Тик-так, тик-так: защо съдиите не трябва да определят добавеното време

13:14
Тик-так, тик-так: защо съдиите не трябва да определят добавеното време
Сър Алекс Фъргюсън се оплака след края на мача на Манчестър Юнайтед срещу Тотнъм, че в края на срещата е имало прекалено малко допълнително време. След това изказване веднага бяха направени някои иронични подмятания, свързани с култовото "Fergie time" (времето на Фърги) и онова прословуто дерби с Манчестър Сити.

Като оставим това настрана, шотландецът бе прав за мача с шпорите. Нека погледнем нещата така. Поне по 30 секунди бяха загубени за всеки един от головете на Юнайтед, по минута за попаденията на Тотнъм, още 60 секунди за прекия свободен удар, изпълнен от Уейн Рууни и две минути за извършените смени. Двубоят продължи точно 94:28 минути. Естествено, горните изчисления не включват многобройните бавения на играта от страна на гостите.



Тук трябва да се уточни, че разсъжденията не целят да очернят футболистите на Тотнъм, които бяха напълно в правото си да направят всичко необходимо, за да стигнат до победата.
Проблемът е в съдиите, които са длъжни да изчислят колко време реално е било загубено и да го компенсират. Пример колко неадекватно е правилото за добавените минути е дербито на "Анфийлд" през миналата седмица. Тогава имаше пропиляване на време за трите гола, две смени и дълги прекъсвания заради травмите на Агер и Мартин Кели. Със сигурност загубените минути не са били пет...



Правилата на играта са доста мъгливи и либерални в този си аспект. Някои дори биха казали, че в конкретния случай става въпрос за недоизпипани правила. Количеството загубено време се определя само и единствено от главния арбитър.

Липсват каквито и да е условия и точки в правилника, които да напътстват съдиите какво трябва да направят в подобни случаи и поради това добавеното време винаги влиза в графата субективно.

Това ощетява феновете, които често виждат много по-малко от това, за което са си платили. Когато единият тим поведе, той започва стратегията с бавенето на играта при статични положения, влачене при смените и тн. Противникът остава безсилен пред тези похвати. Подобно явление не би трябвало да е част от футбола, а е жалко, че дори е считано и за качество, развито до съвършенство от някои тимове.

Проблемът може лесно да бъде решен. Нека часовникът да спира при всяко излизане на топката от игра. Естествено, това означава драстично да се намали игровото време. Но е много по-добре един мач да продължи точно толкова, колкото е предвидено. Сега не е така, имаме две полувремена от по 45 минути, но даден двубоя може да се играе и почти два часа без да броим почивката между полувремената.

Подобна промяна в правилата на играта няма недостатъци, защото естеството на спорта си остава същото. И нещо повече, за феновете ще има повече от това, което искат да видят - реален футбол, а не протакане.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tonisport
03.10.2012 18:11

Абе тая година на Фърги и на рехавото му отборче им се точат знайни и незнайни тимчета.

boris.tsankov
02.10.2012 09:00

Да еба копелето ти мазно сякаш ако имаше още малко добавено време щяха да изравнят този тип не може да губи явно *angry**angry*

Cleverley23
02.10.2012 00:58

Боже....
"Фъргитайм" самият израз идва от това, че отборът на С.А.Ф. винаги печели в добавеното време, а не от това че винаги когато Юнайтед губят, дават голямо продължение... ама вие сте толкова ограничени, че няма как да го осъзнаете..
Другото което е, ако се въведе това, да се спира хронометъра при всяко излизане на топката, времетраенето ще е напълно реално, и от това ще печелят отбори като Юнайтед и ( колкото и да ме боли да го кажа ) Барса. Но всички вие, хейтърчета, които мразите най-добрите в последните години, неможе да го приемете, защото боли, да си винаги 2-ри, 3-ти и т.н.

gos13
02.10.2012 10:32

*схваща

gos13
02.10.2012 10:29

Cleverley23, ти като си "толкова НЕограничен", не схващах ли, че вашия Фърги вече е напълно изкукал вследствие на тази мания *Трябва винаги да съм Първи* и вече става смешен с подобни изказвания, когато нещата не отговарят на неговите мераци (В реалния живот това си е направо невъзможно). Спомняш ли си и случая, когато не успя да се уреди с млад талант това лято - изказването му по този случай, смислово, не мога да цитирам в момента дословно "Как може да се дават толкова много пари за недоказан играч, ФИФА трябва да се намеси.?" навлизаме в сферата на "Фърги трансфер правила". На мен не ми се пише повече, сигурно някой може и да допълни, ако не го мързи. Но за човек, който е "толкова НЕограничен", схваша от малко.

gos13
01.10.2012 22:46

Ще е интересно сега в ШЛ, като не му дават по 5 минути допълнително време, какво ще казва.

Blueisthecolour
01.10.2012 22:05

Не не не не то бива бива наглост,но неговото на нищо не мяза*angry**angry*

Frank8Lampard_
01.10.2012 22:03

Имах една картинка на профила която феновете на ман утд не харесваха и само мърмореха за нея Ченето с табло и на таблото пише докато ние вкараме е тази статия защитава тезата ми *lol*

georgechelsea
01.10.2012 21:15

на тоз човек все нещо му е видновно ако мача не е спечелен а за мача с Ливърпул трая каго пушнал ето заради този човек и неговите все протести незнам за какво ли не мразя толкова Ман Ю а покрай него и всички футболисти са станали като него

k1r37o
01.10.2012 20:39

Ся допълнителното време му е виновно... *lol*

Qtagana
01.10.2012 19:36

Хах манчо веднъж на 100 години да не бъдат подрени в мач, веднъж да не вкарат в продълженията , и край света свърши съдята не може да смята ... ЖАЛКА история ! *smile*

Aspiridon
01.10.2012 18:30

Пфф, поредната тъпотия. Голяма част от романтиката на футбола се крие в начина, по който съдията води съответния мач. Да, някои са ощетени, други облагодетелствани - именно това прави футболът толкова непредвидим и обичан. Повярвайте ми, ако се сложи един робот, който да отчита всичко точно по правилата чарът на играта ще си отиде. *smile*)

gos13
01.10.2012 18:17

"Fergie time" Направо да му връчат часовника и той да си определя допълнителното време, поне ще гледаме по 15-20 минути повече, само когато губят разбира се. *joking**lol*

Juventus333
01.10.2012 18:17

А иначе за темата когато фърги пада времето винаги не е достатъчно. Винаги е било така и винаги ще бъде. *smile*

sammy_00
01.10.2012 17:41

и друго да кажа да се обърна към тия дето плюят саф , Че не мрънкал при голямо добавено време.ми нали за тва р статията за прекалено малкото добавено време , а не за това , Че имало прекалено много .аман от коне с капаци

sammy_00
01.10.2012 17:38

омг Четете статиите до края бе.кво обвинявате уинър за статията Даниел Харис от гардиън я е писал.и е много прав г-н харис.ама вие си знаете вашето нали накрая все някой трябва да е виновен.

UnitedRules
01.10.2012 16:58

Някой само мрънкат и умуват. Най-нормалното нещо на света е един мениджър да защитава своите играчи и отбор. Много ясно, че ще изиска повече добавено време ако губят в резултата или по-малко добавено време ако водят в него. Най-нормалната човешка постъпка. Не случайно има термин, който хората исползват, когато се играе футболен мач с участието на Манчестър Юнайтед и бъде добавено допълнително време. Юнайтед може и да нямат трофеите на някой от най-големите отбори в света, но със сигурност Юнайтед са отбора, който винаги стои до край в битката, никога не се предава и много често успява да постигне обрати, на които нито един друг отбор в света не е способен. Ето за това обичам Юнайтед и смятам да подкрепя изказването на мениджъра.

gos13
01.10.2012 18:11

"Мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън заяви, че четири минути от добавеното време при поражението на неговия тим от Тотнъм е "обида"." Справка : [@link http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/19774393] А относно блясъка - Тогава ще заблести и ще изчезнат всички коментари около неговите тъпотии, изказани след като загуби среща или ачик му я подарят.*joking*

UnitedRules
01.10.2012 18:08

A така. Правилно си си научил урока. Без САФ и без Юнайтед, Висшата лига нямаше да е това, което е. Независимо дали побеждават с игра, или със съдийски решения. Независимо всичко. Кратко и ясно, Юнайтед и САФ държат голяма част от интереса към Англиийската висша лига, и мисля че това не е тайна за никой. И междру другото, и другите мениджъри също мрънкят за най-различни неща - от картони до добавено малко или много допълнително време. Проблемът е, че никой не е толкова голям, колкото САФ, а медийте следят до най-малките детайли дори само легендите.

vanko_liverpool
01.10.2012 18:03

Ми точно затова съдиите подкрепят Юнайтед, щото все се оплаква, все нещо недоволен. Те съдиите знаят, какво ще им чуе ушите, ако примерно не даде дуспа в ваша полза.

UnitedRules
01.10.2012 17:38

И като все САФ се оплаква, какво искаш точно да ми намекнеш с това? Все САФ, все САФ, разбирам но не знам какво искаш да кажеш? Саф може да се оплаква за каквото си поиска. Без този човек, повярвай ми Юнайтед нямаше да бъде това, което е, да не говорим че дори Висшата лига би загубила частица от блясъка си след напускането на такъв велик човек.

vanko_liverpool
01.10.2012 17:34

И как един път примерно не се оплачи Ди Матео,Алан Пардю, Дейвид Мойс, Мартион О'Нийл или АВБ. Как все САФ ?

dbddimov
01.10.2012 16:39

до някаде е прав ,но защо това не се случва в германската Бундеслига там добавеното време е аксимум 3 мин ,понякога и липсва такова ,а тези в англия трябва по 10 мин да им дават добавено време ,май наистина е по добре да се премахне това добавено време и да се направи като хокея да спира времето при съдийски сигнал и като изтече времето и край

vanko_liverpool
01.10.2012 16:41

Грешиш. Така се губи красотата на футбола.

vanko_liverpool
01.10.2012 16:00

Кой простак е писъл тази статия. А като Оуен вкара в 97 мин, нищо не каза САФ. А миналата седмица като играха с Ливърпул Агер поне 2 мин лежа, и после бавенето на Юнайтед, и накрая даде 4 мин продължение, що тогава нищо не каза. Ама те Гувнайтед така са свъкнали, при всяка загуба да ревът, пък не се виждът какви балъци са и че без съдийска помощ НЕМОГЪТ.

Santti
01.10.2012 15:07

"Проблемът може лесно да бъде решен", така един мач ще продължава 4 часа. Това според мен са разсъждения на един 14-15 годишен младеж, да не кажа друго, който тепърва се сблъсква със света на ФУТБОЛА.

Santti
01.10.2012 15:05

Статията я четох, до "Проблемът е в съдиите, които са длъжни да изчислят колко време реално е било загубено и да го компенсират. " Скъпи WINNER.BG с тази статия за поред път доказахте какви неПРОФЕСИОНАЛИСТИ, работят при вас. Очаква се от вас адекватно и точно да отразявате света на футбола, а не да пускате статийки, в който явно да показвате и да искате да ни докажете, че съдията е виновен (говоря за срещата). Аз съм от хората, който обичат да залагат и го правя постоянно. Знаете ли в колко от срещите ми се е искало да има продължение или поне до изравняване. Ама нестава така. Съдията дава някакво нормално според него време. Неможе да даде 8 минути.

NWC
01.10.2012 14:59

съра кво иска ? още 1 полувреме л ида му дадът ??? лудогорец кво да кажат ?? като 9 мин даде тоя а >

Messi9818
01.10.2012 14:24

е той САФ иска много добавено време защото знае какво правят срещу Байерн обърнаха мача в продължението срещу Саутхемптън също....обаче ако Манчестър водеха и беше дал по голямо продължение и Тотнъм бяха изравнили сега щеше пък да се оплаква защо е толко голямо било продължението

billy_944
01.10.2012 15:19

Ами братле то всеки наставник би го направил..

gunners94
01.10.2012 14:23

Линър за пореден пък показвате уникално пристрастие,защо нито веднъж ненаписахте статия с изчисленията в мачовете на другито отбори ами само на Юнайтед или как Юнайтед получават т.н.Фъргитайм ??

Messi9818
01.10.2012 14:48

прав си ама Валенсия-Лил може би ще е по голямо зрелище..отколкото победата на Манчестър над Клуж все пак Клуж би Брага ама няма да имат сили за Манчестър


01.10.2012 14:39

Ще дават Барселона не се притеснявай *smile* А това кой друг мач да дават БТВ решават *smile* Нали се сещаш, че фенове на Валенсия в България може би се броят на пръстите, докато фенове на Юнайтед и Барселона са хиляди! Нали все пак всичко е и за рейтинг и за пари... който не му изнася да си отваря Браузъра и да си ги гледа по интернет...

Messi9818
01.10.2012 14:28

момче виж какво правят Уинър...в Испания пишат само за Барса и Реал..в Англия са двата Манчестъра..аз съм от Барса..ама ще ми е интересно и да прочета някоя статия за Атлетико примерно... а и да кажа нещо друго как може да дават Клуж-Манчестър..от ШЛ..нз дали ще дават Барса и Бенфика...ама това ще е 100 пъти по интересн мач...Валенсия - Лил ще е по интересен мач

Sn0pS
01.10.2012 14:02

Тотнъм изобщо не бавиха времето.Точно това ми направи впечатление. Бързаха все едно падат с 2 гола. 4 мин даже бяха пресилени.

gunnurs
01.10.2012 13:52

Не само спиране, трябва да има и отстраняване за жълт картон като при хокея, също и видео повторения за да не се хвърлят в наказателното като риби или да се таркалят по тревата все едно са ги заклали.
Едвали ще се радваш да гледаш как по слабия отбор в желанието си да измъкне точка, футболистите му симулират и лежат по тревата, а ти си платил 100 евро за билет.

gos13
01.10.2012 19:35

" също и видео повторения за да не се хвърлят в наказателното като риби или да се търкалят по тревата все едно са ги заклали. " Мислиш, че при тези неща няма някой да се оплаче ли? Според мен ще има и дали може някой да познае кой ще е първи?*joking* (Основание: Ще се загуби чарът на играта).*joking*

frank12355
01.10.2012 13:47

Да си спомни онзи мач срещу Манчестър С в който съдията даде7 мин но продължи с още 3 мин и продължението за да може да бие съдийчестър ю защо не каже за този мач,а сега мрънка!

Jurka5
01.10.2012 15:21

Я,пак съдията даде 5 минути продължение,а Оуен вкара в 96-а. Аз пък съм съгласен донякъде със статията,трябва или точно да се отчита от табло или 4-я съдия времето,което е изгубено при смени и головете. Защото попринцип е практика да се дават три минути,но като се извършат шест смени и се вкарат 1-2 гола,на всеки става ясно,че са изгубени поне 5-6 минути.

fhh
01.10.2012 13:41

Да му дадат още едно полувреме на тоя!!*joking**joking**joking*

dimitar326
01.10.2012 13:30

ами те Манчестър Юнайтед и БАРСЕЛОНА като губят в резолтата са свикнали да играят докато обарнат ма4а

frank12355
01.10.2012 13:48

Най нечестните!Той целия сват ги вижда!

catalan
01.10.2012 13:43

Най-добрите винаги са мразени.

dimitar326
01.10.2012 13:27

какво спиране на хронометара баскетбол ли ще играят е WINNER пак се изказахте неподготвени

exiter23
01.10.2012 13:27

Статията е пълна глупост! Това е футбол, а не баскетбол, за да се спира времето! А Юнайтед точно са най-големите печеливши с вечните безкрайни продължения, които се дават, когато резултатът не е в тяхна полза! Сигурно г-н Харис много го е яд, че калитковците този път не успяха да се измъкнат с гол в 97та минута.

Juventus333
01.10.2012 18:16

Защо обвиняваш Winner. Виж на края на статията какво пише : Автор: Даниел Харис, Гардиън