10-те най-забележителни африканци в Англия

19:07
10-те най-забележителни африканци в Англия
Африканските футболисти доказват с всяка изминала година своите качества и присъствието им в Премиер Лийг става все по значимо.

През изминалия турнир за Купата на Африканските нации, Челси бе представен от четири играча, което несъмнено говори за тяхната класа. Представям Ви, една своеобразна класация на най-сполучливите трансфери на африкански футболисти, които са изградили своето име в първенството на Острова. След края на сезона е време за равносметка, как са се представили "черните перли" в най-силното първенство в света и чрез вашето гласуване и коментари екипът на Winner.bg ще разбере дали сте съгласни с представената Ви класация. Разбира се, че ще има доста талантливи футболисти, които ще останат извън класацията, но все пак изборът трябва да се спре на 10 играча.


Номер 10 : Съли Мунтари
Поредната тъмнокожа покупка на Хари Реднап, който за пореден път доказа усета си за талантливи играчи. Преминалият срещу 7 млн. от италианския Удинезе играч, се вписа по великолепен начин в схемата на Помпи и заема 10-то място в класацията.

Номер 9 : Джон Оби Микел
Дефанзивният полузащитник беше въвлечен в страховита война между Манчестър Юн. и Челси, в която победител за момент се оказаха "червените дяволи". В крайна сметка без да изиграе официален мач за тима на Алекс Фъргюсън и срещу платена сума от 16 млн., нигериецът акостира на "Стамфорд Бридж".

Номер 8 : Кристофър Самба
Звездата на Конго пристигна на "Иууд Парк" срещу смешните 400 000 от състава на Херта Берлин. Заформил страхотна двойка в центъра на защитата с Райън Нелсен, африканецът направи страхотни срещи и отбеляза доста важни голове за отбора си с което допринесе за сполучливия сезон. Доста предвидливо Марк Хюз предложи пет годишен договор на играча още в началото на сезона и до известна степен охлади мераците на големите клубове.

Номер 7 : Бени МакКарти
Играча на Блякбърн е роден голмайстор и доказва това и по терените на Острова. След появата си на "Иууд Парк" Бени бързо се превърна в любимец на феновете, а прецизният завършващ удар и пласирането в наказателното поле са гаранция за успеха му.

Номер 6 : Обафеми Мартинс
Нигерийският нападател определено притежава потенциал да бъде сред голмайсторите в лигата, но слабият сезон на неговият Нюкасъл повлия на представянето му. Феновете на отбора се надяват заплатените 10 мнл. за бързоногия нападател да бъдат оправдани под вещото ръководство на Кевин Кийгън.

Номер 5 : Якубу Аегбени
Достигнал своя връх на развитие в Мидълзбро нигериецът се нуждаеше от промяна и я направи в правилната посока. Цената от 11,5 млн. се оказа достатъчна на Якубу да пристигне при "карамелите" и да е в основата на техният страхотен сезон, който ще запомним, и с невероятния му хеттрик срещу Фулъм.

Номер 4 : Дидие Дрогба
Дори и преследван от контузии почти през целият сезон, африканецът бе може би най-добрият за своя отбор. Винаги се стремеше да дава необходимата сигурност на отбора, а вкараните голове в срещата с Арсенал върнаха Челси в борбата за титлата.

Номер 3 : Коло Туре
Дошъл само за 150 000 в тима на Венгер, Туре се превърна в еталон за централен защитник на Острова. Силното му представяне в почти всички срещи носеше на отбора необходимата сигурност, а липсата му поради контузии се усещаше много.

Номер 2 Майкъл Есиен
Звездата на Гана притежава всички качества, които един мениджър би искал. Играл като централен защитник, десен бек, дефанзивен халф и дори като нападател, бившият играч на Лион бързо се превърна в един от любимците на феновете с голямото си себераздаване на терена и отбелязаните много важни голове с топовни удари от дистанция.

Номер 1 : Емануел Едeбайор
След шокиращата лятна продажба на звездата си Тиери Анри, в Арсенал се очакваше привличането на подобаващо име от световна класа. Нищо подобно. Венгер не изневери на себе си и даде шанс на бившия играч на Монако да разкрие качествата си. Тогоанецът не пропусна тази възможност и след блестящия сезон и многото отбелязани голове, зае мястото си в сърцата на феновете.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

beto
01.06.2008 02:02

Шон Райт Филипс е роден на 25 октомври 1981 г. в Гринуич Англия.Израства в Лондон.Заварен син е на легендата на Арсенал Йън Райт.И има ямайски и гренадски корени.Но няма нищо африканско и не може да попадне в класация на африкански футболисти

plamen5rov
31.05.2008 21:41

Защо липсва Кану? С неговия принос и авторитет за спечелването на купата с Портсмут, според мен има място в тази класация!?! Като че ли някой е омаловажил този факт... В нея явно има пристрастия, не се оценява по заслуги, а по клубна принадлежност...жалко!

Bat_Rado
31.05.2008 20:06

Клод Макелеле и Шон Райд Филипс,въпреки гражданствата си мисля,че и те са от Африка и трябва да бъдат довени в класацията.

arsen
31.05.2008 19:51

Разбира се добър анализ.все пак на първо и трето място са футболисти на Арсенал