Как възраждането на Старата госпожа разкраси Италия

14:49
Как възраждането на Старата госпожа разкраси Италия
Преди година никой не си е мислил, че Чезаре Прандели може да сглоби Скуадра адзура с ядро футболисти от Ювентус. Никой, освен Антонио Конте...

Италия надигра Англия на четвъртфинала на Евро 2012, като главният виновник за успеха беше оставен встрани, във ваканция и с висящо обвинение в уреждане на мачове. Антонио Конте пое Ювентус през лятото на 2011 и за 12 месеца успя да промени съдбите и кариерите на Леонардо Бонучи, Клаудио Маркизио, Джорджо Киелини, Андреа Барзали и Андреа Пирло, които сега са ключови футболисти в Италия, водена от Чезаре Прандели.

Ювентус не беше печелил титла (или поне такава, която не е била отнета по служебен път) от 2003 година, когато Конте пое отбора. Торинци изобщо не бяха слагани сред фаворитите преди началото на сезон 2011/2012, като специалистите очакваха борба между миланските грандове Интер и Милан за първото място. Но сезонът свърши, а Юве не загуби нито един мач. Петнадесет дни след края на кампанията, разбира се, небето се сгромоляса и Конте беше обвинен, че докато е бил треньор на Сиена, е участвал в схема за уреждане на мачове.

Бившият халф на тосканците Филипо Каробио твърди, че Конте е знаел за две уговорки в двубои на Сиена през сезон 2010/2011. Каробио обяснява, че Антонио Конте е казвал на футболистите си да не се претесняват преди мача с Новара, защото всичко вече е ясно.

42-годишният специалист отрече всички обвинения към личността си на специална пресконференция в края на месец Май: "Историята ми на футболист и треньор говори сама за себе си. Питайте съотборниците ми и възпитаниците ми. Ще кажа само, че заради честността ми са ме нападали със стикове за голф", обяви Конте, който по време на дадения брифинг беше рамо до рамо с президента на Ювентус Андреа Аниели.

С целия този скандал като фон, играчите на Юве, които са част от Скуадра адзура на Евро 2012, вършат по перфектен начин своята работа до момента. Обикновено Старата госпожа винаги е намесена в успехите на Италия на големи форуми. През 1982 година шестима бианконери бяха на терена в Мадрид, когато Скуадра адзури подчини Германия и стана трикратен световен шампион.

Прочутата нощ в Берлин през 2006 година бе белязана от деветима играчи на Ювентус, които бяха титуляри за своите страни (шест за Италия и трима за Франция). Специалистите на Ботуша често излизат с тезата, че съставът на Италия от Мондиал 1978 е бил най-силният в историята. Този отбор е съставен от девет играчи на Юве и няколко други за пълнеж.

Традиция е Скуадра адзура да има черно-бял привкус, но за първи път повечето от футболистите на Старата госпожа в отбора на Италия са непознати на световната футболна общественост. Някои от тях дори не бяха близо до повиквателна, докато не изригна ефектът "Антонио Конте". Вземете например Клаудио Маркизио, който само за един сезон се превърна от голям, но неразработен талант, в един от най-добрите халфове в Европа. Когато Маркизио е викнат за първи път в мъжкия отбор на Ювентус, първото нещо, което е направил, е да си вземе автограф от легендата Алесандро Дел Пиеро. По-късно Малкия Принц е сравняван с Марко Тардели. Но Маркизио е роден през 1986 година и е нямал възможност да наблюдава на живо мачове на футболиста, с който го сравняват. По-късно, когато отново го питат за Тардели, юношата на Юве споделя:

"Гледах няколко клипа в You tube и да, може би малко си приличаме с Тардели, но честно казано предпочитам Стивън Джерард".



Маркизио дебютира за Юве в Серия Б през октомври 2006 година. Тогава бианконерите са изхвърлени от италианския елит заради скандала Калчополи. След като Старата госпожа се връща в Серия А, Малкия Принц и Себастиан Джовинко са пратени за сезон под наем в Емполи. Години наред Маркизио изобщо не е считал, че е по-добър от своя добър приятел, носещ прякора "Атомната мравка". През миналия сезон, обаче, Клаудио Маркизио пропусна само два мача на своя роден клуб от Серия А и бе фундаментална част от "Непобедимите".

Юве триумфира със Скудетото, а веднага след това Маркизио не пропусна да похвали Конте: "Мечтаех за този момент още от времето, когато бях дете", споделя Малкия Принц, чието семейство е съставено само от тифози на Юве.

"Без съмнение треньорът е архитектът на успеха ни. Последните две години бяха истинско страдание за нашите фенове, но това прави титлата още по-сладка", допълва полузащитникът.

"Футболистите на Ювентус донесоха на Скуадра адзура огромното желание за победа на всяка цена", разкрива Маркизио преди началото на Евро 2012.

Играчите на Юве имат и позитивно ментално въздействие върху италианския национален отбор и атмосферата в лагера на адзурите. Докато непукистът Касано обясняваше как мрази "фрочос" (педали - от италиански), Маркизио побърза да обясни в интервю за списание "Vogue": "Нямам нищо против хората от един пол да имат правото да встъпват брак помежду си. Но е факт, че във футбола е табу играч да разкрие своята хомосексуалност".

Друг от футболистите на Ювентус Леонардо Бонучи пък е основната причина Марио Балотели да продължава да е основна част от състава на адзурите. Защтникът, който е юноша на Интер, предвидливо и безцеремонно запуши устата на Балотели, след като последният вкара гол със задна ножица по време на мача с Ейре. СуперМарио влезе като резерва срещу островитяните и по неофициални информации е изстрелял една тлъста псувня по адрес на Чезаре Прандели. Ако камерите бяха уловили какво казва нападателят, за него Евро 2012 почти сигурно щеше вече да е само история.



Колкото до Бонучи, само до преди три години той и Андрея Ранокия бяха част от най-талантливата централна двойка защитници, докато играеха в Бари. През лятото на 2010 Ювентус и Интер влязоха в борба за дуото. В крайна сметка торинци взеха Лео, докато Ранокия се озова на "Сан Сиро". Тогава повечето медии и специалисти на Ботуша отсякоха: Старата госпожа се прецака с Бонучи, Интер направи по-добрата сделка".

До миналата зима повечето от тези хора бяха убедени, че тезата им е вярна. Тогава Ранокия седна на пейката на Интер заради поредица от много слаби мачове, а Бонучи се превърна в твърд титуляр за Юве, като Конте разкри, че Лео е една от основните причини той да започне да играе в схема 3-5-2, с Андреа Пирло (като плеймейкър, разбира се).



Най-смешното, всъщност е, че през лятото на 2011 Антонио Конте бе засипан с въпроси дали няма да е удачно да продаде Маркизио и Бонучи още на пресконференцията по представянето на специалиста като нов треньор на бианконерите. Конте блокира решително възможността, който и от двамата да напусне Старата госпожа. Това се оказа точното решение.



Когато Юве заигра в 3-5-2, се видя и в най-пълна степен възраждането на футболисти като Андреа Пирло и Андреа Барзали. Последният бе заклеймен като пенсионер през януари 2011, когато бе на 29 години и подписа с бианконерите за сумата от 500 хиляди евро. През миналия октомври Барзали получи повиквателна от Прандели за решителната квалификация със Сърбия. Първата реакция на защитника беше: "Не мога да повярвам, че отново съм национал."



През сезон 2010/2011 Киелини, Бонучи и Барзали бяха част от ужасна отбрана, допуснала 56 гола в 38 мача. Конте дойде в Юве и същото трио допусна само 20 гола за цялата кампания в Серия А.

Същите играчи, но тотално различни резултати. Преди идването на Антонио Конте, никой от тези бранители не бе играл в схема с трима в отбрана, но се адаптираха по перфектен начин.

Така че, когато Прандели реши да заложи на 3-5-2 срещу Испания, бианконерите бяха готови. Те вече са постигнали телепатично разбирателство помежду си. Това и помогна на Даниеле Де Роси, който си партнираше с Бонучи и Киелини в сблъсъка с Ла Фурия, да се чувства в свои води и да направи много силен мач.

Преди година никой не си е представял, че Италия толкова много ще зависи от Ювентус. Никой, освен Антонио Конте.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

rooney_fen_256
29.06.2012 07:52

За никой не е тайна, че в Ювентус винаги е било и ядрото на националния отбор на Италия. Както казаха колегите под мен: "Щом Ювентус играе добре и Италия играе добре." РЕСПЕКТ!

dimitar4o_89
28.06.2012 16:22

Ще видим как ще се представят в ШЛ иначе евала за този сезон *wink*

vu4ka
28.06.2012 15:29

Винаги е било така, когато Ювентус върви нагоре - целия италиански футбол върви нагоре!!!