Финалът за Купата на България с хуманна кауза

11:46
Финалът за Купата на България с хуманна кауза
Днес от 18 часа на националния стадион "Васил Левски" един срещу друг ще излязат съставите на Литекс и Черно Море. Двата състава ще трябва да определят новия носител на Купата на България.

От чисто футболна гледна точка двубоят трябва да бъде интересен, още повече, че "моряците" не допуснаха поражение от "оранжевите" в мачовете от първенството. Тази среща обаче, поне според президента на ПФЛ Вальо Михов, ще бъде доста по-различна от всяка предходна.

Всеки един лев спечелен от продажбата на билети ще бъде дарен на семейството на Мануела Горсова. Младото момиче пострада тежко в катастрофа край река "Ропотамо" през изминалото лято, след като двукратният световен шампион по фигурно пързаляне и носител на орден "Стара Планина" Максим Ставийски се вряза в лек автомобил, в който е пътувала и тя.

Ето и официалното обръщение на президента на Лигата:

"Здравейте приятели! Казвам приятели, защото вярвам, че днес на стадион "Васил Левски" ще се съберат хора, които са приятели на футбола, които са способни по цивилизован, по човешки начин да преживеят и победата, и загубата.

Такъв е футболът, такава е турнирната битка - трофеят е един. Но това е и магията на най-популярната игра. Това не е театър, това е феномен, където днес печелиш, а утре падаш и обратното. И хората ги отличава от животните точно факта, че могат да погледнат по човешки на подобни събития.

Финалът Черно море - Литекс обаче е по-особен от всички досега. Чрез него ние ще покажем по един друг, по-специален начин, че сме човеци. Като президент на ПФЛ, структурата, която съвместно с "Форд Мото Пфое" организира турнира за националната купа, гарантирам едно: всеки лев печалба няма да потъне в джоба на този или онзи, а ще бъде даден за лечението на Мануела Горсова.

Много от вас днес ще дойдат на "Васил Левски" с личния си автомобил. Дори да не е така, вие сте ежедневно свидетели на войната, която се води по пътищата. Война, отнела живота на повече млади хора, отколкото всяка друга. Мануела падна жертва на същата тази война.

Футболът обаче и затова е феномен, защото отдавна е надскочил строгите рамки и се надяваме днес чрез финала за Купата на България всички ние, които ще сме на "Васил Левски", да покажем съпричасност към драмата на едно семейство, към драмата на България, защото няма къща в Родината ни, която да не е изпитала зловещите последици на битката по пътищата.

Исках да кажа нещо повече за футбола, който ни очаква, да пожелая тривиални неща като "Нека по-добрият победи". Пред очите ми е обаче Мануела и затова ще кажа: "Нека ние да победим". Защото днес Черно море и Литекс ще играят за един живот. Затова и съм сигурен, че момчетата долу на терена ще ни зарадват с това, което най-добре могат. С хубав футбол, какъвто приляга на финала за националното отличие. Един финал, различен от всички други досега".

Токио 2020

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари