Гиби: Ботев – Левски - 2:2 бе уговорен

23:35
Гиби: Ботев – Левски - 2:2 бе уговорен
"Никой не ме потърси от "Герена", затова отидох в ЦСКА", твърди Искренов.

 Радостта на народа, е прозвището на Божидар Искренов-Гиби, от няколко дни е в управата на Левски, като съначалник на детско-юношеската школа на Левски. Поста разделя с Руси Гочев. Гиби бе спряган като нов изпълнителен директор, тоест да заеме ключовата позиция в клуба, на която бе Наско Сираков. Тодор Батков обаче се отметна от предварителни си виждания. Божидар Искренов бе гост в актуално студио "Дерби". Ето какво каза за тези и други неща пред winner.bg.

- Гиби, смяташ ли, че има управленска криза в Левски?

- Две-три седмици се говореше, че ще съм изпълнителен директор или спортно-технически шеф. Никога не съм искал да ставам началник. Изведнъж предложението дойде неочаквано за мен, но после не се осъществи. След това имаше втора оферта, и поех детско-юношеския футбол. Приех, защото съм израсъл в Левски. Децата са много важно нещо, защото от тях може да дойдат попълнения за първия отбор. С по-голямо усърдие може да се постигне много...Не коментирам какво е било в миналото, ще гледаме напред.

-
Появиха се целенасочени нападки срещу теб?

 - Не се сърдя на никого. Има хора срещу мен, но не знам кои са, защото не смеят да се изправят очи в очи с мен. Не искат да излязат и да обяснят какво против имат. Те не са в полза на Левски. С това поведение не помагат на клуба. Когато съм играл, те не са били родени. Аз съм играл преди повече от 20 г., а някои фенове са на 17-19 г. Аз съм бил коректен, никого не обвинявам, но истината ще излезе наяве.

 - Защо да не излезе сега? Защо отиде в ЦСКА?


 - В ЦСКА отидох през 1991 г., след като се прибрах от Швейцария. Тогава президент бе Томас Лафчис, изпълнителен директор – Желязков, а треньор – Васил Методиев. Лафчис ми каза, че трябва да ме пробва 2 седмици. По времето на пробите дойде предложението от Ботев и отидох там за 1,5 г. Така дойде онзи мач Ботев – Левски (2:2). Мачът бе уговорен за равен 1:1. Добре, но съотборниците ми от Ботев вкараха за 2:1 и въобще не се даваха. Наближаваше края на срещата. Аз бях краен нападател, но се върнах се в нашата половина и ритнах яко Пламен Гетов в наказателно поле на Ботев. Ей, тъй, ритнах го яко, да е по-сигурно, че реферът ще даде дузпата... После се наложи да се извинявам на Гетов. Уговорката бе да се върна на "Герена". Да, но след този мач никой от "Герена" не ме потърси. Затова се наложи да отида в ЦСКА. Вальо Михов бе президент на ЦСКА, покани ме и приех. През декември, 1992 г. по Националната телевизия имаше едно предаване "Трето полувреме", има архив, вижте го. Водещ бе Сашо Диков. В предаването участвахме аз, Лафчис и Жужо. Казах, че си нося кръста.

- В друг уговорен мач участвал ли си?

- Не. Още си нося кръста за онази среща в Пловдив, която завърши 2:2. Едно време бе по-честно да се уговори мач, вместо да залагаш срещу собствения си тим. За онзи двубой в Пловдив треньорите и ръководителите не знаеха, уговорката бе между играчите на Ботев и Левски.

- Защо се хвана с политика, с ДПС?

- За мен няма значение от коя политическа сила ще работя за Подуене, където съм израсъл. Затова се кандидатирах за кмет, за да оправя нещата в квартала. Влязохме в ЕС и вместо да излизаме от блатото, ние копаем надолу. Направих избора, заради Левски, заради квартала. Живях 10 г. в демократична държава, каквато е САЩ. Там никой не гледа бял ли си, черен ли си. Гледат дали си личност. А тук, ако си личност, си никой.

- Какво ти е мнението за ЦСКА-Левски - 1:1?

- Едно време играехме пред 60 000 души, а сега ритат пред 6000. - На последното дерби имаше около 15 000? - От които 1500 полицаи. Сега футболистите са бездушни и хората не искат да ги наблюдават. Затова трябва да се работи здраво в ДЮШ. Ние получавахме малко пари, но се раздавахме заради хората, заради клуба и заради личното удоволствие. Сега отбиват номера, защото са без високи амбиции.

- Преди се говореше, че треньорите пускат децата титуляри, ако майките им са сексуално любезни и отзивчиви към футболните специалисти. Дори г-н Батков призна, че бунгалата на "Герена" са се били превърнали в секс-център?

- От няколко дни съм в Левски. Каквото било, било. Аз съм различен. Или ще се прави каквото искам, или ще си тръгна. Ето сега се прави общежитие до терените, училището е близо. Ще гледаме всяко едно дете под лупа, който е най-добър, той ще играе. Надявам се след време да има резултати.

- Български треньори или чужди трябва да работят в ДЮШ?

- Важното е наши момчета да пращаме на специализация в чужбина. Като се обучат, ще създават таланти, вместо да даваме милиони за чужденци, които са по-зле от нашите. Трябва да създаваме наши таланти. По-добре отколкото да вземаме футболисти от бразилките плажове. Бъдещето e децата от собствената школа. За да ги създадем трябва да подобрим базата, условията и по-голям шанс да се дава пред талантите. Понякога обаче и самите родители вредят на децата си. Те ги учат, че като станат на 16 г. и трябва да изкарат милиони. Всички родители смятат така. Няма лошо, но в Левски има 600 деца. Ако всички се продадат за милиони в чужбина, Левски ще изплати външния дълг на България.

 - Ясен ли е треньора за дублиращия тим на Левски?


- Не.

- Защо?

 - Тъй като още не е ясно дали ще има дублиращи отбори.

- Но нали има решение на Изпълкома?

 - Има решение, но аз ви казвам каква е реалната ситуация. Ей сега идвам от "Герена".

 - С Руси Гочев ще си делите задачите. Да не се изпокарате?

 - От дълги години се познаваме, много време сме били заедно, намираме общ език. Аз в конфликти не влизам. Имам цели и амбиции, с работа и желание може да ги постигнем.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

stenli111
03.06.2008 22:43

ЕВАЛА ГИБИ ......поне си го каза човека за разлика от много други