След дълго чакане „Старата госпожа” се възроди и отново е готова за трона на Серия А

17:07
След дълго чакане „Старата госпожа” се възроди и отново е готова за трона на Серия А
Събота вечер бе белязана от две класически дербита в Серия А, довели до няколко извода, от които най-важният бе, че „Старата госпожа” на италианския футбол се възроди и отново е готова да седне на престола, който е заемала 29 пъти досега.

Когато през лятото на 2007 година Ювентус се завърна в Серия А, след като бе спечелил титлата в Серия Б, много специалисти казаха, че „бианконерите” са минали през ада, за да очистят опетненото си име от скандала „Калчополи”. Дали е имало какво да се изчиства е друг въпрос. По-важното е, че адът за Юве не бе Серия Б. Най-титулуваният клуб на Апенините изобщо не успя да се възстанови върху кадровия удар, който му бе нанесен през лятото на 2006 година. Поради това в последните четири сезона „бианконерите” се лутаха в небитието на глупави ходове на ръководство, страхливи треньорски решения и несъстоятелност на голяма част от футболистите. Като се има в предвид, че този период съвпадна с времето, когато Жозе Моуриньо водеше Интер, то е съвсем адекватно да се заяви, че последните четири сезона бяха ужасно преживяване за феновете на Юве.

Стигна се дотам, че през миналите два сезона торинци завършиха на седмо място в Серия А, което нормално бе възприето като гавра с историята на клуба от всички, поне малко навлезли в света на Калчото.

В събота вече обаче реалността се оцвети отново в черно – бяло. За първи път от февруари 2006 година Ювентус влезе като фаворит при гостуването си на Интер. И тогава, и сега резултатът бе един и същ – 2:1 за кавалерите на „Старата госпожа”. Ако в онзи случай „нерадзурите” се оплакваха от отменен гол на Адриано и обвиняваха Недвед в симулация, то сега единствените ощетени бяха гостите. Те не получиха дузпа от рефера Рицоли, когато при резултат 2:1, Кастелаци повали Клаудио Маркизио в наказателното поле. Но както и да е, спорните моменти нямат толкова голямо значение.

Важното са фактите, сухата статистика. А тя е категорична. Ювентус е лидер в Серия А след девет изиграни мача, а Интер крета над зоната на изпадащите.

Но тези данни също нямат пряко значение към тезата, че „Старата госпожа” на италианския футбол отново се завърна там, където й е мястото. Наставникът Антонио Конте в последните три месеца постоянно акцентира върху това, че иска да върне доверието на феновете към отбора. Тоест, привържениците на Ювентус да не се срамуват от единадесетте в черно-бяло, както се случваше при Раниери, Ферара, Дзакерони и Дел Нери.

На въпроси, свързани с тактическата схема, която ще използва, Конте винаги отговаряше с това, че за него е по-важно отборът му да има собствен стил на игра и да се стреми постоянно да доминира. „Не можем да го правим като Барселона или Манчестър Юнайтед в момента, но с времето трябва да свикнем.” Смело изказване, като лайтмотивът в думите на специалиста бяха изграждане на собствен стил на игра, в който няма значение дали тимът е с един, двама или нула изявени нападатели. Важното е феновете да знаят, че този отбор ще играе по един и същи начин във всеки следващ мач.

Смятам, че доста малко от специалистите са вярвали, че Конте ще успее да постигне на практика, това което наговори преди началото на сезона.

Но след девет изиграни мача бившият полузащитник опроверга критиците и даде предпоставки, че е възможно да се роди нов голям Ювентус. От статистическа гледна точка „бианконерите” са доминирали във всеки един от досегашните си двубои. Винаги са владеели топката повече от своите опоненти, винаги са отправяли повече удари към вратата и във всеки един случай броят на точните шутове е бил по-голям от този на опонента на торинци.

Тези цифри лесно биват подкрепяни и от факта, че в мачовете срещу Парма, Болоня, Милан и Фиорентина, „черно-белите” така мачкаха противника си по целия терен, че не оставяха никакво съмнение в зрителя кой ще бъде победител в тези срещи.

Колкото до дербито с Интер, това бе първият случай досега, в който Антонио Конте постъпи като типичен италиански специалист. Наставникът на Юве бе наредил на своите плътно да пазят гола аванс след почивката, като действията във фаза атака бяха неглижирани до степен, в която Андреа Пирло мина не повече от четири пъти в полето на Интер за вторите четиридесет и пет минути.

Този тактически подход беше напълно адекватен в създалата се ситуация, тъй като ставаше въпрос за успех над най-мразения от феновете съперник, а все пак основната цел на Конте беше да върне доверието на тифозите. „Бианконерите” се отнесоха с хората на Масимо Морати по начина, по който изкусен ловец се справя с ранен хищник. Два бързи удара, докато животното се готви за отчаян щурм и после търпеливо изчакване съществото да прекрати мъките си. Това се случи и на „Сан Сиро”. Домакините отчаяно искаха победата, която щеше да ги върне в борбата за Скудетото и щеше да е доказателство, че отборът, спечелил требъл през 2010, все още е по-класен от Ювентус. Затова и „нерадзурите” започнаха максимално мотивирано, опитаха да вкарат гол в първите десет минути, но вместо това бяха попарени в единадесетата минута от Мирко Вучинич. Прекаленият аристократизъм на „бианконерите” пред гола попречи на това резултатът за стане 3:0 до петнадесетата минута и нормално се стигна до изравняване след мощния изстрел на Дъглас Майкон. След този епизод се разбра защо „Старата госпожа” се възроди. Възпитаниците на Конте показаха сдържаност, характер и най-вече класа. Само три минути, след като домакините изравниха Маркизио завърши по най-добрия възможен начин красива комбинация в атака, минала първо през Лихщайнер, после през Вучинич, за да се стигне до елегантното двойно подаване между „Малкия Принц” и Алесандро Матри.

След този мач едно е ясно. Ювентус ще е един от претендентите за Скудетото през този сезон, макар че няма да е фаворит номер едно. Милан в момента е по-обиграният отбор и „росонерите” възвръщат формата си.

Въпреки това обаче, ръководството на „Старата госпожа” в лицето на президента Андрея Аниели, спортния директор Джузепе Марота и наставника Антонио Конте бързо постигнаха нещо много важно. Привържениците на Юве пак се гордеят и се припознават с този отбор.

Успехът в "Дербито на Италия" е и косвено доказателство за това, че „бианконерите” винаги са печелили мачовете си на зеления терен, а не чрез помощта на съдиите. Теза, която бе толкова популярна преди пет години.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

delpiero933
07.05.2012 22:19

O , колко вярна излезе тази статия! 7 месеца по-късно Ювентус е възроден и се е разположил удобно в своя трон!

mitko2026
01.11.2011 10:03

ей обаче колко поръчкова статия... 1 ден седи на първо място *smile* Как да не се радваш да си фен на Ювентус днес?
а междувпрочем е хубаво да се приземите-до коледа червено-черните фенове съм убеден че ще посърнат...
Юве играе в следващите седем кръга с Наполи, Палермо, Лацио, Рома и Удинезе. *smile* Красиво е нали, едно меле, едно пюре ще се получи *smile*

ForzaJuve29
01.11.2011 10:26

От началото на Калчото сме първи!А от 2 кръга сме еднолични лидери!

PATCHFINDER9
01.11.2011 09:59

Юве на 10 години 1 хубав старт правят и накрая пак не са първи, но им пожелавам успех тая година. *thumb_up*

El_Fenomeno_9
01.11.2011 00:59

Фен съм на италиански отбор , но в случая съм безпристрастен ! истината за мен е обаче , че Милан е с 1 идея по - класния тим в момента , но пък Юве ще е доста по амбициран , защото всички очакват от тях за събудят заспалия ГИГАНТ !!! Много е рано да се каже какви точно са им шансовете за титла , по същата логика такава тема може да се напише още за Нюкасъл , Леванте и т.н. , просто за момента Юве трябва да играе мача за мач , защото определено има да се доказва след звучния шамар миналата година и 7-мото им място ... Успех все пак дано най - накрая Серия А се върне там , където и е мястото , а именно на ВЪРХА !!

mitko2026
01.11.2011 00:36

Ювентус по Коледа ще започне леко да издъхва *wink*
Пък и е време малко да се знае че съдиите не трябва да са пристрастни, нищо че Юве се води най-титулования клуб в Италия *wink*

skarto
01.11.2011 00:29

Форза Юве ! Напред към титлата *thumb_up**cup**cup**cup*

spaiker_89
31.10.2011 20:52

Пфф те са непостоянни , такъв отбор неможе да е на върха

ForzaJuve29
31.10.2011 20:25

Сега трябва да се концентрират за мача срещу Наполи.А за скудето може да говорим в началото на май сега трябва всеки мач да излизат за победа.

Sir_Mitko
31.10.2011 20:16

Нещата си идват на мястото..голям Ювентус,силен Милан,силни Лацио и Наполи,слаб Интер.Юве до 3 години са на финал на ШЛ.

biserms
31.10.2011 20:24

Чул те Господ *cool**cup* FORZA GRANDE JUVENTUS *cup*

ForzaJuve29
31.10.2011 20:17

А дано.

HB1
31.10.2011 19:23

Тази година ние третата звезда, а догодина е третата шампионска лига

форза юве *devil**cup*

Rizov_24
31.10.2011 19:12

ЮВЕ Е НАЙ-ТИТУЛУВАНИЯТ И РЕСПЕКТИВНО НАЙ-СИЛНИЯТ ОТБОР В ИТАЛИЯ!!!И твърдението ми е подкрепено с факти.

radunchu
31.10.2011 18:27

е браво най- накрая отбора е там където трябва да е.. браво на Юве личи си, че излязоха от кризата дано и за напред да е така Успех !! *beer*

Lahm_Munchen
31.10.2011 18:09

От нищото направиха Юве най-силния отбор. Главата си залагам, че Милан тази година отново ще е шампион в Италия, докато Юве ще завърши втори само защото няма никаква конкуренция тази година.

kuramiian
31.10.2011 22:21

грешка на 27-ми ще е *smile* а иначе лацио от 5 мача нямат загуба 4-1-0 , кви 2 мача бият - един падат, не знам

vrajev
31.10.2011 20:49

ти си супер ограничен мозък не пиши в наще теми и ние не пишем във тези на дърварите от бавария оли!!!

Lahm_Munchen
31.10.2011 18:49

Каква конкуренция са Лацио и Удинезе? Бият 2 мача 1 паднат. Ще се въртят около 4-5 място. Рома и Интер са гола вода, най-много Интер да се съвземе малко и да се класира поне за ЛЕ. Наполи са супер непостоянни. Битката за титлата ще е между Милан и Ювентус, но Милан са 1 идея по класни и ще спечелят скудето.

bacardy_breezer
31.10.2011 18:39

Явно не гледаш Серия А.Нямало конкуренция.....Точно този сезон конкуренцията ще е убийствена - Юве, Милан, Наполи, Лацио, Удинезе.Рома и Интер също, въпреки, че почнаха слабо рано или късно ще излезат от кризата и първенството ще стане още по-завързано.

mitko2026
31.10.2011 17:29

Дам браво, хубава статия, ХУБАВО НАГЛАСЕНА СТОЙНО СТОЕВ...
Италианския футбол все повече и повече се нуждае от отборите с минало който да се представят силно! Нуждае се за да може както се вижда и подема при другите по-малки клубове да се развиват покрай тях, до 6-7 години Италия пак трябва да е в ТОП 3 на Европейския футбол!
Но тази статия доста е така натопена... абе аланколу как ще кажеш:" Успехът в "Дербито на Италия" е и косвено доказателство за това, че „бианконерите” винаги са печелили мачовете си на зеления терен, а не чрез помощта на съдиите. Теза, която бе толкова популярна преди пет години. "
Като всички в Италия признаха че е имало уговорени мачове, те и сега излизат, и всички и всички бяха наказани (малко Интер мина между капките, но Господ вижда всичко!)

shaveyourmom
31.10.2011 17:23

като вземат скудето тогава ше са се възродили