Хегемонията на Реал-Барса петни ерата на испанския футбол

18:08
Хегемонията на Реал-Барса петни ерата на испанския футбол
Това са най-добрите времена, но това са и най-лошите времена. Испания е европейски и световен шампион, най-успешният национален отбор в историята. Те завършиха уникалния си требъл (Европейска, Световна и пак европейска титла) с размазващото 4:0 над Италия на финала това лято и така постигнаха нещо, недостижимо до сега.

Междувременно Барселона и Реал Мадрид са може би най-мощните клубове, които играта е виждала до сега. Фаворитите за тазгодишната "Златна топка" са техни. Отново. От 2005-та година насам всички носители на най-престижната индивидуална награда са били или играчи на тези два тима, или са преминавали в тях веднага след това - Кака и Кристиано Роналдо акостираха вкупом на "Бернабеу", Роналдиньо и Лионел Меси пък спечелиха "Топката" на "Камп Ноу".

Реал и Барса предоставят на вниманието ни разбиване на рекорди, които сякаш принадлежат към някаква друга епоха. Роналдо счупи рекорда за голове в Примера, който бе несломим цели 20 години, с 38-те си попадение, а на следващата година Меси вкара 50. Барса достигна до 99 точки, за да направи 100-ца Реал сезон по-късно. Невъзможното изведнъж стана лесно постижимо.

Една от причината за тези удивителни цифри е, че балансът в силите на тези мега клубове се счита за поражение и от двете страни. Напрежението помежду им се нагнетява до огромни стойности и всяко приплъзване напред пред съперника е значимо постижение, а битката е на всички фронтове.

Испанската Ла Лига далеч не е лесно първенство. Барселона и Реал Мадрид са европейски полуфиналисти за последните две години и фаворити за финал през започващия сезон. Те са наистина брилянтни тимове с наистина брилянтни играчи и не биха имали проблем да спечелят английската Висша лига. Скептиците често казват: "Бихме искали да видим Меси да вкарва толкова голове в по-силно първенство". Отговорът е доста прост и очевиден: "Какво ще кажете за Шампионската лига - това е доста силно първенство, а Меси е негов голмайстор в последните четири сезона?" Лесно можем да си припомним и сезонът на Роналдо в Манчестър Юнайтед, в който отбеляза общо 42 гола.

Испанският футбол обаче не е само националният отбор, Барса и Реал. Бегъл погледа над втория по престиж турнир в Европа ни показва доказателство за това. Финалисти в Лига Европа този сезон бяха Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао, а дючшекчийте печелят втора титла в рамките на три години. Това обаче не попречи на Жозе Моуриньо да заяви: "Който и отбор от света да дойде в Ла Лига, ще завърши най-много на трето място."

И той е прав, но тенденцията не е само до поражението на другите клубове, но и до тяхното унищожение. А може би и за унищожението на цялата лига. И самата лига е съучастник в собственото си убийство. През тази седмица 13 клуба се обединиха в искането си за промяна на правилата за разпределение на телевизионните права. Управниците на "LFP" обаче едва ли ще изпълнят всички искания на клубовете за равномерно разпределени на финансите от телевизиите. Както е известно в Испания Барселона и Реал Мадрид сключват собствени независими договори с телевизионните оператори, като голяма част от общия бюджет отива в техните каси. Това, макар и бавно, създава гигантска разлика между двата клуба и останалите. За това обаче са виновни и феновете, които искат да гледат мачовете на Барса и Реал и проявяват изключително нисък интерес към останалите, особено що се отнася до международния пазар.

Огромните разлики в класата и финансирането на тези клубове създават и огромна пропаст от повече от 30 точки разлика на трития в крайното класиране с шампиона, а титлата неизменно е спечелена от един от двата свръх отбора. Барса и Реал печелят обикновено с повече от три гола мачовете си разлика в първенството. Това е реалността. Това е футболната и финансовата реалност в Испания. Това на практика е възходяща спирала за големите два клуба и низходяща за останалите.

Трансферната политика на Барселона и Реал Мадрид освен създаване на свръх отбори е насочена в не малка степен и към смазване на останалите в Примера. Погледнато реално всички най-добри испански футболисти в момента се намират в тези два клуба, без Давид Силва. Но освен родните таланти, те отмъкват и най-доброто от останалите силни първенства - Висшата лига (Роналдо и Франсеск Фабрегас), Серия "А" (Кака, Златан Ибрахимович), Бундеслигата (Нури Шахин, Месут Йозил, Сами Кедира). Така в испанското първенство се образува вакуум, който засмуква най-добрите играчи на "Бернабеу" и "Камп Ноу", а останалите търсят реализация в чужбина, заради могъщата сянка на Реал и Барса, в която са принудени да съществуват другите клубове. Дори арабските милиардери, които закупиха преди две години Малага, бързо се отказаха от проекта си за разбиване на двуполюсния модел в Примера, а какво остава за местните отбори със собствено финансиране.

Смайващо също така е, че успехите на Испания на последните три големи международни футболни форума, също минаха под наслова "Барса-Реал"- кой отбор с колко играчи е представен и чий стил Ла Фурия практикува в различните моменти. Така, в ерата си на доминация и златно поколение, испанският футбол има един сериозен проблем - смазващата доминация на двата гранда, която ги изстрелва в извънземна орбита, но с цената на потъпкването на десетки клубове и стотици футболисти.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Vikingit
17.08.2012 14:08

Сид Лоу, с тази статия се излага- имам предвид най- вече заключението му. Верни факти, неверни изводи.

Don_Matthew
17.08.2012 13:01

Грешка, 5 отбора от Англия са печелили ШЛ, Юнайтед, Ливърпул, Челси, Астън Вила и Нотингам Форест!

Don_Matthew
17.08.2012 12:57

Титлата в Англия са я печелили цели 23 отбора, в Испания само 9. ШЛ са печелили 4 отбора от Англия, от Испания само Реал и Барса, НЯМА какво да си говориме повече *smile*

MaLkO_LuD94
17.08.2012 13:16

В Испания се случва отбор с над 40 точки да изпадне в Англия НЕ в Англия 90 точки ти гарантират сигурна титла в Испания 90 точки са сигурно 2-ро място. В Испания до последния кръг се борят по 7-8 отбора за оцеляване в Англия 2-3 Испанските отбори имат 13 ШЛ Английските 12 Испанските отбори имат 13 купи на Уефа ( ЛЕ ) Английските 10 *smile* Така че и 2-те първенства са силни не може да се каже кое е по-силното и 2-те си имат предимства и 2-те си имат недостатъци *wink*

monte_carlo
17.08.2012 12:28

Абе еие чувате ли се изобщо,как няма да издържи Барселона на темпото,след като има едни от най-добрите играчи в света,да не говорим,че Барселона играе повече мачове от вашите английски отбори.Испанските отбори почиват през зимните празници да,но не забравяйте,че Барса играе на 1000 стана,участва във всички възможни турнири и стига в далечни фази,така че пак правят повече мачове от Челси,Манчо и др такива,които задължително падат в някоя от купите в по-ранен етап

manutd_forlife
17.08.2012 13:34

В Англия има 2 купи извън Висшата лига , а няма смисъл да говориш за приятелски турнири, когато е ясно, че няма значение дали ще паднеш или не

7ed0o0
17.08.2012 11:01

Личи си че статията е написана пт фен на Испанският футбол...

To6kooooo
17.08.2012 01:32

как ще кажете че Реал и Барса няма да могат да издържат в темпото на Англия кво гледате че са отпаднали на полу-финала не видях те ли че Челси продължиха с много голям късмет замислете каква игра правят срещу другите отбори на Европа само се вижда как си правят тренировка с тях а като играят Реал и Барса поне гледаш яко атакуване и от двете страни а не как се отегляш в половината си и се молиш да свърши мача във всяка една държава ще са с по 25 точки минимум пред третия

Blue_red_king
16.08.2012 22:36

Челси тази година с много късмет хвана трофея.Те самите играчи си го казахач,че никога повече няма да имат тази възможност.

Unitedfan3
16.08.2012 22:38

Късмет във футбола?? Ти луд ли си ??

Blue_red_king
16.08.2012 22:33

Като ви е скучна борбата на испанците за титлата гледайте борбата за ШЛ и Лига Европа.Също много интересна е играта на отборите и в ЛЕ.Атлетико,Баските,Севиля,Валенсия,Еспаньол и др.Борбата за оставане в елита също е много интересна,ако бяхте следили първенството миналата година щяхте да видите колко интересна беше борбата за оцеляване.Тогава в последният кръг за това се бореха 7-8 отбора.Биобало,който достигна финал на ЛЕ също имаше трудности в спасяването.Това,че нямате тази телевизия не е оправдание да не оцените това първенство.

topola
16.08.2012 22:01

Помните ли че преди години Английското беше толкова конкурентно че Юнайтед още по Коледа печелиха титлата.

ali7oOo1994
16.08.2012 21:24

Просто в английското първенство отборите са еднакво слаби и за това се конкурират помежду си, не че е по-силно първенство.

YUNOFF
18.08.2012 22:32

Точно това казвам

Vikingit
17.08.2012 15:53

Какво имаш предвид? Барса ли визираш? Дано не е това, което си мисля че казваш.

YUNOFF
17.08.2012 15:40

Затова преди 4 год като бяхте по добри. Тотнъм ви би със 3-1 във контрола. А играхте и със титулярни защитници и вратар *beer**beer**beer**beer**beer*

Fabregas_boy
17.08.2012 09:45

В Англия няма да те оставят на тики-така,там се играе бърз и здрав футбол.Има динамика,а не 20 паса по широчина и 1 напред като заспи противника.

blue4ever
17.08.2012 09:13

пхаха щели да печелят друг път

manutd_forlife
17.08.2012 09:12

Барселона не може да издържи на това темпо. Спри да говориш глупости, щом преди години когато юнайтед беше на финал в шл през година падаше от последният така и барса ще правят, ако играеха там. Ама няма да могат да издържат на темпото със сигурност

monte_carlo
17.08.2012 01:30

Барселона ще скрие топката на всеки отбор от Англия бре момче.Какви дербита ще има през 5 кръга,като няма да има равностоен опонент срещу себе си.Единственият английски клуб,който затруднява Барса са дърварите от Челси,които всеки мач излизат като опълченците на шипка и правят всичко за да рушат играта,а не да играят.Барселона не само че ще издържи на темпото,но и ще спечели английското с над 10 точки разлика.Такива отборчета като Пуул,Тотнам ще падат с по 4-5 гола...

manutd_forlife
16.08.2012 23:14

Да ти кажа според мен Реал М или Барселона не бяха могли да издържат на темпото на отборите от Острова. Всеки 4-5 мач ще им е дерби, няма да има толкова голяма разлика в класите на отборите и английските отбори нямат зимна почивка(за момента) Скоро английските отбори пак ще доминират и хората ще се смеят на глупостите които си написал после пак ще са испанските и така нататък. Но без съмнение английското е доста по-динамично и всеки кръг има изненади. А да това, че Барселона и Реал Мадрид са по-силни в момента не значи, че отборите в Англия са еднакво слаби, всъшност са по-силни, ако ги сравним с кое място са завършили тази година с тези от Испания съм сигурен, че много ще се съгласят с мен, че Англия води в този фактор *wink*. Избирай си думите по-внимателно следващият път

Unitedfan3
16.08.2012 22:31

Слаби,слаби ама европейския шампион е АНГЛИЙСКИ отбор пък и то май нямаше испански финалист в ШЛ

Madridist1902
16.08.2012 21:07

Най-интересна е ВЛ няма какво да се самозалъгваме.

ell_barca_a
16.08.2012 20:41

най равностойно е английското най красиво испанското едното го дават по диема другото по тв+ който квото му е кеф тва да гледа *wink*

petko9305
16.08.2012 20:32

Значи ще си кажа истината.Тя е ,че когато гледам мач на Валенсия ми става скучно,обаче когато гледам Барса е по-различно но не скривам факта ,че и те са скучни защото когато играеш срещу Барса и Реал М. има само един отбор на терена и може би това прави мачовете скучни.
Сега да говорим за ВЛ.Когато гледам Юнайтед винаги е интересно ,особено срещу топ отборите.Другото нещо е ,че почти във всеки кръг на ВЛ има дерби.Освен това битката за титлата се решава обикновено между 3 отбора ,а битката за 4 място е доста по-жестока защото за това място се борят поне 4 отбора.Да не говорим за оцеляването в ВЛ, там поне 6 отбора се борят за оцеляване до последния кръг даже до последната секунда.Изненадващо но чак сега си давам сметка ,че в англия всичките 20 отбора се борят за нещо.

Phantom1112
16.08.2012 21:05

Аз пък твърдя, че Валенсия играят приятен за окото футбол и обичам да ги гледам.Точно обаче, че отбори като Валенсия и Атлетико продават най-добрите си играчи, защото са неспособни да ги задържат следователно защото не са в конкуренцията на Барса и Реал.

kirowe
16.08.2012 20:02

Най-добрите отбори в момента - Барселона и Реал Мадрид.
Най-силното първенство в момента - английското.

U3PODOHOMUKC
16.08.2012 20:26

само ,че така РЕАЛ М И БАРСА

John_Jameson
16.08.2012 19:52

Ами това е проклятието на големите .... *tongue* Какво да се прави

YUNOFF
16.08.2012 19:06

Не говорим за ШЛ ве тапаци. Англия е по Интересно първенство колкото до ШЛ ами съберете титлите на Испанските Клубове после и на Английските и да видим. Същото важи и за ЛЕ

YUNOFF
17.08.2012 15:38

*cool**cool**cool* Айде без първите 5 титли на Футболен Клуб Краля във ШЛ.

blue4ever
16.08.2012 23:53

Само Реал Мадрид имат повече титли в ШЛ от МанЮ и Ливърпул, а това са най-успешните английски отбори

hvs_fcb1899
16.08.2012 20:48

Няма кво да ги сабираме Испания води по този показател виж в гугъл чичко...*smile*

Johan_Cruyff_14
16.08.2012 19:47

13 за испанските, 12 за английските.

labradora
16.08.2012 18:42

В Английската всша лига има изненади, докато в Примерата само Реал и Барса [затова ги дават по най-тъпата телевизия-TV+]

Vikingit
17.08.2012 13:59

Парите се разпределят така от сума години. Нещата всъщност са много прости- Испания е хегемона в световния футбол, а 80 процента от играчите са от Барса и Реал. Останалите обикновено играят в друго първенство, не испанското. Като добавиш- по една суперзвезда в Барса и Реал- получава се естественото отражение на клубно ниво- Двата най-добри отбора в света. Това е цялата работа. А, че останалите испански отбори са много силни, силни и доста добри- факти безброй- полуфиналистите в ЛЕ, финала, феноменалния Фалкао, институцията Атлетик Б. И колкото искаш още. Естествено, че който и друг отбор- чуждестранен да можеше да играе в Ла Лига- щеше да е след Барса и Реал. Това е положението, поне дотогава, докато Испания е сила № 1 във футбола. Сид Лоу, с тази статия се излага.

DuX4o0
17.08.2012 11:46

Дрогба като беше във форма преди години и мачкаше зимаше 200 000 на седмица на 150 *smile*

blue4ever
17.08.2012 08:53

Най-високата заплата в Челси беше 150 000 за Дроба, в Юнайтед най-високата предполагам, че е на Руни - 250 000.. Така, че Челси можеш да ги махнеш от списъка със заплатите.. Това, че са богат клуб, далеч не означава, че ще дават толкова големи заплати..

vinni
16.08.2012 20:48

само Реал и Барса имат титли в ШЛ. А Англия Астън Вила,Ман.Ю,Лъвърпол,Челси,Нотингъм Форест *stop**stop**stop*

Johan_Cruyff_14
16.08.2012 20:06

Дай да си говорим сериозно, отбор, който е завършил на 19 точки от лидерите, отбор, който се е борил за титлата ли е? Ливърпул от махането на Бенитез си е средняк, не знам какво се изненадваш. Както виждам, не си гледал много испански футбол през годината, освен Барса и Реал, че да говориш подобни неща. Битката за евроквотите в Испания е уникална - Валенсия, Малага, Атлетико, Леванте, Севиля, Осасуна, Атлетик Билбао се бореха до последния кръг за евротурнири. А в Англия бяха Арсенал, Тотнъм, Нюкасъл и Челси. Евъртън и Ливърпул завършиха на 10 точки от изброените. А за оцеляването изговори най-много глупости. Един клуб като Виляреал, който преди само пет години завърши втори много ПРЕДИ Барселона, тази година изпадна и то след гол в 89-тата минута на един колумбиец... Същата работа с Ла Коруня, няма нужда да ти обяснявам какви неща правиха в Европа в началото на този век, а миналия сезон играха в Сегунда. Това показва, че в първенство като испанското дори за един сезон да се отпуснеш - изпадаш. Това за красивия футбол също беше простотия, там отборите под топ 10, друго освен да ритат противниците могат ли? А в Англия заплатите са много по-големи от Испания - Сити, Челси, Арсенал, че и Юнайтед предлагат космически заплати, но въпреки това най-добрите футболисти - Меси, Роналдо, Шави, Иниеста, Касияс, Йозил, Сеск, Вия, Игуаин, Бензема, Алонсо, Бускетс, Масчерано, Фалкао и още куп други. Напоследък се нашумя толкова върху ВЛ, заради наплива на класни чужденци, но това първенство винаги ще си остане в сянката на Италия, Испания, че и на Германия.

aa2
16.08.2012 19:46

Е, ще ме извиняваш, но е нормално един турнир да ''принадлежи'' на дадена страна когато отборите й просто нямат за какво друго да играят освен за този турнир.В другите държави(пък дори и в България) има за какво да се борят отборите, защото всички могат да направят нещо, възможна е изненадата, а в Испания си има определени 2 отбора за 1-во и 2-ро място, а за другите останалите места, които им печелят.....нищо.В Англия преди 2 сезона се бореха до последно 3 отбора за титлата, миналия сезон пак почти до края 3 отбора се бореха, да не говорим за местата даващи право за участие в ШЛ където цял сезон се изредиха 4-5 отбора да се нареждат на 3-то и 4-то място, да не говорим, че отбор като Пуул остана на 8-о или 9-о място.За оцеляването пак говориш глупости, защото почти всеки сезон до последния кръг не се знае кой ще изпадне, до последните няколко кръга поне 5-6 отбора са яко застрашени от изпадане.Да не говорим, че футбола е поне 2 пъти по-красив и динамичен от този в Испания, защото в Испания има само 2 отбора и вече омръзва да се гледа едно и също, и едно и също...Не знам как може да кажеш, че Ла Лига е по-якото първенство след като всички искат да играят в Англия и само тези, които искат да гушват пари отиват да играят в Испания(Барселона и Реал Мадрид).Английската висша лига е в пъти по-добра от испанската лига!

Johan_Cruyff_14
16.08.2012 19:36

Това в скобите ме разсмя, дават го по платена телевизия, защото било слабо... Схващаш ли противоречието? Иначе поредната добра статия на Сид Лоу, може би най-добрият журналист, пишещ за испански футбол, но не съм склонен да се съглася с някои неща: 1. Не бих казал, че политиката на Барса и Реал съсипва другите клубове, съсипва ги федерацията, разпределяща телевизионните права, както и начинът на управление на всички клубове в Испания, включително тези двата. 2. Моуриньо си го каза: ,,Който и да дойде в Испания, ще завърши най-много на трето място". И ето това изречение е опровержение на тезата за унищожението на испанските клубове, а успехите им в Европа доказват моята, а именно, че лигата се подобрява едновременно благодарение не само на двата гранда, които стават все по-добри и по-добри, но и на останалите отбори. Въпрос на време е Лига Европа да стане абонирана за испанските клубове. Валенсия, Атлетико, Севиля нямат шанс за трофеи в Испания, но са с огромни такива за Европа, което ще им осигури и необходимите финансови средства да оцеляват, но не и да се противопоставят на Барса и Реал, поне не в близките 10-15 години. А на онези отдолу, които смятат, че Англия е по-конкурентна, ще им кажа, че и там два отбора се борят за титлата. Въпросът е кои два. Да не говорим колко по-оспорвана е битката за евроквоти и оцеляване. А кое е по-доброто първенство като класа мисля, че няма нужда да се коментира.

Deco_Sneijder
16.08.2012 18:40

Наистина може би футбола в Испания "умира" именно заради тези 2 гранда.Един симпатичен отбор като Атлетико Мадрид или Валенсия,всяка година излизат с нагласата да завършат на 3-то място...Мисля,че именно Валенсия и Атлетико биха променили това,ако Валенсия не даваше всеки 2-ри добър играч на Барса,Реал,Челси или Сити...а до Атлетико,просто им трябват още няколко класни попълнения и ще могат да се опънат на Барса и Реал,но за момента е невъзможно...
В ВЛ е 100-пъти по интересно,защото за този сезон ще се борят минимум 4 отбора за титлата, а за 4-то мястото се гласят минимум още 4...и както каза blue4ever къде другаде можеш да видиш 20-я да се опъне на 1-я?...За това аз чакам 18 Август с нетърпение, а за Испания ми е все тая *smile*

pleomaximal
16.08.2012 18:40

Казвате ,че Премиър Лийг е по-силно първенстео така ли? Шампиона на Англия от 2011-Ман.Юнайтед не успя да прескочи груповата фаза на Шампионската лига,Челси,който спечели тази година ШЛ дори не беше в топ 3,да не говорим ,че ЧЕлси падаше от кой ли не през този сезон..........БАРСА И РЕАЛ са ВЕЛИКИ отбори,винаги са били велики,както и по-добри,и за напред ще продължат да бъдат по-добри и това ще го видите отново в ШЛ тази година.ТЕ винаги ще бъдат на всичко и всеки,защото те са нещо съвършенно,нещо което Челси и Юнайтед не са били и не са и никога няма да бъдат!

mg33
16.08.2012 18:37

Пълни глупости! Доминацията на испанския футбол е тотална - на ЕП, СП, в ШЛ и Лига Европа!

ziLonG
16.08.2012 21:32

То се видя тая година в ШЛ каква доминация напрайха *lol*

Sir_Roberto
16.08.2012 18:31

Англия: Ливърпул,Арсенал,Сити,Юнайтъд,Тотнъм,Челси,Нюкасъл,Евъртън.

Испания: Реал и Барса................

ние в Англия почти всеки кръг гледаме дербита. *wink*

blue4ever
16.08.2012 18:17

Ла Лига за мен е Реал Мадрид и Барселона...Всеки сезон 3тия голмайстор на 15-20 гола разстояние зад Роналдо и Меси, а 3тия отбор в класирането на 20-25 точки.. Тва е абсолютна пародия.. Докато във Английската Висша Лига победителя се определи в ПОСЛЕДНАТА МИНУТА.. Е това е истинското първенство с истинската драма. За мен няма по-силен футбол от футбола във ВЛ. Където УИГЪН, отбор борещ се за оцеляване побеждава отбори като ЧЕЛСИ, ЮНАЙТЕД и прочие. Това са отбори ставали ШАМПИОНИ последните години.. Докато това във Ла Лига няма как да го видиш..