Продължава спорът между Бразилия и ФИФА за бирата на Мондиала

13:29
Продължава спорът между Бразилия и ФИФА за бирата на Мондиала
Бразилските парламентаристи продължават да упорстват в нежеланието си да разрешат продажбата на бира по време на Световното първенство през 2014-а година. Въпреки намесата на легендата Пеле и на президента на ФИФА Сеп Блатер, законотворците в страната-домакин на следващите световни финали предпочитат засега да гласуват против пивото.

В момента има пълна забрана за продажба на какъвто и да е алкохол- спиртни напитки, или бира, на всички спортни събития в Бразилия. Против временната легализация са и депутатите, и сенаторите в бразилските камари на парламента.

В момента Блатер е в Бразилия и има среща с президента на страната Дилма Русеф, както и с хората от организационния комитет на Мондиала. Очакваше се по същото време долната камара на местния парламент да разгледа и да гласува за продажбата на бира на стадиона. Депутатите обаче го отложиха за неопроделено време и поставиха в доста деликатна ситуация Блатер, който пък очаква този техен ход, за да подпише договори с големи марки бира за спонсорство. Бирите едва ли ще се откажат от пазара в Бразилия, дори и да не са допуснати на стадиона, но контрактите ще са на по-ниска за ФИФА стойност.

Все още обаче не са изчистени отношенията между Бразилия и ФИФА, а повод за напрежение станаха думите на генералния секретар на централата Жером Валке, който заяви, че за да спази сроковете страната-организатор се нуждае от "ритник в задника". Репликата на Валке предизвика широк резонанс в цялата страна.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация