Трансферен прозорец "изяде главата" на Радуканов

15:14
Трансферен прозорец "изяде главата" на Радуканов
Миналата неделя всички родни медии гръмнаха с новината, че Милен Радуканов е уволнен от ръководството на ЦСКА. Една седмица по-късно сякаш историята е забравена. Наставникът ще води Ботев Пловдив, а настроението в лагера на “армейците” след победата в дербито с Левски е отлично.

Остава да се питаме – каква беше причината за освобождаването на Радуканов? Може да се търсят редица отговори в тази насока – както от чисто футболна гледна точка, така и от задкулисна.

Нека погледнем фактите. Милен Радуканов стана любимец на “червените” фенове след Вечното дерби, играно през пролетта. ЦСКА разпиля Левски на “Георги Аспарухов”, а наставникът излезе с цели 5 подчертано офанзивни футболисти в титулярния състав на тима – Маркиньос, Нелсън, Тонев, Делев и Платини. Смел ход увенчан с 3:1 в сърцето на врага. Точно преди следващото дерби Радуканов бе освободен, а по време на мача в петък публиката на “армейците” скандираше името на вече бившия треньор.

Според ръководството на ЦСКА тимът играе по-лош футбол през този полусезон, отколкото в началото на годината. И тук босовете се прави. “Червените” от пролетта нямаха спирка пред себе си, разгромиха Левски и Черноморец като гост, показваха красива игра, надиграха Литекс в първото полувреме на мача за Купата на България по такъв начин, какъвто никой не бе сторвал с ловчанлии през последните години.

Какво се пропука в този състав на “червените? Какво стои между пролетния полусезон на миналото първенство и есенния дял на сегашната кампания? Лесен отговор – летния трансферен прозорец.

И така – ЦСКА имаше ясно изградена игра, избистрен титулярен състав, страхотна атакуваща мощ. Двойка вътрешни халфове – разбивач и плеймейкър (Янчев и Маркиньос), две бързи крила ( Нелсън и Тонев) и атомно дуо в нападение (Платини и Делев).

Както е известно Тонев и Маркиньос напуснаха Армията, а на тяхно място като алтернатива в предни позиции дойдоха Зику и Мораес – звезди от румънския шампионат. Класата на последните двама няма нужда да се оспорва, но с тяхното привличане в селекцията на ЦСКА се събраха цели 4-ри силни състезатели на един и същ пост. Платини и Делев, както Мораес и Зику са най-полезни като чисти нападатели, а не като крила или атакуващи полузащитници.

Поради липсата на Тонев, Делев бе преместен на крилото и КПД-то на нисичкия футболист спадна до неузнаваемост. Отсъствието на Маркиньос пък лиши ЦСКА от каквато и да било импровизащия в центъра на терена и така изведнъж “армейците” се оказаха с цели 4 голмайстора в отбора си и нито един футболист, който да направи играта. Формата на Нелсън също тръгна надолу и острите “червени” атаки по фланговете вече станаха част от миналото.

Говорейки за фланговите атаки на ЦСКА трябва да споменем факта, че Румен Трифонов, юноша на клуба и истински “армеец”, направи куп асистенции през миналия сезон и затвори лявата част на “червената” отбрана. За благодарност Румбата получи Адемар като конкуренция през лятото, бе пуснат като крило в 2 срещи и предаде титулярното място на практика без да получи шанс за борба. Бразилецът от своя страна игра сполучливо в дербито с Левски, но все още няма 1 асистенция за гол през сезона.

Дали Радуканов трябваше да бъде изгонен точно преди Вечното дерби? Дали Трифонов отстъпи мястото си на Адемар поради футболни причини или поради мениджърски игри? Дали с идването на Зику и Мораес атаката на ЦСКА не стана по-слаба? Дали Делев ще си върне формата. Единствено идването на Мболи ли е трансферен удар? Кой ще замести Маркиньос и трябваше ли да бъде продаван за смешна сума той? Радуканов ли взе всички решения по време на лятната пауза или ръководството на клуба пое диригентската палка и се намеси в работата на специалиста? Много въпроси, които вълнуват “червените” фенове”.

Сега всичко на Армията е спокойно. ЦСКА победи Левски и е лидер в шампионата, но докога ще продължи тази хармония – предстои да разберем, а едно е сигурно, наближава поредният трансферен прозорец.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

EnCo_MaLiNdI
31.10.2011 00:26

Да ви кажа от това което видях като характеристики,Адемар и Трифонов нямат асистенции тоя сезон а имат съответно по 70 и 55 мин. изиграни средно на мач,аз не виждам голяма разлика.Нормално да буде пускан Адемар защото пред него играе Делев а не Тонев!

Foxymj
30.10.2011 20:21

Така ли не разбрахте, че Радуканов е поискал да се махне от отбора, понеже не е искал да участва в престъпните схеми на Титан и по-точно в уреждането на мачове. Визирам мача на армейците, загубен с 1-2 от Славия. Благодарение на някои футболисти от цскарите, подкупени с тлъста сума пари, напускането на Радуканов беше осъществено!

MeToDueB
30.10.2011 18:36

няма да те послушам, бягай да спиш

ImaGiNa7ioN
30.10.2011 21:10

Ма аз не съм ти казал нищо бе сладък.. отбелязвам, че не си писал по темата, не ти давам указания какво да правиш.. Не знам кой трябва да си легне...

ImaGiNa7ioN
30.10.2011 18:28

Поне есето да беше по темата.. А относно статията - за какво си я написал, като задаваш още въпроси, а не даваш никакъв отговор ? Тервел Илиев, ако си толкова компетентен, направи нещо, не задавай зададени по 200 пъти въпроси..

MeToDueB
30.10.2011 16:29

грешка е, че уволниха Радуканов, но не е грешка продажбата на Маркиньос. Той е изключително муден футболист, който постоянно импровизира и прекалява на моменти, както и симулира прекалено много, губи топки, когато се прави на голям играч и от там следват контри .. не става за мен този играч, много ме дразнеше, не се раздаваше в дефанзивен план, не ми харесваше въобще, да наистина на моменти си проличаваше, че е бразилец и правеше някой хубави неща, не че сега повече ми харесва Галчев, изключително груб футболист, но пък е борбен, има своите качества. Антипатични в отбора са ми Костадин Стоянов на поста, като централен защитник (изключително рисков състезател, който не трябва да играе в националния, че и в ЦСКА разбира се .. груб играч, той си е чист бек, центр защ не е ефективен, а другия, който ме дразни е Апостол Попов, тези двамата ... са плачевни футболисти дори за българските стандарти, прехвалени (особено Костадин Стоянов, като бек беше успешен играч, донякъде .. като централен защитник е най-голямата дупка в отбора. Да не би да сме били Левски с някаква игра ?? И двата отбора играха еднакво зле, просто в този случаи Левски показаха слабост при статично положение, което е присъщо за ЦСКА, там е ахилесовата пета на отбора (то с центр защ, като Костадин Стоянов няма как ..) .. и това беше за целия мач, миналата година с онова 3-1 играта наистина беше с поне едно ниво над тази сега, мисля че Лудогорец има повече футболни достойнства и аргументи от всеки друг български отбор, може би миналия сезон и ние ги притежавахме, може би на моменти загатваме, че ги имаме, но борбата ще е между ЦСКА и Лудогорец, дали опита ще си каже думата или успешната трансферна политика, не знам. Дано отбора не се срине, хубаво е че след уволняването на Радуканов, мачът с Левски бе спечелен, ако беше загубен ставаше много лошо в бъдеще

MeToDueB
30.10.2011 17:16

обичам докато слушам музика да си разсъждавам и да си щракам по клавиатурата и да размишлявам по разни теми, за футбол най-вече *wink*

aureus
30.10.2011 16:59

какво е това есе бе човек????

Fozzera
30.10.2011 16:20

Голяма грешка направиха, като го уволниха!*thumb_down*