Томов: Никой сериозен инвеститор не иска да се ангажира с ЦСКА

11:17
Томов: Никой сериозен инвеститор не иска да се ангажира с ЦСКА
Бившият президент на ЦСКА Александър Томов да­де кратко интервю пред „Тема Спорт". В него той говори за отношението на държавата към червения клуб, за интереса на „Газпром" към Левски и работа­та на Георги Илиев на „Армията".

Г-н Томов, смятате ли, че държавата има по-специално отношение към Левски спря­мо ЦСКА? На „Герена" бе доведен ВТБ, а сега клубът е пред договор с „Газпром", докато за червения клуб не бе уреден нито един солиден инвести­тор?

- Първо, ще кажа нещо прин­ципно - как се различават два­мата министър-председатели -този и предишният. Настоя­щият праща мултинационални компании в отборите. Докато предишният в лицето на Сергей Станишев пращаше прокурори и ДАНС, за да превземе ЦСКА. В този смисъл нещата са много различни - единият раз­рушаваше и малтретира­ше шампиона на България, а вторият подпомага футбола. Що се отна­ся до въпроса защо в Левски, а не в ЦСКА, отговорът е едноз­начен. С тези собстбеници никой се­риозен инвеститор не иска да се ангажи­ра. Това е крат­кият ми отговор относно случило­то се.

През по­следните години ЦСКА винаги е бил отритнатият от държавата отбор?

- Така е. Въпросът е как дър­жавата винаги е имала за Левски, а за ЦСКА не. Не мога да от­говоря. В случая на мен ми се струваше, че ако групата ЦСКА-Възраждане бе влязла в клуба, сега „Газпром" щеше да е спонсор. Тъй като това не се случи, пропадна и сделката. Според мен никой не иска да се ангажира с ненормалните дъл­гове, които са натрупали тези двама господа (б.а. - визира собствениците на ЦСКА). Безкрай­ните неплащания и дела в годи­ните. Разбира се, това не е нор­мална политика. Работата сре­щу ЦСКА почна още през 2008 година. Отнеха ни незаконно шампионската титла. След това БФС очевидно е домини­ран от хора, които стоят по-близко до Левски. Така че всичко това не е приятно за ЦСКА.

Собствениците бяха дали срок, че до 15 ноември ще из­платят дълговете и ще са го­тови да се разделят с клуба. ФИФА пък е на път да свали мониторинга от ЦСКА, което говори, че задълженията са из­чистени.

- Те толкова много лъжат, че каквото и да кажат, човек трябва да го приеме с усмивка и нищо повече.

Какво толкова щеше да на­прави ЦСКА-Възраждане, за да накара енергийния гигант „Газпром" да инвестира на „Армията"?

- Мисля, че ЦСКА-Възраждане, ако бяха влезли, в момента клу­бът щеше да има голям спон­сор. Независимо как щеше да се казва - дали „Газпром", или някой друг. Но щеше да има много кру­пен международен спонсор. Но при тези хора и много неясни въпроси ми се струва, че това не може да се случи. Въпреки усилията на Стойчо и Жоро Илиев.

Как оценявате работата на Георги Илиев, който месец и половина е в ЦСКА?

- Рано е да се каже. Каквото и да направи той, в един момент ще опре до плащания. След ка­то няма пари за развитие и след като не му се предоста­вят такива, след като се пра­вят поредните схеми и схемички и се играе с поредните адво­катски номера... По този начин не може да се случи нищо стра­тегически добро за ЦСКА. Надя­вам се искрено и той, и Стойчо да успеят, защото са много се­риозни фигури бачкатори. Ис­кат да помогнат. Но ЦСКА си изисква минимум 5-6 млн. евро на сезон. Без тях клубът не мо­же да бъде на ниво. Не може да е конкурентен. Сега се създаде много голям дисбаланс между ЦСКА и Левски. Трябва да се признае това... Мисля, че г-н Бо­рисов ще намери някакво реше­ние. В момента обаче нещата са много неблагоприятни и неравнопоставени. И Левски, и Лудогорец имат сериозни соб­ственици.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Heavenhell
17.11.2012 13:55

Левскар съм , ама се чудя тоя как има очи въобще да дава акъл и да коментира отбора на ЦСКА..