Александър Томаш: От мача с Литекс може да започнем нова страница в историята на Черно море

18:33
Александър Томаш: От мача с Литекс може да започнем нова страница в историята на Черно море
Ловчанлии са обремени от напрежението - ако не ни победят, ще отчетат сезона за провален, твърди футболистът на "моряците".

Състезателят на Черно море Александър Томаш бе гост на Актуално студио "Дерби". Той бе поканен да си каже мнението за предстоящия финал за купа България с Литекс. След това той говори пред представител на WINNER.BG.

- Томаш, как ще подходи Черно море към финала да купа България с Литекс на ст. "Васил Левски" в сряда вечер?

- Във всеки случай не като обречени.

- Наскоро играхте за първенство с Литекс, май няма да с какво да се изненадате?

- Видяхме си слабите и силните страни. Няма какво да крием един от друг. Ако имахме Роналдиньо да го скрием, ама го нямаме.

- Какви са предимствата и недостатъците на единия и другия отбор, според теб?

- Когато някой се класира за финала на националната купа, не може да се говори за предимства и недостатъци. Всеки от двата състава ще излезе на терена да надмине себе си. Литекс е сред водещите тимове на в България в последните 7-8 години. Като техен минус е напрежението, че на всяка цена трябва да вземат купата, иначе ще се сметне за провален сезона им. Наш плюс е, че от тази среща може да почнем да пишем нова страница в историята на Черно море. Иначе и двата отбора ще искат да затвърдят добрите впечатления, показани пред футболна България.

- Каква е разликата от предишния Черно море и настоящия, който стигна до финала?

- Разликата е в манталитета на хората в клуба. От 1,5 година клубната управа демонстрира устойчивост, гради база и е на много прав път. Занапред ще се говори за Черно море като за един много амбициозен клуб. Футболистите все още не сме изпълнили високите цели, които са ни поставени, но нещата се наслагват и рано или късно ще успеем. Срещу Литекс може да направим първата голяма крачка напред.

- Какви са премиите, ако вземете купата?

- Ние няма да играем за пари, за премии. Ние ще се борим за купата. Чух, че има забавени плащания и в Левски и в ЦСКА. В Черно море това далеч не е така, там всичко се плаща не на деня, а на часа.

- Какво спечели Черно море от заплахите, че ще бойкотира финала?

- Това ще се види на мача с Литекс.

- Сложи ръка на сърцето и кажи кой ще спечели купата?

- Който е по-концентриран, който е по-спокоен, който действа по-правилно тактически. И двата отбора сме на средно европейско ниво, с изравнени сили сме.

- Договорът ти изтича, къде би заиграл след това?

- Моите амбиции са високи, на Черно море – също. При "моряците" дойдох за 6 месеца, а вече съм втора година.

- А в ЦСКА, в чужбина?

- В чужбина има забавяне на плащанията, в Черно море – не.

- Нямаше ли предложение да се върнеш в ЦСКА?

- Не. След Металург (Укр) Пламен Марков ми каза, че ме иска, но после нещата се промениха.

- Ако не вземете купата на страната, ще участвате ли за Интертото?

- Да, подали сме документи.

- Но нали сте наказани от УЕФА?

- Няма такова нещо. Нито има наказание, нито някаква комисия е заседавала да ни накаже. Аз бях капитан на въпросния мач, за който тръгна слух, че ще бъдем наказани. Излязохме да загряваме, по едно време ни прибраха в съблекалнята. Някакъв човек се представи и каза: "Има слух, че предстоящия мач ще е уговорен. Изпратен съм от УЕФА да го разследвам". Ние излязохме на терена и победихме. Свършихме си работата.

- Защо се говори, че съдиите помагат на "моряците"?

- Много пъти след мач от противниковите състави хулят арбитрите, но след като видят видеозаписите млъкват. Ние обаче не ревем срещу съдиите, търсим причините у нас. Българския манталитет е, че съдията е виновен за всички неуспехи.

- Защо грандовете не налагат юноши от своята школа, като изключим Левски?

- Аз съм последният юноша на ЦСКА, наложен в първия тим. Публиката, ръководството иска бързи и сигурни успехи, затова се залага на сигурното. Може би нямаше да стана професионален футболист, ако 7-8 футболисти на Обилич не успяха да получат картотеки за ЦСКА. Тогава Димитър Пенев ме извика и ми гласува доверие.

- Напоследък не се раждат футболни таланти в България?

- И няма да се раждат, защото преди имаше пространства между блоковете, а сега, всяка педя се застроява. Къде отиде махленския футбол. Сега децата плашат в школите на футболните клубове, за да играят футбол, а аз ритах за кеф, без да плащам.

- Децата избягват футбола, защото разбират, че дори ЦСКА - Левски се урежда?

- Залагам си главата, че дербито не бе уредено. Знам нещата отвътре. Срамно е, че ЦСКА - Левски не могат да напълнят ст. "Васил Левски". На запад също има договорени мачове, но там никой не говори за това. А тук се насажда негативизъм към футбола. Обвиниха ме, че съм играл симулативно срещу ЦСКА. По една телевизия, казаха, че съм взел рушвет от 20 000 лева. Фен, който получава 200 лева заплата като чуе лъжата, че съм взел 20 бона, за да не играя, направо се отвращава от футбола. А в един мач ситуациите често се менят, допускат се грешки. Като се сбърка, веднага се лепва етикета, "тоя е хванат".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация