Кралете без корони

17:25
Кралете без корони

Световното първенство през 1974г., като всеки друг такъв голям форум, имаше своите герои. Те обаче не бяха първенците от Западна Германия, а техните подгласници от холандския национален отбор, водени от гения на Йохан Кройф. Треньорът Ринус Микелс беше начело на един отбор, изграден от брилянтни състезатели, очаровали публиката с невиждан дотогава маниер на игра и тактически прийоми. По-късно този стил е наречен от специалистите ,,тотален футбол". Футбол, който днес властва по терените на Европа и света в изпълнение на Барселона и испанския национален отбор. В корените си обаче той остава с холандски привкус. Сегашната Барса е плод на треньора Кройф, който в началото на 90-те на миналия век взе най-доброто от своя Аякс и от некоронования тим на ,,лалетата" и постави начало на нова ера във футболната игра.  

Връщайки се назад в годините, трябва да отбележим, че консервативно настроените специалисти по футболната наука не могат да възприемат този динамичен стил на игра, в който свободата от ,,тактическите окови" е издигната на пиедестал. Оркестърът на ,,лалетата" има своя диригент в лицето на Слабия Кройф. Имената на инструменталистите също не са за подценяване - Неескенс, Реп, Крол, Резенбринк... Именно тези гениални изпълнители стават кръстници на стила, по който днес целият свят се прехласва. Футболистите от Ниската земя залагат изцяло на офанзивната игра, основана на безупречно боравене с топката. Микелс е творецът, разчупил стереотипите, позволявайки на възпитаниците си да не ограничават действията си в определени позиции и зони. Те се прегрупират постоянно - ту в защита, ту в нападение. Тоталният футбол изисква дан от всеки един, за да участва пълноценно в творческия процес. Няма играч на терена, чиято роля да е маловажна, но за да си я заслужиш трябва да дадеш много. Физическата мощ и скоростта допълват целия този шедьовър.

 

 

Южноамериканските гиганти на колене!


Преди началото на Мондиал'74 ,,лалетата" не са слагани сред световните сили и определено не са от фаворитите за титлата. Именно на този шампионат обаче те се легитимират пред футболната общественост. Във втория кръг на надпреварата ,,оранжевото торнадо" разпилява ,,небесносините гаучоси" на Бириндиси и Кемпес (4:0), след това глава прекланя и тимът на Източна Германия (2:0), а накрая идва ред и на актуалния световен шампион Бразилия на Ривелиньо (2:0). Така се стига и до най-важния мач - финала със Западна Германия - най-отявленият фаворит.

 

 

 

 

На гол от златото!     


В последния двубой от Мондиала на прусашката устойчивост Микелс се противопоставя с въображение, на тевтонския натиск отговаря с творчество. Гениалността на Кройф, устремът на Рензенбринк, сигурността на Йонгблод и мощта на Неескенс обаче не са достатъчни, за да обърнат немската машина и да станат първият отбор, прегърнал ,,Трофеят на Световната купа на ФИФА". Началото на мача е оцветено в оранжево. След индивидуален пробив на Йохан Кройф е отсъдена дузпа в полза на ,,лалетата", след като Слабия е повален в немското наказателно от Берти Фогтс. Неескенс е непоколебим от бялата точка - 1:0. Футболистите от Ниската земя се отпускат от рано дошлата преднина, мислейки че вече са златни медалисти. Германците това и чакат - гол на Брайтнер от дузпа ги връща в мача, а по-късно Мюлер бележи за 2:1. Така ,,Олимпиящадион" ликува - Бундестима е световен шампион.



Разочарованието в холандския тим е огромно. Само четири години по-късно на тях им се отдава нова възможност да стъпят на върха. Резултатът? Аржентина - Холандия 3:1. Така кралете остават без своите корони.

Колко несправедливо! 

 

 

 

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Petkovv_9
11.10.2012 21:13

Страхотна статия,браво на автора.Уинър имате моите поздравления!

genchooo
11.10.2012 18:30

Много ме е яд 2010 как изгубиха финала в последната минута, а Робен изпусна сам срещу вратаря преди това.. можеше да спечелят