Михайлов: УЕФА ще решава за Евро 2020 през март

16:23
Михайлов: УЕФА ще решава за Евро 2020 през март
Решението за процедурата по кандидатстване за домакинство на Евро 2020 ще бъде взето на заседанието на Изпълнителния комитет на УЕФа през март 2013 г. Това съобщи президентът на Българския футболен съюз и член на Изпълнителния комитет на УЕФА Борислав Михайлов след завръщането си от последното заседание в Лозана (Швейц).

Както е известно, на заседанието в Швейцария Мишел Платини и 15-те членове на Изпълкома на европейската футболна асоциация единодушно гласуваха в подкрепа на идеята юбилейното европейско първенство през 2020 г. да се проведе в различни градове на Стария континент под мотото "Европейско за Европа" в годината, когато се навършват 60 г. от рождението на шампионата. Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино поясни още в Лозана, че Комитетът на УЕФА за турнирите за национални отбори тепърва ще уточнява детайлите по процедурата за кандидатстване и документите, които ще се изискват от градовете, изразили желание да приемат мачове от Евро 2020, както и колко градове-финалисти ще бъдат определени.

"Крайното решение Изпълкомът на УЕФА вероятно ще вземе на своето заседание през март 2013 година", обяви Инфантино. Определянето на градовете-финалисти за шампионата пък реалистично може да се случи най-рано през пролетта на 2014 г.

"Идеята е на Мишел Платини и той ни я сподели още по време на Европейското първенство в Полша и Украйна. През 2020 г. форматът на шампионата се разширява до 24 отбора, което прави разходите и усилията по организацията на един такъв мегатурнир изключително трудна задача за една или две държави в Европа. Освен това юбилеят е много подходящ момент да се направят съпричастни към празничната атмосфера на европейското първенство повече държави, а защо не и целият континент. Така много повече хора от различни националности ще могат да се докоснат до същината на Европейското, макар и само за един-два мача", коментира Борислав Михайлов след завръщането си от Лозана. Президентът на Българския футболен съюз допълни, че още е твърде рано да се говори за възможността България да кандидатства за домакинство на един мач от Евро 2020. "Ще говорим за това в следващите дни", сподели Михайлов.

Другата позитивна новина от заседанието на УЕФА бе свързана със стартирането на младежката Шампионска лига от сезон 2013-2014 г. В турнира ще имат право да участват отборите до 19 г. на клубовете, които са достигнали до груповата фаза на Шампионската лига. 32-та младежки отбора ще се състезават по същата схема и на същите (или съседни) дати, като батковците си от най-комерсиалния клубен турнир в света в 96 мача от септември
до декември 2013 г., а от февруари 2014 г. най-добрите ще преминат във фазата на елиминациите за трофея "Ленарт Йохансон", кръстен на почетния президент на УЕФА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари