Стойчо Младенов: Хулиганството отблъсква хората от стадионите

20:45
Стойчо Младенов: Хулиганството отблъсква хората от стадионите
"Искам Ивелин Попов, но цената му е невъзможна за ЦСКА. Българите са 3-4 пъти по-скъпи от чужденците", казва треньорът на шампионите

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов говори пред представител на Winner.bg.

- Какво трябва да е наказанието за "феновете" на Локо Пд, които хвърляха камъни и тухли към сектора на стадиона в Сандански, в който бяха настанени почитателите на ЦСКА?

- Каквато и да е санкцията, тя няма да е достатъчно сурова, за да е адекватна на техните действия.

- Според вас трябва ли да съдят "почитателите" на Локо Пд като за опит за убийство?

- Нужни са крути мерки, защото хулиганството отблъсква хората от стадионите.

- Как може да се реши проблема с футболното хулиганство?

- Клубовете трябва да се обединят и да решат този проблем, дори ако трябва може да се отложи старта на новия сезон. Не бива да се оставят нещата така да продължават.

- В България по традиция не осъждат престъпниците. Очаквате ли така да се получи и със злосторниците от Сандански?

- Би трябвало да бъдат осъдени по най-суровата клауза.

- Ясно ли е как ще протече подготовката на ЦСКА за Шампиноската лига?

- Първата част от подготовката най-вероятно ще бъде в Боровец, а за втората обмисляме варианта Холандия.

- Каква е целта на ЦСКА в евробитките?

- Ще гледаме да влезем в групите на Шампионската лига, но ако не го постигнем, няма да правим драми. Шансовете ни да влезем в групите на Шампионската лига не са големи. Ювентус, Барселона, това са сериозни съперници. Надявам се да привлечем класни играчи, за да сме боеспособни. Ние градим нов отбор, не бива да имаме супер очаквания. Искаме нашите да са №1 в Европа, но е нужно много време и много работа.

- Има ли сигурно ново попълнение?

- Все още не.

- Защо не задържахте Кабус, Чиликов?

- Двамата паснаха на състава, но... Отбор трудно се гради. Колко време Телкийски и Йовов се адаптираха в Левски, за да влязат в групите на Шампионската лига. Нужно е и дългосрочно доверие към треньора – Мъри какъв кредит на доверие имаше?! А в някои клубове има змии – при първия равен мач дават съвети треньора да бъде изгонен. Е, изгонят го и тимът почва на наново да се гради.

- Защо налагахте чужденци, а не млади футболисти?

- Дадох възможност на младите да покажат качествата си. Преотстъпихме ги в други отбори, където трябваше да се наложат. Но те там като не могат да се наложат, в ЦСКА ли?!

- Ще привлечете ли млади футболисти?

- Разбира се. Иван Иванов и Павел Виданов ще се подготвят с първия отбор и ако докажат, че са готови, ще играят. Все пак сериозно налагане на юноши няма как да стане, тъй като изискванията към отбора са винаги изключително високи и трудно се изпълняват с млади и неопитни футболисти.

- Защо не посещавате мачовете на юношеските отбори на ЦСКА?

- Сърцето ми се къса като отида на базата на "4-ти километър". Подрастващите се готвят в мизерни условия. Жал ми е да гледам момчетата как се мъчат, затова не ходя там.

- Ще пуснете ли Анатоли Нанков да води дублиращия тим на ЦСКА?

- Нанков ми е необходим в моя щаб. Ако може да съчетава двете дейности, ще видим.

- Искате ли да задържите Велизар Димитров, Йордан Тодоров?

- Моето желание е да не бъдат продадени. Но, ако на клуба са му нежни пари, какво мога да направя.

- Ще бъдат ли привлечени чужденци?

- На новите чужденци им е нужно време за адаптация. Нов отбор трудно се гради. Вижте Левски как трудно го изгражда. За наша радост ние бързо се справихме.

- Какви промени ще направите в тима за Шампионската лига?

- Трябва да отдадем заслуженото на футболистите, които изведоха ЦСКА до титлата. Но не всичко е добре в отбора, нужни са промени.

- Кои играчи ще освободите, кои смятате да привлечете?

- Доволен съм от голяма част от футболистите от показаното през сезона. Разочарован съм единствено от някои, които не допринесоха колкото очаквах за шампионската титла, един от тях е Зе Руй. За да говорим за селекцията трябва първо да видим кои футболисти ще привлечем и с какво разполагаме и тогава ще решим с кои да се разделим.

- Защо не привличате български футболисти като Ивелин Попов, например?

- Не е тайна, че го искам, обаче се оказва, че българските футболисти са 3-4 по-скъпи от чужденците. Цената на Ивелин Попов се оказа невъзможна за ЦСКА.

- Одобрявате ли схемата със селекционните съвети към клубовете?

- Не. В чужбина има мениджърски звена. Преди в ЦСКА бяхме разделили на 12 области и 12 скаути наблюдаваха млади играчи. Тази схема работеше много добре и привлякохме талантливи 14, 15, 16-годишни деца.

- Защо ЦСКА не игра добре в това първенство?

- Играем с топки "Пума" второ, трето качество. Не само ЦСКА, а всички състави недоволстват от тези топки. Терените са в ужасно състояние. Отделно градим нов отбор. Нужно е време, за да се оправи играта. Плюс това се промениха моите виждания... Сега искам по-рационални действия, а не атрактивни. Така запазихме свежестта си през целия сезон.

- Как ще ни убедите, че ЦСКА-Левски 1:1 не бе уреден? Как така завършихте сезона без нито една загуба?

- Вярващ човек съм и стоя зад думите си. Бог ми е свидетел - не сме уговорили нито един мач през това първенство. Когато един отбор дава всичко от себе си, показва постоянство, няма кака добрите резултати да не са налице. На мен ми е ясно защо се пусна този слух...

- Защо?

- Ще стане ясно. Обаче всички трябва са наясно, че ЦСКА-Левски не може да бъде договорен. Аз ненавиждам Левски, как да говоря с тях.

- За да се предотвратят безредиците след ЦСКА-Левски, искате ли следващите дербита да се играят на националния стадион?

- Не.

- Защо?

- Тъй като контролът трябва да е добър на всички стадиони. Сега 99 процента от стадионите ни не стават. Трябва да се съборят и да се построят нови. Футболът трябва да е държавна политика.

- Споменахте, че ако напуснете ЦСКА, то ще е заради националния отбор? Вярвате ли, че националите може да се класират за световното първенство през 2010 г?

- 70 процента от националните футболисти играят в чужбина. В държавния състав има изградено ядро, което може да победи всеки един тим в света – има опит, самочувствие, независимост. Нужно е момчетата да се обединят и тогава не само ще се класират, а ще направят нещо значимо в ЮАР. Познавам добре възможностите на момчетата, защото повечето тя тях са работили с мен. Те са личности, звезди! Но ако няма организация, ред, дисциплина, няма да има успехи. Вярвам, че с точния подход, това поколение ще успее.

- Положителен факт ли, че Литекс и Черно море стигнаха до финала за купата?

- Разбира се. Колкото повече състава вървят добре, толкова по-добре. Радвам се, че напред вървят Локо Сф, Славия, Черноморец. Пирин бе най-постоянния състав.

- Какво е мнението ви за новаците в "А" група?

- Зад Локо Мз. стоят сериозни, богати хора. Този тим ще има сериозно присъствие в "А" група. Сливен е с традиции. Дай Боже повече богати клубове в "А" група!

- Вашият роден тим Берое изпадна в "Б" група. Защо не дадохте мача на старозагорци, за да останат?

- Берое игра честно в шампионата, но изпадна нечестно. Заслужаваше да остане в групата.

- От колко отбора трябва да е "А" група през следващия сезон?

- Искам да са 18 или 20, но няма необходимите условия за това. Чужденците в ЦСКА се стресират като видят в какви съблекални трябва да се преобличат, на какви терени трябва да играят.

- Няма ли да се вдигне нивото на българския футбол, ако чужди треньори бъдат наети да работят в ДЮШ на клубовете?

- Аз съм за българските специалисти. Бедни сме, а трябва да мерим сили с богатите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

siboko
19.05.2008 22:31

гн.Младенов ако искате да имате класен нападател си върнете Сакалиев.Той доказа че обича отбора повече дори и от вас.Сигорен съм че ще спечелите много за отбора ако го върните а и пък феновете го обичат.