Ще се превърне ли американската мъка на Ливърпул във възход?

21:45
Ще се превърне ли американската мъка на Ливърпул във възход?
Иконата на Ливърпул Кени Далглиш бе уволнен и с това приключи "меденият месец" на американските собственици на клуба – "Фенуей Спортс Груп". Ливърпул изглеждаше толкова обещаваща инвестиция за тях само преди 19 месеца, когато трябваше да погасят дълга от 200 милиона паунда на предишните собственици – Том Хикс и Джордж Жилет. Но след разочароващ сезон, в който скъпите трансфери не успяха да оправдаят извънземните суми, дадени за тях, привържениците на клуба ще искат от "ФСГ" ясна визия за бъдещето, касаеща мениджърския пост, треньорските структури и евентуалния нов стадион.

Когато Джон Хенри и компания поеха Ливърпул, те завариха мъчещия се Рой Ходжсън и го смениха с Кени Далглиш. Освен това назначиха Деймиън Комоли за спортен директор по препоръка на известния бейзболен мениджър Били Бийн. По-късно Комоли също бе уволнен.

Ливърпул харчеше с лека ръка последната година и половина, като 35-те милиона паунда, дадени за Анди Керъл, са най-яркият пример за това. Хенри обаче подкрепяше тези ходове на мениджъра и дори застана зад протеста на Далглиш, когато ФА обвини и наказа Луис Суарес заради расистки коментари по адрес на Патрис Евра. Изглежда, че причините за уволнението на Крал Кени се крият другаде.

Задачата на "ФСГ" в момента не е просто да намерят нов мениджър, но и да създадат изцяло нова структура на управление на клуба, започваща от футболния директор, чието място също е свободно. Когато дойдоха, американските собственици се радваха на голяма популярност, защото бяха успели да върнат славата на голям клуб като бейзболния Бостън Ред Сокс, извеждайки го до шампионски триумф. Истината обаче е, че по времето когато Хенри, Том Лърнър и съинвеститорите им от "ФСГ" купиха Ливърпул, те за пръв път се натъкваха на сериозни проблеми в Ред Сокс. Миналия сезон отборът не успя да стигне до плейофите, провал, считан за далеч по-сериозен отколкото феновете на Ливърпул оценяват оставането извън Топ 4 в английската Висша лига. Главният мениджър и треньорът на бейзболния клуб бяха уволнени. Заместниците им обаче не се справят по-добре, като Ред Сокс са на дъното на дивизията си на фона на увеличаващата се критика от фенове и медии.

При управлението на Ливърпул можем да добавим четири допълнителни главоболия за собствениците.

Първо, докато в Щатите те са били фенове на бейзбола от деца, футболът е непозната територия, а Ливърпул една от институциите му.

Второ, на моменти подценявано, е управлението от дистанция. "ФСГ" са заети хора, далеч от Англия и допълнително затруднявани от часовата разлика.

На следващо място трябва да се отбележи проблемът със стадиона. Нуждата богати собственици да финансират построяването на ново съоръжение бе причината Ливърпул да бъде продаден на първо място. Въпреки това "ФСГ", които свършиха страхотна работа с "Фенуей Парк", стадионът на Ред Сокс, дойдоха с обещанието, че по-скоро ще реконструират "Анфийлд", но за 19-те месеца откак са начело няма развитие по темата.

И не на последно място идват парите. Американците бяха привлечени от изкусително голяма фен база на Висшата лига в световен мащаб, базирайки сметките си на квалификация за Шампионската лига. Привържениците на мърсисайдци засега запазват търпение към "ФСГ", защото те все пак погасиха дълговете на Хикс и Жилет и освободиха пари за харчене. Изглежда обаче, че тези дни са минало и американците нямат намерение да инвестират повече, особено по начина, по който го правиха до домомента. Въпреки това, стана ясно, че от клуба са поискали банков заем в размер на 120 милиона паунда, които явно ще бъдат използвани за играчи и различни други инвестиции през лятото.

Съпоставка с вечния враг Манчестър Юнайтед може да се направи твърде лесно. И червените дяволи имат сериозни дългове, а също така са собственост на американски инвеститори. Разликата обаче е, че на "Олд Трафорд" си имат сър Алекс Фъргюсън, който за разлика от Далглиш, се оказва много по-приспособим в трудностите на съвременната футболна реалност.

След скъпи трансфери от исторически пропорции, уволнението на Далглиш и неяснотата около въпроса за стадиона, следващият ход на американските собственици трябва да бъде много категоричен.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tearsss
18.05.2012 11:48

Всеки вика Бояш,Мартинез,Бенитез , а никой не се замисли за Хосеп Гуардиола ? Дойде ли той отборът е в топ 3 още в първия сезон.Дано стане нещо с Ливърпуул ,независимо кой ще дойде.Заслужават го !

LiverpoolFen20
18.05.2012 13:51

Това ,че е направил много за Барселона не значи ,че ще го направи и за Ливърпул. Аз лично бих искал Хицфелд да е треньор на Ливърпул ,но кой ме пита мен ..... Само се надявам да не е Мартинез ,защото тогава работата става плачевна ...

Liverpool_fan86
18.05.2012 10:57

Всички имат вина и всички са направили грешки.На собствениците нищо не може да и се каже защото спасиха клуба броени часове преди обявяването му в администрация наляха пари платиха дълговете накараха КОП-а да им вярва и до там всичко бе сякаш приказка.НО стадиоана там е разковничето нужно е просто да се изгради по голям за да може да се стабилизира клуба финансово още повече, но явно те искат това да започне когато видят отбора в ШЛ.За Кени се казва или хубаво или нищо.Той изгражда отбор по начин който в миналото му е носел успехи,само с англичани и шотландци а се вижда че всеки отбор който притежава испански халф играе хубав и креативен футбол(Сити -Силва,Арсенал-Артета).Другото което е не можеш да купиш всички играчи които иска премер с Мата той искаше да играе в отбор от ШЛ, Ашли Йанг отиде в Юнайтед зареди титлите както и Фил Джоунс и от там в списака следваше Даунинг.За Чарли Адам няма какво да се каже добър сезон за него с екипа на Блякпул не може да се очква че ще направи такъв сезон а и не можеше да се очаква че в последния ден ще ни напусне и Мейрелеш.За Керъл ами когато нямаш централен нападател в последните 5 дни от трансферния прозорец и всички големи и класни имена са заети от отбори играещи ШЛ не остава друг вариант а той бе сякъш добрия подход млад мощен с хубав удар играещ перфектно с глава правещ страхотен полусезон но парите бяха много защото в последния момент е логично че Нюкясъл ще ни усмучат а с преговори от началото на Януари Суарез премина за 22,5 но никой не знаеше дали Торес ще напусне.Та така де никой не можеше да мисли че новите покупки ще имат толкова разочароващ сезон, също така голямата липса на шанс и манталитет на изградения победител който липсва в повечето от играчите и не можем да си спечелим напрактика спечелини мачове,сумата му и греди случая Суарес просто много перипети.Но имаме трофей който го спечели Краля а това го обезцениха американските собственици а да не говорим че играхме и още един финал в който ни раздели половин гол до това да не се знае къде ше отиде купата но отново шанса не бе на наша страна.Успех с търсенето и да но новия мениджър и неговата политика и трансфери ако въобше има такива ни донесат успехи.YNWA

ceco26
18.05.2012 10:02

ооо, по-добре Рафата, пред Мартинез и АВБ...на Рафата да му дадат пари и ще оправи отбора поне...само дето ще провали младежите ни

MRLIVERPOOL
18.05.2012 01:01

Абе Мартинез ... Вече с Уиган ли ще ни сравняват? Всеки сезон нищо не играят и на края отърват кожата ... И ние ли така ще станем??? Най-реален избор в момента е Боаш но не се знае нищо. Ще видим след някой друг ден. А тая статия смисъл няма ... Много е тъпа. Американците ни стабилизираха финансово което е най-важното!

dadeds
18.05.2012 00:29

Роберто Мартинес може би е най-добрият, реален избор. Подкрепям го!

viler
18.05.2012 00:29

Според мен лично в момента най-важното в отбора е финансовата стабилност засега американците се справят добре надявам се да продължат така все пак гледах блоговете в The KOP повечето са съгласни че ни трябва нов мениджар до колкото гледах АВБ бе спряган за име все пак всичко ще се види следващия сезон засега остава да видим какво ще решат собствениците *wink*

dadeds
17.05.2012 23:48

Трябваше да остане поне още един сезон, за да довърши започнатото! Язък..!

ceco26
17.05.2012 23:05

това в края бе ибаси тъпнята...съра откога е мениджър...Кени е извън този бранш с години и спечели КК, а можеше и ФА, като от 2006та нямахме трофей...направи достатъчно, грешката му е в купуването на 2-3ма играчи и използването им...примерно Мата вместо Даунинг и др., ама и шефчетата май ще излязат поредното американско говно, щото явно само в началото са мераклии, но дано намерят добър мениджър и да му дадат пари да купи нужните 2-3ма играчи, па да чакаме резултати тогава

luiz_lfc
17.05.2012 22:14

А бе погазиха всички дългове и дадоха 120 млн за трансфери никой не е виновен че кени ги похарчи глупаво с толкова пари можеше да купи поне 4 много класни играчи които да ни класират в топ 4 краля винаги ще бъде легенда но се видя че с остарялата си политика ни дърпаше на долу!

Fabregas_boy
17.05.2012 22:08

Не знам,за мен това са едни от най-добрите собственици-американци във футбола.За Керъл-ами той с Нюкясъл правеше фурор,кой ли не го искаше,за стадиона-общината прави проблеми на клуба за реконструкцията,иначе най-лесно им беше да зае*ът храма "Анфийлд" и да построят друг,а и вляха много пари във "фениксите".Ако някой е чел списание 4-4-2 от май 2011 ще разбере за какво говоря.