Битки за оцеляване в Серия А, Наполи чака Ибра и компания

23:30
Битки за оцеляване в Серия А, Наполи чака Ибра и компания
През седмицата се изиграха двата полуфинални реванша от турнира за Купата на Италия. В сряда Ювентус загуби от Лацио с 1:2 на своя "Олимпико" в Торино и след същия резултат в Рим отпадна и остана без трофей този сезон. Ден по-късно и Интер последва съдбата на "бианконерите", след като успя да стопи само един от трите гола пасив срещу Сампдория, които имаше след първия мач. Така на 13-и май на "Олимпико" в Рим Лацио и Сампдория ще спорят за трофея и за излаз в Европа. Предстои сравнително спокоен кръг, след като титлата вече е решена. Постепенно се избистрят и въпросителните около четвъртото място, както и около последните 3, за които "спорят" главно 4 отбора. Най-напечено ще е във Флоренция, където местният тим ще кръстоса шпаги с Рома в директен спор за Шампионската лига. Техният конкурент Дженоа гостува на борещата се за оцеляване Болоня, а лидерите Интер и Ювентус ще пътуват на юг към традиционно горещи климатични и футболни точки. Милан и Лацио домакинстват на средняци, а опашкарите Лече и Торино имат шанс за глътка въздух.

Събота, 25 април

19:00 часа: Киево - Удинезе

Благодарение на изключително ценната победа при гостуването на Сиена миналата седмица Киево дръпна на безопасна дистанция от зоната на изпадащите и вече е 16-и с 34 точки – цели 8 повече от 18-ия Болоня. Само до преди няколко месеца "летящите магарета" бяха последни и нямаха много надежди за оцеляване. Сега по всичко изглежда, че ще играят и следващия сезон в Серия "А". Удинезе пък се намира в "златната среда" – 10-а позиция и 42 точки актив, с който спокойно може да доиграе сезона на половин обороти. Макинва, Моро, Скардина, Сорентино и Керлон са аут за домакините, а Феронети, Тисоне, Кода и Ди Натале – за гостите.

21:30 часа: Фиорентина – Рома

Петият срещу шестият в директна битка за четвъртата позиция. В по-изгодна позиция изглежда Фиорентина не само заради преднината от 3 точки пред Рома и по-близката дистанция до четвъртият Дженоа (2 точки), но и заради по-добрата или по-точно по-малко слабата форма. "Виолетовите" загубиха миналия кръг от Удинезе, но преди това имаха 3 поредни победи, докато Рома редува победи със загуби и въпреки измъчения успех срещу Лече не се намира в желаната кондиция. "Вълците" имат и по-сериозни кадрови проблеми. Сисиньо, Акуилани, Менез и Жуан са контузени, а Мексес все още изтърпява наказанието си от дербито с Лацио. Вратарят Дони и легендата Франческо Тоти също се оплакват от травми и са под въпрос за важния двубой. В лазарета на домакините към трайно контузените Муту и Сантана се присъедини и халфът Масимо Гоби. През есента на "Олимпико" Рома грабна победата с 1:0 след гол на Тоти в 59-ата мин.


Неделя, 26 април

16:00 часа: Лацио - Аталанта

В сряда Лацио си взе един от най-важните мачове през сезона и сега спокойно може да чака 13 май, когато на своя "Олимпико" ще приеме Сампдория в спор за Купата на Италия и за място в европейските клубни турнири догодина. Аталанта пък отдавна доиграва сезона. Почти през цялата кампания бергамаските не мръднаха от 10-11-а позиция, където са и в момента. Мачът се очертава като протоколен, но често пъти именно такива двубои се оказват крайно интересни. Симоне Индзаги, Манфредини, Пандев и Диаките са с травми, а Матузалем и Маури са наказани за домакините. Гостите пристигат без Ферейра Пинто, Копола, Плазмати и Керчи .


16:00 часа: Сампдория - Каляри

Домакините имат да изиграят само един мач до края на шампионата. Както за Лацио, така и за Самп датата 13 май ще е съдбоносна. Момчетата на Валтер Мадзари имат възможност да спасят сезона, грабвайки Купата на Италия, което ще им даде право и на участие в Купата на УЕФА през следващия сезон. Каляри също има шансове за УЕФА, но те са далеч по-минимални. Възпитаниците на Валтер Алегри се намират на 8-а позиция на 4 точки от 6-ата. Раги, Да Коша и Белучи са с травми за домакините. Аут за гостите са контузените Маркети, Арести, Вигорито и Малиочети, както и наказаният капитан Диего Лопес.


16:00 часа: Лече - Катания

Предпоследният Лече приема един от най-слабите гости в стремеж за спечелване на жизненоважни точки. Домакините нямат победа вече 10 поредни мача и логично се засилиха към Серия "Б". Кача, Антунес, Анджело и Касерта са с травми за Лече, а Капуано и Ледесма - за Катания. Ариати от домакините и Маскара от гостите пропускат мача заради наказание.


16:00 часа: Болоня - Дженоа

Като изключим дербито във Флоренция, това е единственият двубой този кръг, който противопоставя два отбора, които имат сериозна цел. Очертава се поредният тежък двубой за домакините, които за разлика от повечето свои конкуренти за оцеляване, нямат шанса да играят срещу доиграващ сезона отбор. Дженоа се е закотвила на скъпоценната четвърта позиция и няма намерение скоро да я отстъпва. Въпреки загубата от Лацио миналия кръг, която сложи край на поредицата от 4 поредни победи, играчите на Джанпиеро Гасперини показват добри игри напоследък и дават сериозна заявка за участие в Шампионската лига. Прогресиращият наставник няма да може да разчита единствено на Скарпи и Паро за това гостуване, докато при домакините нещата изглеждат далеч по зле. Антониоли, Паонеса, Маркини, Цезар, Лавекиа, Бритос и Бомбардини са контузени, а Волпи е наказан.


16:00 часа: Реджина - Ювентус

Въпреки вече вторият пореден провален сезон, шефовете на "Старата госпожа" нямат никакво намерение да уволняват Клаудио Раниери. Явно в Торино са доволни от "постиженията" на 57-годишният специалист и единственият, който ще опере пешкира е докторът на тима Агрикола, който ще бъде уволнен след края на сезона. Освен тифозите, май единствените, на които им пука за състоянието на 27-кратният шампион на Италия са някои от по-старите играчи на тима, които напоследък играят така, сякаш бойкотират и искат нов наставник. В сряда срещу Лацио единствено спонсорът на фланелките различаваше отборът на Юве от родния Локо Пловдив. Логично се стигна и до загубата, която остави "биаконерите" без трофей и която изненадващо за мнозина не доведе до рокади в клуба. Поне засега. На другия полюс е Реджина. В Реджо ди Калабрия явно са православни християни, след като на връх православния Великден калабрийците постигнаха първата си победа от 5 месеца насам при гостуването на Аталанта. Трите точки доближиха Реджина на 4 от спасението и дадоха надежда. Сега "тъмно-червените" могат да се възползват и от омърлушеният Ювентус и да прибавят нови ценни точки. Кармона, Сесто и Адежо са контузени, а Ландзаро, Барето и Коста – наказани. Освен без мотивация, Юве пристига и без контузените Сисоко, Салихамиджич, Дзанети, Екдал, Манингер и Киелини, както и наказания Тиаго. В състава се завръща Мауро Каморанези, който изтърпя наказанието си за полученият срещу Дженоа червен картон и който получи такъв и в сряда срещу Лацио, само че картоните в турнира за Купата не важат в шампионата.


16:00 часа: Милан - Палермо

След петте победи в последните си 6 мача Милан вече на практика е на втора позиция, тъй като има по-добра голова разлика от Ювентус. "Росонерите" успяха да се вдигнат след като преди около 2 месеца разбраха, че и те ще останат без трофей този сезон и вече имат повече от реални шансове за утешителните сребърни медали. Голяма заслуга за това има преживяващият втора футболна младост Пипо Индзаги. Супер Пипо вкара 18-я си хеттрик в кариерата при успеха с 5:1 срещу Торино миналата седмица. Почти 36-годишният футболист е вкарвал 3 гола в един мач с екипите на Албинолефе, Верона, Пиаченца, Аталанта, Ювентус, Милан и "Скуадра адзура", като единствено с Парма няма хеттрик. Очаква се Карло Анчелоти да се възползва от чудесната му форма и той да започне титуляр и срещу Палермо. Както е известно Неста, Каладзе, Бонера, Абиати, Антонини и Фавали са контузени, а Дженаро Гатузо и Марко Борило вече започнаха тренировки с тима и се очаква скоро да са на линия. В същото време стана ясно, че бразилеца Емерсон е разтрогнал договора си с клуба поради "семейни причини" и няма да играе повече за Милан. В сряда "росонерите" изиграха седмата си контрола този сезон побеждавайки с 5:2 сборен отбор от най-добрите футболисти в унгарското първенство на стадион "Пушкаш" в Будапеща. Палермо е 7-и на 3 точки от 6-тата позиция, даваща право на участие в турнира за Купата на УЕФА, който от следващия сезон ще се казва Лига Европа. "Розовите" пристигат без трайно контузения хърватин Игор Будан, както и без защитника Морис Кароциери, който е дал положителна проба за кокаин след мача с Торино на 5 април и чака сурово наказание.


16:00 часа: Торино - Сиена

Победата във "Великденския кръг" срещу Катания преди две седмици бе единствената за Торино в последните 16 мача. Тя обаче засега се оказва достатъчна да държи "биковете" над чертата, но само с една точка преднина пред Болоня. За Сиена това ще бъде трети пореден мач с борещ се за оцеляване тим. Преди 2 седмици те спечелиха срещу Болоня като гост с 4:1, а миналата неделя загубиха у дома от Киево с 0:2. И в двата лагера има доста контузени футболисти. За домакините това са Абрускато, Корини, Писано, Пратали и Дзанети, а за гостите Розетини, Гуадалупи, Курчи и Макароне. Ветеранът Никола Аморузо е наказан.


21:30 часа: Наполи - Интер

Въпреки че удари 2 греди и изпусна още куп положения срещу Сампдория в сряда, Интер не успя да се класира за пети пореден път на финала за Купата на Италия и очертаващото се четвърто поредно Скудето ще остане единственият трофей за "нерадзурите" този сезон. За целта обаче Мауриньо и компания ще трябва да спечелят още няколко мача до края, за да грабнат титлата и на теория. Този в Неапол се очертава като една от тези победи с оглед на класирането и формата на Наполи. "Небесносините" вече 15 поредни мача не могат да спечелят и ако не беше добрият им актив, натрупан в началото на сезона, сега щяха да се борят за оцеляване в елита. 14-ата позиция и 39-те точки обаче им дават спокойствие и защитата на честта ще е единственият стимул за тях в неделната вечер. Най-големият проблем за Роберто Донадони е отсъствието на бранителя Паоло Канаваро, който получи пети пореден жълт картон при загубата от Каляри миналия кръг и бе наказан за една среща. Проблемите в отбрана се засилват и от контузиите на вратарят Йецо и защитниците Маджо, Ринаудо и Сантакроче. Халфът Луиджи Витале , който е с по-дефанзивни функции и може да бъде използван като защитник също е аут. Жозе Мауриньо няма подобни проблеми. Той няма да може да разчита единствено на трайно контузените Майкон, Мансини, Хименез и Ривас и ще може да се съсредоточи върху изравняването на рекорда на легендарният Джовани Трапатони, който през 1989-а година спечели Скудетото 4 кръга преди края. Клубен рекордьор обаче е Роберто Манчини, който преди 2 години триумфира 5 кръга преди края. Трябва да се отбележи обаче, че тогава Юве беше в Серия "Б", а Милан започна сезона с 8 точки пасив.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

des_v24
26.04.2009 09:56

Наполи са ми симпатични ,но се изправят срещу Интер,дали със Ибра или без него гостите са си добър отбор.тук трябва да се внимава според мен -Х2 *smile* ,незнам защо всички очакват Юве да не бие Реджина ,да домакините се борят за оцеляване ,но мисля че гостите са по-класният отбор и трябва да бият-2!Милан са домакини ,но на Палермо и ако нещо не им тръгне играта ще имат ядове е все пак -1!За останалите ,всичко може да стане дори и напръв поглед сигурната 1-ца на Лацио *thinking* внимавайте със този мач!

Pinturicchio_10
25.04.2009 20:05

► 21:30 часа: Фиорентина – Рома 1; ► 16:00 часа: Лацио - Аталанта 1; ► 16:00 часа: Сампдория - Каляри 1; ► 16:00 часа: Лече - Катания Х; ► 16:00 часа: Болоня - Дженоа 12; ► 16:00 часа: Реджина - Ювентус 1X; ► 16:00 часа: Милан - Палермо 1; ► 16:00 часа: Торино - Сиена Х (тук внимавайте - както е намекнато и в статията, много е вероятно Сиена да участва в схеми, щото би Болоня и май легна на Киево, но ако мача се играе, равенството е най-вероятно според мен); ► 21:30 часа: Наполи - Интер 2