Купата на УЕФА - Финалът

15:40
Купата на УЕФА - Финалът
Предстои да се изиграе 37-ми финал във втория по престижност европейски клубен турнир. До него стигнаха два отбора, които малко хора включваха в сметките. Надпреварата в Купата на УЕФА беше изпълнена с много изненади и неочаквани резултати, но със сигурност и Зенит, и Глазгоу Рейнджърс заслужават да триумфират с трофея.

Зенит...


Създаденият през 1925 г. отбор от Санкт-Петербург написа златна страница в своята история през този сезон. Зенит спечели титлата в местното първенство за първи път след разпадането на Съветския съюз и реализира най-големия си успех в европейските клубни турнири, достигайки до този финал. Имената на Павел Погребняк, Андрей Аршавин, Анатоли Тимушчук, Вячеслав Малафеев и компания станаха известни в целия свят. Особено голям принос за този успех има и наставникът Дик Адвокаат, който е бил начело на националните отбори на Холандия и Южна Корея, на ПСВ, на Борусия М и на другия финалист Глазгоу Рейнджърс, с който печели две титли. Всъщност Адвокаат сменя през 1998 г. именно настоящия мениджър на "Джърс" Уолтър Смит.

Пътят...


Зенит следва стъпките на ЦСКА Москва, който спечели турнира през 2005 г. във финал с домакина Спортинг. За да достигне до този финал клубът, спонсориран от "Газпром", отстрани словашкия Злате Моравце (5:0), бъдещия белгийски шампион Стандарт Лиеж (4:1), завърши трети в група "А" и беше на косъм от отпадане от турнира, но после се разправи с Виляреал (2:2 с повече голове на чужд терен), Марсилия (3:3 с повече голове на чужд терен), Байер Леверкузен (4:2) и сочения от всички за абсолютен фаворит в турнира Байерн М. Зенит беше невероятно убедителен срещу баварския гранд и на руска земя го разби с 4:0, като така показа, че неслучайно достига до тази фаза на надпреварата. Руският шампион демонстрира прекрасен футбол, в който имаше преса, бързина, извеждащи подавания, технични отигравания, убийствени контраатаки и въобще всичко, което радва окото в модерния футбол. Най-ценният футболист за Зенит беше Павел Погребняк, но голмайсторът за съжаление ще пропусне финалната среща, поради натрупани жълти картони.

Няма съмнение, че в последните няколко сезона руската Висша лига се превърна в едно от най-силните първенства на Стария континент. Срещу шампиона на Русия обаче се изправя един отбор, който има най-богатата колекция от трофеи в цяла Европа и който ще защитава честта на Шотландия.

Глазгоу Рейнджърс...


Глазгоу Рейнджърс е създаден през 1872 г. и е ставал шампион на страната си цели 51 пъти. В Европа обаче тимът има три финала и един-единствен трофей през далечната 1972 г. Тогава "сините" от Глазгоу печелят финала за КНК срещу друг руски клуб - Динамо Москва. Мачът със Зенит възродява някои спомени за феновете на Рейнджърс, които със сигурност ще препълнят стадион "Дъ сити ъф Манчестър". Това със сигурност ще даде предимство на шотландците, а повод за оптимизъм е и балансът на тима срещу руски клубове - 7 победи, 2 равенства и една загуба. Основните футболисти в редиците на Рейнджърс през този сезон бяха Дейвид Уиър, Бари Фергюсън, Карлос Куеляр, Кевин Томпсън, Крис Бойд, Лий МакКълък и Крис Бойд. Не трябва да се пренебрегва и работата на Уолтър Смит, който отново се завърна начело на Рейнджърс, след като успя да спечели с клуба 7 поредни титли на Шотландия в периода 1991-1997. В момента "Джърс" са се насочили към нов триумф в Премиърлийг и имат реален шанс за куадрипъл, тъй като спечелиха Купата на лигата и достигнаха до финал за ФА Къп.

Пътят...


Пътят на Глазгоу Рейнджърс не беше никак по-лек. Отборът участва в Шампионската лига и в предварителните кръгове отстрани Зета (3:0) и Цървена Звезда (1:0). Клубът се представи отлично в груповата фаза и беше на косъм да изпревари Лион и да продължи на 1/8 финалите. В Купата на УЕФА шотландците се справиха с Панатинайкос (1:1 и повече голове на чужд терен), Вердер (2:1), Спортинг (2:0) и след две нулеви равенства премина през рулетката на дузпите срещу Фиорентина. Пропускът от бялата точка на Кристиан Виери се оказа решителен и с дузпата, реализирана от Начо Ново, Рейнджърс се класира за финала. Във всички тези мачове шотландският гранд показа отлична игра в защита, много борбеност и тактическа зрялост.

Финалите в турнира за Купата на УЕФА в последно време винаги са ни предоставяли качествен футбол и много емоции. Милионите зрители пред екраните се надяват и този път да е така. Зенит и Рейнджърс изживяха своята приказка през този сезон, но за един от двата отбора тя ще приключи не толкова щастливо. Прогнозите са дадени, залозите са направени. Остава ни само да се насладим на едно истинско футболно шоу!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

NNovo
13.08.2008 15:10

Не ми напомняите за този финал