Драмите в Англия

18:33
Драмите в Англия
Изминалият сезон в Англия бе един от най-драматичните, които помни историята. Събитията, които се случиха на Острова през отминалия сезон донесоха както много радост на милионите фенове, така и много тъга. Видяхме всичко: уволнени мениджъри, трагични отбори в елита, поход в ФА Къп от по-ниско разреден клуб, забележителна форма на играчи през целия сезон и т.н., но има някой моменти, които наистина заслужават по-голямо внимание.

* Арсенал изигра един наистина добър сезон, още повече, че момчетата на Арсен Венгер не бяха слагани в никакви сметки от специалистите преди началото на сезона. Все пак "артилеристите" доказаха за пореден път, че са марка в Англия и до последния момент имаха шанса да станат шампиони. Отборът изигра запомнящи се мачове, като феноменалното спечелване на срещата в Болтън с 3:2, след като на почивката "бебетата" на Венгер изоставаха с 0:2 и бяха с човек по-малко след изгонването на Диаби, разгромната победа над Славия Прага със 7:0 на "Емирейтс" в мач от Шампионската лига, но един мач ще се помни дълго.....Да, това е спечелената победа на "Сан Сиро" срещу Милан.



С два великолепни гола, дело на Сеск Фабрегас и Емануел Адебайор, "артилеристите" станаха първият английски отбор, който е побеждавал Милан в неговият дом и по този начин го изхвърля от европейските клубни турнири. Доста запомнящ се момент както в историята на Арсенал, така и на английския клубен футбол.


* Националният отбор на Англия донесе най-големите емоции от доста време насам за своите привърженици, но за съжаление те бяха отрицателни.
Кампанията за "трите лъва" по пътя им към Австрия и Швейцария бе ужасяваща, а край на надеждите бе сложен на митичния "Уембли". Стив МакКларън записа с черни букви името си в историята на английския футбол на национално ниво, поради неумението си да изведе Лампард, Джерард и компания до финалите на Евро 2008 от сравнително лека квалификационна група. На 21 ноември 2007 година под проливния дъжд изливащ се на "Уембли" в "герой" за англичаните се превърна вратарят на Астън Вила Скот Карсън.



Нескопосаните отигравания на стража доведоха до три гола във вратата му и до край на надеждите на англичаните да получат визи за Евро 2008. Трагедията за гордите Албионци наистина бе голяма, а Стив МакКларън логично предаде щафетата.


* Неприятните моменти на Острова далеч не свършват до тук.
През отминалия сезон футболната общественост в Англия бе потресена и от една от най-тежките контузии в историята на футбола, случила се по време на срещата между Бирмингам и Арсенал, и предизвикана от противников играч. Мартин Тейлър от отбора на домакините счупи по зверски начин крака на новото попълнение в тима на Венгер, Едуардо Да Силва и го остави извън терените за 9 месеца.



Безумието на защитника предизвика голям отзвук на стария континент и за пореден път постави въпроса за санкциите във футболната игра. Имаше предложения и пусната петиция в много форуми, защитникът на Бирмингам да бъде лишен от правото си да играе футбол до края на живота си, но в крайна сметка отнесе само наказание от три мача. За нападателя на Арсенал радостното е, че благодарение на бързата намеса на Гари Люин (физиотерапевта на Арсенал) не се стигна до ампутация на неговия крак. Така бразилецът с хърватски паспорт остана извън сметките на Славен Билич за Евро 2008, шест месеца в гипс и психическа травма за цял живот. Дано поне, талантливият нападател да се възстанови напълно от сполетялата го трагедия, а дали ще ни радва по терените на Англия и Европа само времето ще покаже.

* Точка на емоциите за сезона сложи.......Едвин Ван Дер Саар!? Но истинската драма във финала на Шампионската Лига донесе Джон Тери с пропуска си от бялата точка. След 1:1 в редовното време и продълженията, трофеят все още стоеше на пистата на "Лужники" и чакаше по-достойният отбор да го грабне. Когато централният защитник на лондончани вървеше към пеналта за да изпълни последната пета дузпа за Челси, той знаеше, че може да донесе историческата победа за "сините". Въпреки, че Едвин Ван Дер Саар избра грешния ъгъл, Джон Тери видя как топката преминава от грешната страна на гредата и само за момент от светец се превърна в грешник.



Качествата на Тери са безспорни и едва ли може някой да го вини за направения пропуск, който бе с цената на Шампионска купа във витрината на "сините". Дузпи са пропускани от много големи футболисти и едно е сигурно........още ще се пропускат, защото именно големите поемат отговорността.

Сезонът за английските клубове, бе един от най-наситените на емоции в последните години и със сигурност ще остане в аналите. Сега е време да обърнем поглед към Австрия и Швейцария и да се надяваме, че ще се забавляваме истински.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

LZH
28.08.2008 19:22

Абе я си гледай тъпото Chelsea там и Сколари пука ми,че сте с него и к'во а пък за Торес ще има да си мечтаеш за него..мож само да госънуваш в Chelsea.Пък и ако не знаеш неговата мечта попринцип е да играе в Liverpool.. by

teodosi_4elsito
22.06.2008 09:49

Много говорите със вашият Манчестър Юнайтед и вашите две титли,но сега дойде Сколари в Челси и с попълненията,които смятат да се направят (има слух даже за Фернандо Торес!),просто ще ни духате прахта!

LZH
05.06.2008 20:17

Абе,като ще пишете за драмите в Англия пишете за най-великия Английски клув : Манчестер Юнайтед,а не за леваците:Челси и Арсенал(те не са леваци)се пак тази година имат 2 титли..и особено Шампионската титла..драмата беше огромна..и ако обичате никой от Челси да не ми пише.Да ми се оправдават с някакви простотии..за пропусната дузпа на Тerry by

Frankie_Lampard
31.05.2008 18:19

Вие малоумни ли сте бе ? Кажете само каква драма видяхте за Ман.Ю. , ако става дума за това , че има само няколко реплики за драми в Англия и то само за Челси и Арсенал прави сте ... Във всеки случай имаше ДРАМА и в последния кръг , когато се решаваше кой ще оцелее и кой ще изпадне и все пак за Манчестър няма какво да се пише..

miro_lanz
30.05.2008 23:39

Драмите в Англия са за 2 и 3 а МАН.ЮНАЙТЕД Е НОМЕР 1

BoBi_Levskara
30.05.2008 22:25

Е то няма какво да се каже за МАН ЮНАЙТЕД фактите говорят сами за себе си

bimo_spahiev
30.05.2008 21:30

заглавието е драмите в Англия, а не се споменаваа името на МАН ЮН, които взеха 2-титли, говорят само за Арсенал и Челси. та да я бяха кръстили на тях