Ники Илиев: Гонят ме от \"Герена\"

08:05
Ники Илиев: Гонят ме от \"Герена\"
Левски се страхуват от личностите", твърди Ники Илиев

Легендарният защитник на Левски и националният отбор Николай Илиев бе гост в актуално студио "Дерби" вчера. Ето какво каза той пред winner.bg.

- Ники, твърдеше се, че ще влезеш в новата управа на Левски, а не се получи.  Как приемаш този факт?

- По принцип не ламтя за постове. На първо място в моя живот е семейството, а след него веднага е Левски. Никой обаче от клуба не ме е търсил с някакво предложение. Има си основателна причина за това.

- Каква е тя?

- Имам принципи, изисквания. Не искам да се подчинявам на мнението на хора, които са дошли от всякъде, само не и от футбола. Такъв човек не може да ми каже как да развивам Левски. Плюс това от една година не съм стъпвал на "Герена".

- Защо не ходиш на мачовете на Левски?

- Понеже политиката, която води ръководството на Левски не ми допада.

- Каква е политиката, според твоята гледна точка?


- Да прогонва легендите на клуба. Преди около година отидох да си взема пропуск за ложите, за да гледам мачовете на Левски, а изпълнителния директор ми поиска пари за картата.

- Кой изпълнителен директор? Наско Сираков?


- Константин Баждеков. Направете си изводите! Левски ми е дал много, но и съм дал много на Левски. Горд съм! Сега се радвам, че Гиби влезе в управата, та да ми даде един пропуск (Смее се)

- Значи, ако ти предложат пост на "Герена" ще откажеш?


- Заради Левски съм готов да работя по всяко време, при всяко едно ръководство, но при моите условия, които вече споделих. Никой да не ми се бърка в работата. Вили Вуцов е треньор и идва за първи път в Левски. Един треньор не може и не бива да ръководи цял клуб.

- Преди пак ли не допускаха личностите до Левски?

- И преди бе така. Такъв бе и Лафчис, и той се притесняваше от футболните личности.

- Божидар Искренов призна, че е участвал в уговорен мач. А ти?


- Категорично заявявам, че никога не съм продавал мач. Не само, че не съм продавал, но и не съм участвал...

- Не са ли опитвали да те "пробият"?

- Имало е опити за купуване. Идваха определени отбори с предложения, но не се получи?

- Кои са тези отбори?

- Не ги помня! Забравих ги. (Смее се).

- Не може да си ги забравил?!


- От националният тим на Румъния се опитаха. Друг мач бе срещу Берое- Левски, през 1986 г. Тогава паднахме и си спомням, че имаше много спекулации, но не сме давали мача.

- Тогава Берое стана шампион...


- Да, Берое стана шампион, но не дадохме срещата. Бях от водещите футболисти и би трябвало да знам, ако е имало нещо.

- Да не би да са направили нещо зад гърба ти?


- Възможно е. Може и да бъркам.

- Заговори се, че ЦСКА- Левски - 1:1 е бил спазарен...

- Абсурд. Не, това е невъзможно. Ако се направи подобно нещо, трябва да закрием футбола и всички да се пръснем. Едно време играехме за честта на фланелката, сега просто футболистите на Левски и ЦСКА са бездушни.

- Каква е причината за бездушието в Левски?


- Не знам. Ето Левски бе супер тим, влезе в Шампионската лига. Мъри от нищо направи нещо. После не се разбра защо нещата се развалиха. Мъри не може да говори, че играчите са му се преситили на успехи. Че ние навремето не играехме в предварителни кръгове за КЕШ, а направо срещахме грандовете и ги биехме. Тогава никой не се е пресищал. Голяма глупост е това да кажеш, че футболистите са пренаситени от победи.

- Как така преди се раждаха футболисти от вашата класа, а сега няма?


- Всеки ще каже, че базата за детско-юношеския футбол е лоша. Да, но ние се подготвяхме на още по-лоша. Тогава просто имахме добри ръководители, които не купуваха чужденци, а даваха шанс на младите. Другата причина е, че сега някой направи впечатление, дадат му 10-20 000 лева и той сметне, че хванал Бога за шлифера. Купува кола, джиесем и т.н. и вече не мисли за футбол, не смята да се развива.

- Може би са нужни повече спонсори за футбола?


- Спонсорите трябва да са наясно, че от футбол не се печели, а се печели покрай футбола, защото се създават контакти с министри, кметове и т.н. Не, че министрите вършат много работа. Когато има успехи, те идват и се снимат със спортистите, иначе не ги търси.

- Кой е фаворита за европейската титла?

- Германия, а може би и Франция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bufon69
27.05.2008 09:28

прав е никито сега няма футболисти дават им много пари а нищо не играят не само в школите мисленето трябва да се промени а не за 1г да станеш милионер и край на всичко....