Илиан Илиев: Не ме е страх да водя Левски

12:42
Илиан Илиев: Не ме е страх да водя Левски
Малко преди Берое да тръгне за втория си подготвителен лагер в турския курорт Алания, старши треньора на тима Илиан Илиев се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт".

Г-н Илиев, доволен ли сте от подготовката до тук?
- Мисля, че първият лагер бе положителен за Берое. Срещнахме добри отбори – Нефтчи Баку и полския Заглембе, и съм доволен от работата, която свършихме. Да, разбира се винаги има още какво да се желае и за това е и вторият лагер, който отново е в Турция, заради лошото време у нас. По време на него ще избистряме състава и ще дообиграваме тима.

Как видяхте новите попълнения?
- За сега не мога да дам точна оценка. Тепърва започват сериозните контролни срещи. Опитват се старите момчета да помогнат на новите и да ги приобщят към колектива, което е добре. Трябва да се сплотят бързо освен на терена и извън него.

Мнозина определят тази селекция като най-добрата, от както сте начело на Берое.
- Надявам се да е така. Но и през годините момчетата, които сме взимали са ни помагали много. Дано и тези, които дойдоха сега да вдигнат нивото на отбора. За мен не е важно количеството на играчите, а качеството им. Да, имаше хора, които дърпаха отбора напред в последните три-четири години, но те вече са на години - Петър Костадинов, Бачев, Евгени Йорданов, Влади Златинов. Естествено трябваше да привлечем нови на тяхно място, да внесем нужната свежест и разнообразие в тима. Взехме момчета горе-долу с техните качества. Първото и най-важно, когато взимахме новите попълнения беше да намерим точните хора, които да се впишат в концепцията на отбора. Както казваха в Португалия, докато играех там, едно е да вземеш попълнения, друго е да подсилиш отбора.

На фона на добрата селекция, притеснявате ли се от свръх очаквания към Берое през пролетта, след като целта е оставане в групата?
- Не. Почнахме първенството със свръх очаквания пък видяхте какво стана. Целта е да се сработим и да изградим колектив, защото когато има тези две неща качествата на футболистите изпъкват.

Значи с този потенциал отборът не би имал проблем да се спаси?
- И аз така мисля, че не трябва да имаме проблеми, но във футбола в повечето случай няма логика. Всичко се печели на терена. Като цяло взехме горе-долу това, което искахме.

Трудната програма в началото – Литекс, Лудогорец, Локо Сф и Черноморец притеснява ли ви?
- Няма да ни е лесно срещу никой, но другите отбори не трябва да си мислят, че ние ще се дадем без бой.

Взехте едно познато има у нас – Ричард, вярвате ли, че той може да се върне към формата, която демонстрираше в Левски?
- При него е малко по-различна ситуацията, защото не е играл в един период от време може би половин година. Този период, който ще изкара в контролите в Турция е изключително важен, тъй като трябва да играе повече мачове, за да си вдигне нивото. Вярвам, че ще ни помогне с богатия си опит.

Съжалявате ли за някой от футболистите, с които се разделихте или те просто бяха изчерпани за Берое?
-Не може да кажем, че са били изчерпани. Те даваха максималното, което можеха да дадат за Берое. Всичките, които ги махнахме, когато ги взехме бяха отписвани, отритнати, приключили с футбола, но се видя, че не е така. Заедно с тях написахме една славна страница в историята на Берое. Дадоха много за отбора. Но в последните шест месеца се виждаше, че Берое има нужда от промяна, но нямаше как да се направи в движение.

Явно Берое се е нуждаел от пълна промяна, за да потръгнат пак нещата, в познатото русло от последните два сезона?
- От пълна промяна не, но просто се виждаше, че годините на тези момчета бяха такива, че те не можеха да бъдат същите. Стараха се докрай. Младите, които бяха първия полусезон, не можаха да видят момента, да се докажат, а се криеха зад по-старите. Сега беше момента да използват шанса си.

Кое място в крайното класиране би ви задоволило?
- Не искам да си поставям цел. Искам просто да се натрупат точки по-бързо и да сме по-далече от зоната на изпадащите. Да започнем да играем по-спокойно, тъй като видяхме през първия полусезон, че играехме за точки, а не заради самата игра. Не говоря само за нашия отбор, а и за други.

До кога се виждате в Берое?
- Ще видим. Да не се връщаме към първия полусезон. В един момент тогава бях решил, че мястото ми не е тук и го бях решил твърдо. Сега, след като сме продължили да работим заедно с ръководството на Берое, целта ми е да избегнем зоната на изпадащите колкото се може по-бързо и да стоим по-далече от нея. Ако може разбира се да играем и по-добре. Миналата година със същите футболисти бяхме в борбата за Лига Европа, а сега в зоната на изпадащите. Знам, че моите футболисти могат, но дупката, в която изпаднахме принуди отбора да играе за точки, а не красив футбол. Играчите със сигурност не са загубили качествата си. Надявам се да ги разкрият и да покажат на какво са способни.

Значи Илиан Илиев скоро няма да си тръгне от Берое…
- По принцип сега не е момента да коментираме тези неща. Толкова много време съм тук, а семейството ми е във Варна. Уж дойдох в Стара Загора за малко пък станаха вече четири години. Отдавна исках да се прибера при семейството си и да съм по-близо до тях. Винаги обаче е имало някакъв дразнител да продължа. Преди беше да се върнем в А група, след това да се утвърдим в елита, а после и да атакуваме Лига Европа. Все нещо ме е задържало тук. Миналата година знаете бях пред подписване с Олимпиакос Никозия, но като се върнах от Кипър имахме мач с Левски. Беше малко еуфорично, набързо стана всичко, за да се успокоят страстите и подписах нов договор с Берое. Имах и други предложения, но в много случай мислим повече със сърцето, отколкото с главата. Но не мога да съжалявам. Прекарал съм четири страхотни години, през които натрупах богат опит. Със сигурност съм благодарен на хората в Стара Загора, че са ми дали тази възможност.

Яд ли вие, че в момента можехте да сте начело на Левски, Литекс, че дори и младежкия ни национален отбор?
- Не знам, не съм мислил над тези неща. На някой ваши колеги обаче така им е удобно да пишат, че ме е било страх поема тези отбори и за това съм отказвал. Да, имал съм предложения от тези отбори – Левски и Литекс, но тези, които са се отказвали са били самите клубове, а не аз. Не искам да казвам кои хора точно са говорили с мен. Относно страха, за който говорят някой ваши колеги, не мисля, че отговорността, която поех да дойда в една 300-хилядна община като Стара Загора, да водя един клуб с история и да почна с 4-5 футболиста в съблекалнята през февруари 2008 е малка. Ако ме е било страх дали щях да дойда тук в такава ситуация? Искам да се разбере, че не ме е страх от нищо.

Как бихте коментирали допингскандала в ЦСКА и наказанията на провинилите се?
- Сто човека ще ви кажат едно и също, че такова наказание е странно. Но, както се казва, да не хвърляме камъни в чуждата градина. Това ни се бе случвало и на нас в Берое със Захари Димитров, който на 29 години изтърпя две годишно наказание. Мисля, че се мери с различен аршин. Ако бяхме ние щяхме да останем без половината отбор за две години.

Изненада ли ви решението на ръководството да избере Петър Хубчев за спортен директор?

- С Хубчев се познаваме отдавна и вярвам, че той ще помогна за развитието на Берое. Показал е, че не се плаши от работа. Присъствието му може само да ни е от полза.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация