Има ли как да се спре свободното падане на националния отбор?

11:10
Има ли как да се спре свободното падане на националния отбор?
След вчерашното поражение на България от Уелс с 0:1 в София вече и на теория националите стигнаха дъното. Завърши поредният квалификационен цикъл, в който така наречените „лъвове” се представиха като страхливи котенца и не защитиха нито честта на родината си, нито своята собствена.

Сега е време за равносметки, като е пределно ясно, че каквото и да се каже или напише, националният няма да „цъфне и върже” и най-вероятно ще е сред най-слабите и в квалификациите за Мондиал 2014.

Все пак е нужно да се отбележат няколко детайла, които до голяма степен предрешиха съдбата на този отбор и му попречиха да покаже дори частица от не особено високия си потенциал.

Очевидно е, че в последните официални мачове на България, националният никога не излезе с един и същи титулярен състав за два поредни двубоя. Каквото и да се говори за отказали се играчи, за контузени и така нататък, основата, върху която се гради една селекция, е стабилността. Тоест, ако от БФС се надяват да вдигнат по някакъв начин националния, нека след назначаването на нов селекционер, той да бъде оставен да работи на спокойствие. Под спокойствие имам в предвид даденият специалист (честно казано няма особено значение кой ще е той) да не бъде принуждаван да прави радикални промени в избрания от него стартов състав след първото поражение в следващия квалификационен цикъл.

Българският национален отбор трябва да има различим титулярен състав. Факт е, че за жалост, в България липсват достатъчно класни играчи. Просто политиката на родните футболни босове в последните над двадесет години неглижира развитието на детско – юношеските школи и от това сега страда представителната селекция на страната.

Но за да се направи нещо с националния, то трябва да се започне от това България да има избистрен стартов състав. Единадесет футболисти, които да знаят, че когато получат повиквателна, ще бъдат титуляри и ще са аут от националния, само ако имат контузия или изтърпяват наказание. Едва ли, който и да е специалист, на който му предстои да поеме отбора, ще има нещо против подобна идея. Така ще се избегнат постоянните бойкоти на играчи, които не искали да изминават огромни разстояния, само за да търкат пейката. И разбира се, по-важното е, че когато дадена единайсеторка играе заедно в няколко поредни мача, то ще започнат да се проявяват наченки на синхрон, който болезнено липсваше в последните двубои на националите.

В развитите европейски държави, естествено, има ротации на състава, проби на нови талантливи футболисти, които са впечатлили селекционера. За жалост обаче, България не е добре развита европейска държава във футболно отношение (а и не само там) и за това е редно като за начало да започнат да се копират системите на държавите, които също като нас, имат по-ограничени ресурси в този спорт. Почти навсякъде, където няма достатъчно талант, има ясно изразено ядро играчи, които изнасят тежестта на определен квалификационен цикъл. Ако се провалят, то дадената местна федерация прави промени, сменя селекционера, и новият треньор стартира нов проект, но с ясното съзнание, че също гради ядро от футболисти, с които ще пробва да подобри резултатите на дадената страна.

Именно поради това смятам, че основната крачка, която трябва да се предприеме, за стабилизирането на националния отбор, е създаването на ясно определен стартов състав. Нека дадена група от 15-16 футболисти да бъде уведомена от новия селекционер, че тя ще изнесе тежестта на предстоящите световни квалификации. Ако не се справи, няма да е особена драма, и сега България е на последно място в групата си. Нека поне при следващия провал да този национален отбор да се знае, че в началото е имало ясен и точен план за развитието на тима, а не само да се работи на парче.

Защото „дъно е имало и винаги ще има”, но е важен и начинът, по който то ще бъде достигнато.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bobby_123
13.10.2011 02:06

"България е велика страна както и българите са велики хора".. напълно съгласен, но тези т.нар. велики хора за съжаление не можем да видим. Всичко идва от т.нар. управляващи на тази държава, когато нещата се оправят отгоре и в българският спорт като цяло, тогава нещата ще тръгнат нагоре. Всеки гледа да вземе каквото може, впоследствие да се оттегли доволен.
Напоследък актуални са темите за циганския етнос и ужасно слабия нац. отбор. Двете неща си приличат най-вече, че виновни са тези ситуации са тези, които стоят най-отгоре, тези управляващи. И в много други държави нещата не са кристално чисти, на тези високи нива да приемем, че е нормално. Но за разлика от тук хората виждат, че нещо се прави, че се постигат определени резултати. Тук и това не виждаме! Но за да се постигнат промени, тези същите хора трябва да видят, че на някого му пука. Свикнали сме си да си траем, да сме доволни и на най-малкото, да "мишкарстваме" с мизерните заплати, а цените на сметките, стоките и услугите постепенно да се увеличават. Промени трябват и ние трябва да променим тези неща, няма кой друг!
Конкретно за националния отбор и българския футбол според мен проблема идва от некачествени кадри идващи от юношките формации. Базите- трагедия! Има само 3-4 нормални бази в Б-я с качествени футболни терени, останалото по-добре да не се коментира. Повечето деца няма къде да покажат това, на което са способни, няма как да се развият като няма къде. Корупцията - факт! Всички знаем за това, че не малко са отборите, в които играчите си плащат за да играят или пък баща му е някой близък на треньора или пък "известна" личност. По този начин не става - принципа "можеш или не можеш" не важи, актуален е друг "имаш ли какво дадеш или нямаш".
Водещите ни отбори също имат вина за проблема със ДЮШ в Б-я. Всичките те развиват някакви играчи до определена възраст и какво? После всеки с късмета си или биват пращани по Б групите да се разиграват уж.. в най-добрия случай 10-15 мин в официален мач. Собствениците искат бързи резултати, за това се купуват знайни и незнайни маймуни от някое дърво в Африка, вместо на негово място да играе някой от школата, който да трупа опит и да развие качествата си. Трябва и да се въведе правило - минимум 2ма играчи от школата да започват мача. Да се въведе квота за това минимума на играчите с Българско гражданство, които да почват мача- например 6 или 7.
Това е настоящето в ДЮШ общо взето. А всички знаем, че ако настоящето при младите надежди е зле, то впоследствие може да стане само по-зле. Ясно е, че и това поколение е изгубено, въпроса е да се помисли за следващото..

real_madrid92
13.10.2011 00:04

България е велика страна както и българите са велики хора. За мен има тя се дели на 2 страни: България и Черна Страна (Политици, Известни личности, Босове). Всички са българи и когато някой стане известен той автоматично преминава към Черната Страна и за него съществува само той.. Така е и с футбола оттам е другия проблем.. Трябва да се борим за държавата и така все и ние ще сме възнаградени, но както споменах по-горе който придобие малко слава автоматично преминава към другата страна и в случая добрите са по-малко от лошите.. Не ме мислете за някой луд това има много общо и с темата, някой ще ме разберат други не но аз исках да го напиша, за да се успокоя поне малко. Всичко идва от алчността която е в кръвта на българина и е добре да се изчисти от по-рано..

real_madrid92
12.10.2011 23:56

Винаги има изход! В национала нека са футболисти предимно от два отбора и тук таме изключения. И ако шибаното ръководство се смени с честни хора които да не крадат парите и да има за развитието няма да сме от най-добрите, но поне ще ходим на световно и европейско! От юношите на бг отборите минават в първия състав само тези с връзки и пари а талантите се оставят на страни. Така се създава впечатление че нямаме добри футболисти.. Напротив имаме много таланти които ги режат заради някой който е хвърлил луди пари! Ако това и кражбата на пари се предотврати вярвам че и ние ще сме в елита! Но най-лошото е че е по възможно националите да проиграят от колкото да се случи това което написах.. С две думи това е България.

skarto
12.10.2011 23:13

Отчаиваща история за в момента...
Мисля че съдеики по сегашната игра 4-тото място в следващата квалификация ще ни бъде ултиматум. Освен това Армения в момента са в страшна форма и ако се запази така групата става доста интересна, но не в наша полза !
Не мога да повярвам че именно Естония които до преди 5 6 години биехме без затруднения сега фана баражите,а ние сме на 5-та позиция в групата си *evil**stop**erm*

manutd_forlife
12.10.2011 21:57

МОЖЕ ДА! Ама с назначаване на българин за селекционер и да го остаеят да си върши работата не да го гонят след 5 мача както и да налагат млади в отбора!

karaka79
12.10.2011 20:12

За 17г. от върха стигнах ме дъното,съвсем по БЪЛГАРСКИ, надявам се само да не се окаже бездънна яма.Снощи изобщо не гледах мача и мисля че информационна ни мрежа и те не трябваха да си правят труда да го отразят изобщо.Мисля,че футболистите не носят цялата вина, за пореден път те показаха нивото на бг.футбола и че заплатите които получават не ги заслужават.

kokicat
12.10.2011 19:39

Със реформа и то ГОЛЯМА!!! Направо револщция да стане, защото трудно мога да гледам собствната ми държава да се унижава по този начин !!

mincho97
12.10.2011 18:13

Ако треньора остане поне 2 години и играчите не се сменят всеки мач може и да излезе нещо. Но те сега не са сработени и всеки път са различни титулярите.

Flying933
12.10.2011 19:08

Проблема не е в това...,а че на доста от футболистите им липсва желанието да се докажат за националния,липсва им оня хъс,който се наблюдаваше при Митко,Стенли,Марто и много други когато бяха по-млади или ''Дрийм тийма'' от 94...Някак на тях самите не им се иска да победят.Колкото до играчите,има много играчи и то стойностни,талантливи,млади,опитни,но всеки гледа да направи далаверата и това е...*money*

miroslav4ev
12.10.2011 14:45

Аз предлагам следващия път да пуснат отбора на Миньор Перник.
Хем повече фенове ще има по трибуните, пък и по-сърцато ще играят.

lozan_kr
12.10.2011 18:54

не така перник??? по добре лудогорец!!! те са хита!?!

genchooo
12.10.2011 17:09

Нема как да се представат по зле

gogo_m93
12.10.2011 14:20

Най-срамния период за българския национален отбор никои не знае какво прави там,за какво е там всички за боклуци като се започне от членовете на БФС,като се мине през селекционета и се стигне до играчите

SoccerLegend
12.10.2011 14:09

Квото и да направят не мисля, че ще се класираме за световното освен с адския късмет. Да погледнат и стадиона най-накрая, всеки гостуващ отбор се оплаква имало камани, тревата била твърде висока.. излагация

ice_arsen
12.10.2011 15:20

колега не мисля че думите световно първенство изобщо са на дневен ред...!по скоро кажи че "не мисля че ще завършим по напред от Армения освен с адски късмет" или "не мисля че,Италия , Чехия и Дания ще ни вкарат по-малко от по 4 гола на мач,а Армения ще ни направи за смях и ще има страшно дерби с Малта изпълнено с много интересни моменти *lol*

madmaxxxx
12.10.2011 12:49

Аз лично чакам Платини да стане българин да видите тогава как чужденец ще е по-сърцат от половината в сегашния отбор. Нямам против Берба, но не мисля, че ще се върне...А Платини знае къде е мрежата и може повече от това в ЦСКА. Ники МИхов също да си ходи щото 90% от вратарите в А група са на неговото ниво. Едвам търпях Петков, но обичах Здравков и харесвах Иванков...а сега този Педерас* в розово с номер 13 просто е срам...СРАМ.Редовно гледам Твенте и как като му бият повече от метър встрани и не знае какво да прави. Никакъв рефлекс...незнам на майка си ли се е метнал какво ама не става....Ливърпуул ясно са го казвали няколко пъти

madmaxxxx
12.10.2011 12:43

БРАВО НА САШО ТОНЕВ, но Терзиев не става....Или поне в атака не става, да уточня....Няма поглед и решителност да рита и топка и противници. Стенли ще остане до края и това е най-доброто за нашия отбор и футболистите в него. МАрто не игра защото нямаше за какво, все пак това си беше чиста контрола, макар и за така недостижимата за нас "Чест". Учудвам се че и Стенли игра, ама него не му пука той си тряска по 3-4 мача на седмица без проблеми. КЪВ Е ТОЯ ГАДЖЕВ?!ВЪН!ЗЛЕ!

Zdr4Maho
12.10.2011 12:31

Определно има боикот на футболисти в национала спрямо БФС а Перуката се праи че сичко е тип топ пален кретен

fena_man_utd
12.10.2011 12:28

Начини и решения има как да се разрешат проблемите не само в националния отбор,ами дори навсякъде.Въпроса е някой да ги изпълнява.Проблема при нац отбор е че там нещата са едни и същи и на никой не му дреме дали ще се оправят нещата или не.Последните години все се говори как на някой му се играе,пък на друг не.Как някой не му харесва,става и после,никой не му държи сметка.Гонят се играчи,после същите пак се викат,защото едва ли не няма друг и са ''много важни'' за това ги викат обратно.Всичките проблеми са ясни и ще продължават да са ясни докато на някой не му писне и не си тръгне завинаги.Решението е всички играчи,които играят в чужбина (вярно не са много) да не се връщат повече.Говоря за Мартин,Стилян,а защо не и Ники Михайлов само така нещата може да потръгнат на горе,защото тогава ще се разбере кой какъв е и дали мястото му е там.

monsej
12.10.2011 11:49

Има:
1. Незабавна оставка на Изпълкома, свикване на извънреден Конгрес и промяна на Устава. Да се постигне нов начин за определяне на Президента, като това не става само с гласовете на "Вихър" с. Долно Нагорнище. Ротационен принцип за Президентите на клубове, като участват всички от "А", "Б" и "В" групите в Изпълкома.
2. Избиране на треньор на националния отбор на широк принцип на участие, вкл. и фенове. Договор за 2+2 години в полза на БФС. Висока неустойка за треньора, но ясни задължения и предварително изготвена и ПУБЛИКУВАНА програма. Декларация, че същият няма и няма да има (за периода в който води отбора) нищо общо и никакви контакти с менъжъри, комисионери и др. подобни. Жестока глоба, ако се докажат такива контакти през времето на договора.
3. Сформиране на стартов отбор от 25-28 футболисти, които да подпишат Харта на националния състезател! В нея категорично да се посочат задълженията и правата на футболиста.
4. Сформиране на "Б" отбор, на който да се осигури приличен спортен календар, включително и участие в различни комерсиални турнири. Разбира се и лагери, подготовка преди тях.
5. Във всяка област да се организират по минимум два центъра за деца и юноши. В тези центрове да се назначат по двама човека, които трябва да обхванат поне 30% от момчетата. Средствата да се осигуряват от БФС и професионалните клубове.
6. Да се възроди "Футболното лято". Да се започне от училища (там имат пари) и се завърши с сборни отбори от най-талантливите деца.

Tauros
12.10.2011 11:41

Аз го спирам и връщам достойното средно европейско ниво,с изненади срещу фаворитите за 2 години !! ГАРАНЦИЯ !!

Само да ми се осигори денонощна камера от някоя ТВ,та кота идват да ме заплашват и предлагат пари босчетата от Литекс,Левски,ЦСКА и тем подобни да имам доказателства ...

stoqn90
12.10.2011 11:18

не съм чел статията, просто защото едва ли има да се каже нещо, което всеки футболен фен не знае относно националния ни отбор. На въпроса: ДА, ИМА КАК - НОВИ ЧЛЕНОВЕ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА БФС!