Легендата Ливърпул

21:37
Легендата Ливърпул
Всички знаем кои са Ливърпул - безспорно най-великият английски клуб, носител на пет купи на европейските шампиони и рекордьор по титли в английското първенство.

Отбор с невероятни традиции в евротурнирите, с непримирим дух, доказан не един и два пъти. С химн, хвърлящ в екстаз не само феновете на "червените". А привържениците на отбора от града на "Бийтълс" са всепризнати, дори и най-големите им врагове ги считат за една от най-добрите публики в света. Те правят "Анфийлд Роуд” необикновен стадион, с магнетична атмосфера и чар, напоен с дъха на отминалите успешни времена. Харизмата на този клуб е невероятна, неописуема с думи. Няма друг тим на Острова с такъв манталитет в европейските мачове (спомнете си финала срещу Милан през 2005 година). Щом се касае до всички тези гореизброени компоненти, Ливърпул е безспорният шампион в Англия, а защо не и в Европа...

Играчите...

Няма спор, че "червените" имат изключително класни футболисти, способни да печелят мачове и способни да победят всеки един отбор в света. Стивън Джерард води отбора, заедно разбира се с Джейми Карагър - играчи, израснали с "червената" религия и носещи в кръвта си неописуемата харизма и история на този клуб. През лятото на 2007г. към тях се присъедини и Фернандо Торес, който се оказа страхотно попълнение и отбеляза над 30 гола във всички турнири за "червените" през първия си сезона. С попаденията си младата звезда на мърсисайдци заслужи всеки един от тези 36 млн. евро, които бяха похарчени за него, за да напусне "Висенте Калдерон". Още в първия си сезон с Ливърпул "хлапето", както го наричат феновете, изравни рекорда на Рууд Ван Нистелрой за най- много отбелязани голове в дебютен сезон във Висшата Лига на чужденец. Безспорно е, че трябва да се даде време и спокойствие на Рафаел Бенитез, тъй като успехите говорят, че отбора върви в правилна посока. Два финала и един полуфинал в рамките на четири години в най- престижния европейски турнир не са никак малко постижение, а да не забравяме и факта, че младежките формации на "червените" обраха всички трофеи през този сезон - нещо, което доказва, че в младите момчета има голям потенциал. Младият словак Мартин Шкъртел се представи впечатляващо в мачовете си за клуба, още повече че имаше твърде малко време за приспособяване към състава. Защитникът напълно се справи с ролята на централен бранител и стана стълб в дефанза на мърсисайдци.

Надеждите...

Със сигурност рано или късно, тази сплав от големи имена като Торес, Джерард, Карагър и талантливи млади футболисти ще даде резултат и в Премиършип. Очакванията на феновете преди вече привършилия сезон както обикновено бяха свързани с надеждата титлата да се завърне там, където винаги и е било мястото- на "Анфийлд Роуд". Ливърпул отново стигна далеч в Шампионската Лига, но и отново не успя да завоюва титлата в родината си, за огромно съжаление на милионите си верни привърженици. Основната причина за това станаха лесно изгубените точки от т.нар. "средняци" в първенството на Англия. Тимът имаше възходи и падения през цялата кампания, като ту навлизаше в страхотна форма, ту правеше серии от "хиксове". В крайна сметка, това се оказа до голяма степен и решаващо в надпреварата за титлата, тъй като там трябва постоянство в резултатите. В доста от мачовете на тима липсваше острота в атака, а Торес изнемогваше сам в предни позиции. Така се стигна до много нулеви ремита, а от там и до 11- те точки разлика с лидера Манчестър Юнайтед. Сега надеждите са насочени към следващия сезон, като целите отново са ясни - короната в Премиършип. Безспорно потенциал в Ливърпул има, но може би трябва да се закупи още един нападател от световна класа, който да партнира на Торес в атаката на "червените", защото в много от двубоите Кайт се губеше по терена, а "хлапето" изпитваше затруднения да носи на гърба си цялата атака на тима. Национал като Питър Крауч търка пейката цял сезон, записвайки едва 9 мача като титуляр и е твърде вероятно таранът да бъде продаден през лятото. За трансфери за новия сезон е още рано да се говори, но мениджърът Бенитез нееднократно заяви, че иска колкото се може по-рано да бъде направена селекцията, за да се сработи колективът по - бързо. Като основна трансферна цел е спряган капитанът на Астън Вила - Гарет Бари, който би си паснал чудесно със Джерард в центъра на терена, но това бъдещето ще го покаже.

Едно е сигурно- очаква ни много интересен сезон 2008/2009, а дали титлата ще се завърне на митичния "Анфийлд" ? Времето ще покаже...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

iliana_ok222
22.06.2008 03:18

айде и едно женско мнение : може да не са в най добрата си форма но за това пък играят от сърце и за феновете си и купите няма да са им излишни но ние всичко проштаваме успех на отбора за следваштата шампионска лига и за първа лига вие заслужавате повече от другите отбори може да си нямате абрамович но си имате нас едно е сигурно you will never walk alone!

zdravec
16.05.2008 14:35

yeste_DA_king, като за 11-годишно хлапенце, ти е доста дълга паметта YNWA

yeste_DA_king
16.05.2008 09:17

Сьжалявам да ви го кажа но ливьрпул са в миналото ! сега царуват Манчестьр и Челси р пьк и кога за последно триомфираха в Англия че не помня 99-та ли беше

Kriskyyy
16.05.2008 07:58

Освен YOU WILL NEVER WALK ALONE !!! друго няма какво да кажа

gosho0o0
16.05.2008 07:23

ся трябва да напишете и за другите големи отбори в европа не само за Ливърпул ..

Halimi
16.05.2008 01:02

Ливерпул е прекрасен отбор но ми се иска,Куаресма да дойде в Ливерпул.

nachoss
16.05.2008 00:42

Боже Господи, че съдията можеше да ни отнеме титлата в мача срещу Челси, а именно съдията в изпрати на полуфинал. 15 години ли съдиите подкрепят Ман.Юн., че не можете да вземете титла. Айде малко повече уважение. Уважавам Ливърпул като клуб, защото е сред най - големите. GLORY, GLORY MAN.UNITED!!!

xtravaganzza
16.05.2008 00:39

Хаха нищо лично,ама Ливърпул и за половин ден не са били пред Манчестър сигурно!Че са велики,велики са си!Ама айде без детинските оправдания със съдиите пак..Ходете да се молите Челси да спечелят титлата догодина,че рекорда ви падаа(то се е видяло,че няма как Ливърпул да я спечелят .. )

ALDINLIVERPOOL
16.05.2008 00:01

Ако не са гей-съдиите в Англия да помагат на МЮ, те никога няма да са пред нас.

spArtac
15.05.2008 23:41

Продължавай да вървиш през вятъра,
Продължавай да вървиш през дъжда,
Въпреки,че мечтите ти са преобърнати и отвяни,
Продължавай да вървиш,
продължавай да вървиш,
с надеждата в сърцето
си и никога няма да бъдеш сам.
Никога няма да бъдеш сам!

Jolie
15.05.2008 22:37

Ами време е вече да си върнем и купата, и да спечелим Шампионската лига, защото ако някой наистина го заслужава това е Великият Ливърпул!!
По тази тема може много да се говори, но все пак браво за статията, много добре е написана!!!

damnit
15.05.2008 21:58

Дано наистина да вземем титлата. Ако пък не я вземем то поне да сме пред Манчестър Юнайтед (нищо против тях) в класирането защото спечелиха вече 17-та титла, а рекорда трябва да си остане само и единствено на Анфилд YNWA