Сираков: БФС няма да толерира нито един клуб

11:01
Сираков: БФС няма да толерира нито един клуб
Да съм директор на националните отбори не е разходка в парка, а отговорност, заяви Наско Сираков.

ИЗПЪЛКОМЪТ

Сегашният изпълком е силен, много силен. В него има сериозни хора с амбиции наистина да вземат решения, които ще помогнат на българския футбол да върви нагоре.
Конфликт на интереси? Това са прекалено модерни думи, които се използват доста у нас. Нека магистратите и юристите да се произнесат дали има такова нещо. В БФС има достатъчно добри юристи. Щом те са преценили, че такова нещо няма, значи е така и съм склонен да вярвам на тях.
Дали Левски е сам срещу всички, както твърди Тодор Батков? Ами каквото и да каже г-н Батков, то предизвиква широк интерес. Сигурно е, че никой не работи против Левски и/или против който и да било клуб у нас. Убеден съм, че в изпълкома всички работят за доброто на футбола. БФС няма да толерира нито един клуб.
За Ивайло Дражев не искам да говоря, да влизам в спорове и т.н. с него. Той е последният човек, с когото ще коментирам нещо за футбола. Няма какво да му отговарям - дали конгресът е легитимен и т.н. Има си юристи, сериозни хора, щом са казали, че нещо е така, както трябва да бъде, няма смисъл да го обсъждам аз. Няма да споря и с Порточанов. Това са юридически неща и казуси. Всичко е взето от хора, които са учили за това. Не искам да споря с никого, не съм подготвен и запознат. Щом юристите казват, че е законно и редовно - вярвам на тях. Порточанов си има неговите мотиви, но не искам да споря и с него. Имам положително мнение за Порточанов, работили сме съвместно заедно, но в случая ще се доверя на юристите.

"А" ГРУПА

Намаляването на "А" група не е решение, което мога да взема аз, Гриша Ганчев, Боби Михайлов и т.н. Ще трябва време да се направи по-широка дискусия. Предполагам, че и вие, журналистите, сте убедени, че идеята за намаляването на "А" група е правилна. Нека се прецени и футболните хора да си кажат мнението. Видяхте как се действа в една Сърбия и как там се решиха кардинално нещата. Отборите са 12 има и плейофи. Не е казано, че ако намалим "А" група, това решение ще остане завинаги. Ако има развитие, нови стадиони, добри условия, "А" група може да бъде увеличена. Условията сега са лоши. Нужно е да се подменят изцяло терените. Стадионите са стари, правени преди повече от 50 г. Как да се играе нормален и добър футбол. Трябва тотална подмяна на дренажа, поливната инсталация, отоплението е задължително. При нашите географски условия е задължително да има отопление. Осветление също. Така летните месеци ще се играе по-късно, а не в най-голямата жега в 18.00 часа.
Подписа се договор за телевизионни права, и то за доста сериозна сума. Нормално е тези, които дават парите, да имат и изисквания за условията, при които се провеждат мачовете. Да се играе на разорана нива, не е в интерес на рекламодателите. Клубовете като получат пари от телевизионните права, да не ги дават за премии и заплати, а да ги инвестират. Защото е напълно възможно някой президент със скъсани джобове тези пари да ги даде именно за издръжката на клуба, а не за реинвестиране в базата. Нека се оправят условията за работа и на журналистите.
Тези 50 млн. за този продукт може и да се увеличат след няколко години и да станат 200 млн., ако се развиваме. Ако не направим нищо и тъпчем на едно място, парите ще са по-малко и ще намалеят.

ПОСТА В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Не съм се чудил много, когато получих покана да стана директор на националните отбори. Знаех с какво се захващам. Това не е лека разходка в парка, изключително голяма отговорност е за мен. Нося отговорност пред цялата държава. Този отбор не е мой, на Стоилов или Михайлов, а е националният отбор на България. Треньора не съм го определял само аз, както бе в Левски. Футболните хора в този изпълком стигнахме до единодушно решение, че най-правилният избор за момента е Станимир Стоилов.
В България има отлични футболисти, но и проблеми с контузии на играчи на определени постове. Но определено България не заслужава такова представяне, каквото наблюдаваме последните години. Имаме по-голям потенциал. Нужно е да се работи, да се селектират правилно играчите и да се представят на възможно най-високо ниво във всяка среща. Убеден съм, че тези футболисти могат да го правят и то във всяка среща. Всеки отбор в света може да бъде победен.
Не чета жълти вестници и не гледам жълта телевизия. Затова и няма какво да коментирам глупостите как съм наредил състава в Швейцария и съм казал на Стоилов кой къде да играе. В този ред на мисли може да се каже, че съм ударил 2-3 шамара на Димитър Бербатов, за да го мотивирам. Имам достатъчно сериозни занимания, за да отговарям на откровени измислици.
Факт е, че поисках за юношеските отбори да разбера кои момчета имат мениджъри и кои не. Повод за това бе информация, която стигна до мен, че определени хора са подсказвали на децата, че ако подпишат с даден мениджър, ще бъдат извикани лесно в националния отбор. Исках това влияние да се пресече. Разбрах, че само 5-6 деца са с лични мениджъри, останалите нямат. Въпрос на личен избор е дали да имат, или не мениджър. Не бих се набъркал в избора на всеки един от тях. Отдавна нямам участие във фирмата на Лъчо Танев. Сигурно преди 10 г. се разделихме и той си е собственик. Участието ми приключи и сега не могат да ме хванат по тази линия. Относно евентуалното класиране на националния отбор. Ами трябва да си ненормален, ако има шанс и да се откажеш от нещо. Не правим сметки. Мислите ни са насочени към ЕЙРЕ. Резултатът ще предопредели отношението към следващите квалификации.
Възможно е да се пътува до чужбина, за да се наблюдава играта на националите ни зад граница. Излишно е да се гледа Димитър Бербатов, но нямам нищо против да гледам мач на Манчестър Юнайтед. Не искам и да коментирам конфликта между Бербатов и Мъри Стоилов в Минск преди време. Най-добре е те да кажат какви са отношенията им. Видях обаче как Митко се отнася професионално към своите задължения в Швейцария.

"А" ГРУПА

Зная резултатите от контролите на повечето отбори у нас, но не съм гледал контролни срещи. С оглед на условията сега може би ще се наложи да отложим със седмица първия кръг. Студено е и има доста сняг. Има стадиони, където снежната покривка е около 50-60 см. Не виждам нищо лошо първенството да прилючи през юни. В Европа навсякъде е така.
Не мога да коментирам селекциите на ЦСКА, Левски, Литекс и т.н. Като взимаш нови хора, е нужно време за сработването, но определено първенството пролетта ще е доста интересно. Основните фаворити за титлата са ясни - Левски, ЦСКА и Литекс Ловеч. Друго, каквото и да се говори, е фантазия. При изпадащите ситуацията горе-долу е същата. Спартак Варна, Беласица Петрич, пловдивските отбори. За съжаление не е нормално Пловдив да няма отбор в "А" група, но това не е невъзможно с оглед на ситуацията в клубовете.
Отбор с традиции като Берое Стара Загора има голяма вероятност да се завърне в "А" група, което ще е добре. Стара Загора е футболен град, има и много фенове. Не зная дали форматът на първенството пролет-лято е най-удачен за България. Нужни са ни за нормален футбол терени, стадиони и добра база. Иначе се заблуждаваме. Това е и начинът да се върнат хората на трибуните. Това и направихме в Левски преди няколко години.
За мен лично две "Б" групи е абсолютно разточителство. Решение обаче трябва да се вземе след коментар от по-широк кръг от специалисти. Надявам се, че съдиите ще продължат да допускат по-малко грешки и ще са в помощ на играта.

ЕВРОПА

С нетърпение очаквам предстоящите мачове от Шампионска лига. Прогнозата ми е за отличен футбол. Нещата са на такъв етап, че феновете ще изпитват удоволствие от всеки един мач. Каквото и да се каже за Интер - Манчестър и Реал Мадрид - Ливърпул, ще е малко. Първенствата вървят, а навсякъде има лидери, които трудно ще изпуснат първото място. Юнайтед са безапелационни, Интер води в Италия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ov3r
23.02.2009 12:42

Тази статия е ФАЛШИВА! Не може да е толкова дълга, Наско не знае толкова думи *lol* *lol*