Национал: Ще се борим за финал на европейското

16:05
Национал: Ще се борим за финал на европейското
"Имаме сили да победим всеки в Чехия", твърди синът на мениджъра Петьо Костадинов.

Юношеският национален отбор на България до 19 г. има шанс да играе и на световно първенство (под 20-годишни), при добро представяне на европейското в Чехия, през юли. За целта възпитаниците на Михаил Мадански трябва да завършат сред първите 6 отбора на Евро-08, тоест да не бъдат последни в своята група. Надпреварата в Чехия е своеобразна квалификация за Мондиал-09 в Египет, като визи ще получат първите три отбора, от двете групи. Нашите се представиха отлично на европейските квалификации в Норвегия, в мачовете срещу домакините, Израел и Исландия. Така българите се оказаха първия тим класирал се за евро надпреварата в Чехия.

Заслуга за успеха имаха:
вратари – Иван Караджов (ЦСКА), Петър Денев (Спартак Пд),
защитници – Панов (Спартак Пл), Кристиян Узунов (ЦСКА), Милчо Мекенджиев (Говарно, Италия), Тодор Колев (Черно море), Лъчезар Манчев (Левски), Златков (Пирин), Даниел Димов (Черно море), Велев (Локо Ст. З), Атанас Захиров (ЦСКА),
халфове и нападатели – Александров (Борусия Д), Момчил Цветков (Литекс), Бранимир Костадинов (Хартс, Шотландия), Иван Цачев (Левски), Радослав Василев (Рединг), Исмаил Иса (Левски), Александър Тонев (ЦСКА).
Поради травми не играха Гаджалов, Георги Чакъров и Радослав Василев. Така 22 години след европейското в Суботица, българския национален тим отново ще е на европейската сцена, а може би и на световната.

По този повод специално за winner.bg говорят юношеските национали Бранимир Костадинов (син на футболния мениджър Петьо Костадинов) и Криси Узунов.

- Бранимир, Криси, какво да очакваме от участието на отбора на европейското в Чехия?

- Криси: Надявам се да постигнем само победи в групата, а след това вземем по-благороден медал.

- Преди 22 години сме играли на европейско за 5-6 място, като сме победили Белгия. Може би затова Мишо Мадански каза, че 5-6 място, това е възможна цел на предстоящия еврошампионат?

- Брани: Щом сме стигнали до този етап с лекота, значи притежаваме големи възможности. Даже може да постигнем нещо повече, но да не говорим в аванс. Всичко зависи от нас. Имаме потенциал за нещо значимо. Всеки трябва да даде най-доброто от себе си. Сигурен съм, че всеки от момчетата ще се раздаде, за да зарадваме България.

- Криси: Ще се борим да играем на финала на европейското, пък там каквото стане.

- Силни думи, като знаем какви отбори има с традиции?

- Криси: Не ни интересуват традициите.

- Брани: Имаме сили да победим всеки един отбор. И те са с по два крака и ние също. Не се плашим от никой.

- Нашето първенство няма да е започнало, явно трябва по-рано да почнете подготовка? Но и съперниците ви няма да са напълно подготвени?

- Криси: Така излиза.

- Криси, заслужено ли се класирахте за европейското? Имаше ли известна доза късмет за трите победи в квалификациите в Норвегия?

- Криси: Показахме добра игра, с много добра игра. Никой не очакваше това от нас.

- Бяхте събрани набързо, тъй като Мишо Мадански бе назначен за ваш треньор през февруари, а за 2,5 месеца направихте фурор?

- Бранимир: Бяхме няколко дни в Правец, преди това имахме подготовка в Германия. Всички ни считаха за аутсайдери, но показахме, че сме най-добри.

-  Какво промени Михали Мадански?

- Криси: Наложи дисциплина. Прави разнообразни тренировки. Освен Мадански, всеки един треньор е допринесъл за нашето израстване. Нашият тим е събран от 5-6 години, гръбнакът е един и същ, всеки един специалист, работил с нас е дал нещо от себе си.

- Кое бе решаващото да спечелим квалификацията за европейско първенство? Къде са силните и слабите страни нашия национален отбор-89?

- Брани: Важен е колектива. Михаил Мадански ни помогна да се превърнем в колектив. Знаете, че в националния отбор има играчи от Левски и ЦСКА. Нямаше разделение на “сини” и “червени”. Всички бяхме приятели на терена, а и извън него. Какво ни липсва, ли?! Със сигурност има над какво да работим. Важно е, че изградихме колектив.

- Каква е разликата между подрастващите футболисти по света и тези в България?

- Криси: Навън се отделя по-сериозно внимание на юношите, условията са по-добри, психически с по-голямо самочувствие, играят на по-високо ниво, включват се в мъжкия футбол. Тук първенството е по-слабо, там играят по-добър футбол.

- Брани, ти си в Шотландия, каква е разликата с нашия футбол?

- Брани: Там получаваш шанс за развитие, играеш за дублиращия отбор, а от там може да пробиеш към първия тим

- Криси, ти си в ЦСКА, имаш ли сили да играеш с Ней и Маркиньос?

- Криси: ЦСКА е в моето сърце, искам да печеля с него.

- Младите футболисти прегарят и трудно се налагат. Плюс това ЦСКА гони големи цели. На Левски разчитаха на млади футболисти, а сега на "Герена" се оплакват от подрастващите попълнения...

- Криси: Не можеш да влезеш в такъв отбор, гранд, който се цели в 1-вото място, понеже в него се разчита на футболисти с опит. Младите трудно пробиват... Затова ги преотстъпват в по-малки клубчета, за да натрупат опит, за да натрупат самочувствие

- Андерсон от Манчестър Юн. на 20 г. е завършен футболист. Кристияно Роналдо е най-добър, а от 20-годишен е в Манчестър Юнайтед....

- Брани: Юношите навън са по-готови, отколкото ние. Роналдо на 19 години играеше в Спортиг Лисабон, на 22 г. е суперзвезда в Юнайтед. Важно е развитието в юношеския тим, за да може да 18-19 г. да е готов за първия тим.

- Криси, някои отпаднаха за квалификациите поради контузии. Други може би не са забелязани. Момчета, които бяха повикани от Мадански ли са най-добрите, или има някой пропуснат за трите квалификационни срещи?

- Криси: Онези, които участваха в квалификацията показаха, че са най-добрите. Но има още поне 18 футболисти, които с нищо не са по-лоши от нас и ако бъдат повикани, ще се представят на ниво. В цяла България има много добри футболисти, нужни са само 18 момчета. Г-н Мадански е приел, че повиканите ще свършат работа, а те не го разочароваха. Той има нужда от хора, които желаят да се изявят.

- Трудно се налагате в мъжкия футбол? Какво ви пречи, нощният живот?

- Криси: Нощния живот го има и при старите футболисти. Успехът идва от психиката. Като тренировки, като развиване на качества се обръща внимание, за жалост при лоши условия, знаем каква е базата. Основният ключ към успеха е психиката. Един млад футболист трябва да има психика. За да играе при мъжете, важно е да е подготвен психически.

- Брани: В Шотландия, като футболист млад направи три слаби тренировки или един слаб мач, получава подкрепа на треньора. А в България веднага следва нарочване. В Шотландия са наясно, че ако днес играеш слабо, то в следващия мач ще се представиш добре. В чужбина получаваш подкрепа не само от треньора, но и от съотборниците си.

- Брани, в Шотландия футболистите как празнуват успехите?

- Брани: Има веселби, таблуидите са пълни с информации за гуляи на играчи. За мен това е нещо, което сапъства в играта.

- В чужбина се учиш на тактическа дисциплина, нали?

- Брани: Има такова нещо, там, ако си десен халф се превръщаш автоматично в подпомагащ десен нападател, или в десен защитник.

- Криси: А аз се подготвям с юношите на ЦСКА. Важно е всички да се подготвяме за европейското, а не всеки поотделно, за да влезем в необходимия режим за мачовете на европейското. Сигурен съм, че г-н Мадански и ръководствата на клубните ни отбори ще направят така, че да влезем подготвени за европейското.

- Бранимир, Милен Петков преди години бе разиграваш халф, после се появи нужда от ляв бек, дори с изявите си на този пост влезе в "А" отбора. Той каза, че важното за него е да е на терена? Младите са доста диференцирани на нападатели или защитници...

- Брани: Всичко зависи от треньорите и състезателите. Специалистите трябва да учат момчетата да действат на всички постове, а не само на определена позиция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация