Маркиньос). За сметка на това срещу Стяуа, на свой терен, за "армейците" на терена се подвизаваха цели двама полузащитници с чисто дефанзивни характеристики (Борис Галчев и Тодор Янчев - дал своя принос при успеха срещу "сините"), само един типично флангови футболист (Нелсън), същите двама нападатели (като Делев бе изтеглен на левия фланг), но и Янис Зику, който макар и класен за нашите стандарти, единствено и само допринася за сбиването на играта в центъра при настоящата конфигурация, избрана от Радуканов.

Смущаващ е и факта, че Румен Трифонов - изнесъл отличен сезон, бе преквалифициран за два мача като крило (визитите в Клуж и Каварна), а след това загуби на практика без реална борба титулярното си място на левия бек, преди решителен европейски сблъсък.

Въпроси, които е късно да зададем, каруцата - за пореден път се обърна, типично по-български. Израз, който впрочем олицетворява уважението, което изпитваме към самите себе си.

ЦСКА създаде само едно чисто голово положение за деветдесет минути игра срещу петия от миналогодишния шампионат на Румъния. "Червените" дори за миг не загатнаха, че имат класата на своите предшественици, феновете останаха разочаровани за пореден път. Стартът на новата Червена епоха се отлага.

"Армейският" дух е по трибуните, но не и на терена. Единайсетте в "червено" прекланят глава пред родна публика, но за играчите животът продължава - следват "колосалните" битки от българското първенство. Навярно се задава и титла, подплатена със солидни премии за "артистите"  и тогава ще дойдат квалификациите за влизане в груповата фаза на Шампионската лига.

Дали следващото лято ЦСКА ще се готви за щурмуване на Шампионската Лига? Въпрос, на който е рано да се отговори, питане, с чиито отговор мнозина като мен избързаха.

Но кой се интересува истински от изхода на този полемика? Какво следва за ЦСКА - изстрадан устрем към славното минало или потънало в посредственост бъдеще?  Именно тук се крие разковничето.

Поредната битка е загубена, но Империята помни своята сила, помнят я тези, които имат самочувствие и вяра в това, което обичат. Казват, че мечтите са безплатни и хилядите по трибуните на "Васил Левски", тръгнали си разочаровани, но показали своята преданост, имат правото да мечтаят за своя ЦСКА - такъв какъвто е бил, такъв какъвто един ден би могъл да стане отново, а именно българският гранд - страшилище са европейски гиганти.

Защото колкото и да се отрича от мнозина, ЦСКА е единственият роден тим всявал страх в евротурнирите.

Армейският дух е вечен, както вечно е и посредственото мислене. Сезон 2011/2012 за ЦСКА в Европа ще потъне в забрава, но какво ще стане догодина по това време? Можем само да гадаем - пореден крах или дългоочакван старт на нова Червена епоха.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ogi999
27.08.2011 09:57

такива безумия - "червена епоха" , "велик авмейски дух", "да преборим световния империализъм" , а това не било тука*tongue* се пишеха преди 20+ години. Сега при положение , че отбора няма успех в Европа от времето на Ицо, при полежение, че най-надъхано ти играят чуждите играчи за какво трябва да се пишат тия малумности - пак да се радват феновете, че тия с кофите още не са затрили тотално отбора, че модела на Ботев ПД никога няма да се повтори .

Notlike
27.08.2011 00:06

Прочетете статията във вестник Труд от 26.08 и вижте бюджетите на Виктория Пилзен, БАТЕ и Генк - участници в Шампионска лига. И вижте в какво си влагат бюджетите.

accept
26.08.2011 22:48

Повръща ми се от "Това е футбола" и "Живата продължава" жалки оправдания от ликета взимащи по 10000 на седмица ,а какво да кажат обикновените хорица привърженици на ЦСКА, ЛЕВСКИ, които бачкат като ненормални за 300 на месец и са заложили по някой лев на некадърниците, които дори не дават нищо от себе си. Това трябва да спре, феновете на 2та гранда трябва да изпразнят стадионите, тогава лекетата ще изпразнят дискотеките и ще започнат да бачкат.

juve_83
26.08.2011 19:35

Автора, смешен си, "Нова червена епоха" никога няма да има*lol*
Ще гледаш единствено Нви сини епохи, колкото и да те боли*ball*

gQg
26.08.2011 19:47

Оооо то един френски вестник я описа ваща епоха.

kuramiian
26.08.2011 18:33

просто журналиста си живее с старите успехи и надежди за възраждането им, но уви футбола отдавна не е същия какъвто е бил когато цска се е смятал за равностоен европейски отбор както много други соц. отборчета ! защото тогава много по-лесно се е пробивало в всеки един турнир ! сега не можем да отстраним 5 от румъния, словакия и разни други подобни по класни държави ,та какво остава да отстраним 4ия от испания италия англия и т.н. та да се класираме за шампионска лига....с страшно много късмет някой бг отбор може и да пробие...

TOTTU_2
26.08.2011 17:37

Тервеле, разбери, че нова ЧЕРВЕНА, СИНЯ, ОРАНЖЕВА или каквато и да е ЕПОХА В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА докато не почне да се развиват детско- юношеските школи в България. Сега купуваме чужденци на килограм и им се плащат пари, които ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДОРИ ДА НАПИШЕ!!!

gos13
26.08.2011 16:49

Имам един много важен въпрос към администраторите на сайта: Какво прави "Стартът на нова Червена епоха?" в страницата на Ливърпул, защото и те стартират но наистина стартират. То бива пристрастия но като администратори, ако обичате не ни ги навирайте под носа. Говорете си ги в по - тесен кръг. Пък и видяхте какво стана. Не само, че не върнаха пасива от 2 гола, ами се наложи да гонят изравняване в текущия мач. Е това трудно се харесва "Рибата в морето, някой приготвил тигана". Поне малко реализъм. На терените ни има повече боксьори и разни други спортове отколкото футболисти. Някога ходех редовно на стадионите но сега.... добе че има телевизия и предават мачове от други шампионати.

gQg
26.08.2011 17:25

Проблемът не беше толкова резултата, колкото играта. Дори пак да бяха паднали с 2:0, но да бяха показали това, което всички искахме да видим, а то е борба до дупка, нямаше да бъда толкова разочарован, колкото съм сега.

TOTTU_2
26.08.2011 17:24

Абсолютно съм съгласен с теб. Защо г-н Тервел Христов пише такива глупости преди още мача да е започнал?! Отборът на ЦСКА просто не знаеше какво прави на терена;тичаха и се караха със съдията за всичко, а направиха едно- единствено положение пред вратата на Стяуа! Румънските футболисти играха през този мач абсолютно по европейски - имаха 2 чисти гола преднина и я запазиха, дори я увеличиха, а Милен Радуканов преди мача заяви, че неговите футболисти ( тези на ЦСКА) ще вкарат 4 гола на Стяуа, а какво се получи?! Само РАЗОЧАРОВАХА ХИЛЯДИТЕ ФЕНОВЕ по трибуните дошли откъде ли не!!! Сега в България НЯМА футбол - абсолютно всичко се знае още преди да е започнало.


26.08.2011 17:18

Влиза в страницата на Ливърпул , защото отбора се споменава при победата на ЦСКА по-горе в статията*lol*...И Фулъм се споменава , и на тяхната страница я има статията...такава е схемата на сайта*wink*

onzzy
26.08.2011 15:35

Леле мале...................................................

ManUnitedfan07
26.08.2011 14:29

Бахти психично-болния човек. Какви епохи бе ? Първата статия беше добра, тая ужас.. чудите се журналягите как да скарате феновете..

PoIoGaVo
26.08.2011 13:47

Каква Червена Епоха какви 5 лева нито ви Червените нито ви Сините нито Оранжевите епохи ще видим... България футбол няма и да се класираме какво добре , че видях Левски в ШЛ и на 1/4 финал че то това може да е докато сам жив нямам големи спомени от 94-та хората който имат да се радват то това ще е на Целия БГ футбол.... СРАМОТААААА!!

CHARLI00
26.08.2011 13:46

и на мен ми е гадно цецке мировлянске , че паднахте въпреки , че съм от по силния евробоец (в последните 10 години ( шампионска лига и 8-мина финал на уефа) ) , но това е реалността тая година както каза колегата ще гледаме барманите от шамрок , ако не са на работа де и големите дербита догодина в решителната фаза от шампионска лига и защо не един нов подем на българските отбори след 1 година *wink*